Postai levél elektronikusan

(Budaörs, 2018. augusztus 26. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) A Posta bevezetett egy új szolgáltatást, az érkező leveleidet nem fizikailag, hanem elektronikusan kézbesíti. Megbízás esetén a leveleidet felbontja és beszkenneli és így továbbítja, kérés esetén elektronikus aláírást is tesz rá. A szolgáltatás ára 6-12 forint/levél csomagtól függően.

 

Annak érheti meg, aki sok időt tölt a postán, hogy átvegye a leveleit, esetleg többe kerülne saját magának beszkenneltetnie a leveleket.

Hogy a Postának miért éri meg ennyiért élő munkával leveleket bontogatni, szkennelgetni és elektronikusan feltölteni, még nem jöttem rá. Bár még csak tesztüzem van, lehet, hogy élesben jóval drágább lesz a szolgáltatás.

Másik hatalmas vívmányként már otthonról is fel lehet adni a sárga csekket, ami egy rossz vicc. A sárga csekken ott van rajta a kedvezményezett neve és bankszámlaszáma (az a kétszer vagy háromszor nyolc szám a keretes mezőben) és a közlemény, ha már úgyis gép előtt ülsz, utald át közvetlenül neki az összeget a netbankodból, vagy fizesd be a szolgáltató oldalán bankkártyával a tartozásod a Posta kihagyásával. Ha esetleg hitelkártyákkal ügyeskedsz, akkor jöhet jól ez a fícsör, már a postára sem kell elmenni a csekkes feladáshoz.

Arról sajnos nincs szó, hogy mikor nem kell majd elmenni a postára sorban állni egy nyavalyás ajánlott levél miatt, mikor lehet otthonról regisztrációs számot kérni és előre kifizetni a feladást, hogy soron kívül be lehessen adni a leveleket vagy csomagokat bármelyik postahivatalba.

A Kánaán hogy mikor jön el, amikor végre nem ajánlott (és normál) leveleket kell majd küldözgetni a hivataloknak, hanem mondjuk a magyarorszag.hu-n keresztül lehetne mindenkivel levelezni az önkormányzatoktól a földhivatalig, az ügyvédektől a nyugdíjfolyósítóig, már kérdezni sem merem. (Akár egy primitív módon is, beszkennelve a levelet, amit postán küldenék el. Még digitális aláírás sem kellene rá, az én fiókomból lett elküldve, az időpont is látszik.)

Ma egy magyar állami pályázat úgy néz ki, hogy ki kell nyomtatni a pályázat mind a 15 oldalát, kézzel kitölteni, képként beszkennelni, feltölteni a tárhelyükre, majd a kinyomtatott példányokat borítékba kell tenni, ajánlottan be kell küldeni és utána a postai feladószelvényt is be kell szkennelni és feltölteni. Azt hittem először, ez csak valami rossz vicc, de nem.

2018-ban egy kormányszervezet nem képes egy online formot létrehozni erre a magyarorszag.hu keretein belül, hogy két perc alatt ki lehessen tölteni és ugyanúgy két perc alatt lehessen ellenőrizni. Nem, nyomtassuk ki, kézzel töltsük ki, szkenneljük vissza, töltsük fel képként, postázzuk ajánlott levélben, majd Jucika a hivatalban bontsa ki a levelet és vigye fel az adatokat kézzel fél óra alatt a saját számítógépükre. (Szigorúan két hónappal később, nyilván sok a dolga.)

(De ne legyünk igazságtalanok, azért már sok mindent el lehet intézni online is, amit néhány éve nem lehetett. Csak sajnos még van tere a fejlődésnek, hogy finoman fogalmazzak.)

Visszatérve a témánkhoz: a szolgáltatásról bővebb infót itt találszposta-kártya szükséges ahhoz, hogy részt vehess a tesztüzemben.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.