Évről-évre nő a köztartozásmentes adózók száma

(Budaörs, 2018. augusztus 23. – Budaörsi Infó) Csak az elmúlt két évben több mint huszonhétezer magánszemély és vállalkozás élt a lehetőséggel, és kérte felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba (KOMA), köszönhetően a számos előnynek, amit a tagság nyújt.

 

A KOMA-kérelem benyújtása ugyanis illetékmentes, az adatbázisban való szereplés pedig helyettesítheti a tartozásmentességről szóló nemleges adóigazolásokat, amelyekre egyes pályázatoknál, hitelkérelmeknél, vagy éppen a CSOK-igénylésnél szükség van. Hasznos lehet azon vállalkozásoknak is, akik üzleti partnereik felé szeretnék igazolni a pénzügyi megbízhatóságukat, hiszen a NAV honlapján található nyilvános adatbázisból bárki – előzetes regisztráció nélkül – lekérdezheti az éppen aktuális adatokat.

A köztartozásmentes adózói adatbázisban jelenleg már 164 828 adózó szerepel.

tablazat

ugyanis az EKÁER-számhoz szükséges kockázati biztosíték megfizetése alól az, aki legalább két éve működik és szerepel a köztartozásmentes adatbázisban. De nagy számban kérik felvételüket CSOK- és egyéb hiteligénylők is, hiszen így ők is lényegesen egyszerűbben, gyorsabban, sorban állás nélkül igazolhatják köztartozás-mentességüket.

Ráadásul – ha egy adózó a feltételeknek folyamatosan megfelel – további ügyintézés és költségek nélkül akár éveken keresztül támaszkodhat az adatbázisban való szereplésre minden olyan alkalommal, amikor a tartozásmentesség igazolásának szükségessége felmerül. Éppen ezért érdemes is időről-időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a tagságot.

A NAV honlapján található adatbázis minden hónap 10-én frissül és azokat az adózókat tartalmazza, akik az előző hónap utolsó napjáig a KOMA-nyomtatványon kérték a felvételüket és a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelnek.

Bővebb információ a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) a 37. információs füzetben található.

 

(Budaörsi Infó/NAV)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.