Egy dél-romániai férfit gyanúsít a rendőrség Elie Wiesel szülőházának a meggyalázásával

Egy 37 éves dél-romániai férfit gyanúsít a rendőrség a Nobel békedíjas Elie Wiesel máramarosszigeti szülőházának a meggyalázásával.

 

A Máramaros megyei rendőrkapitányság szerdán közleményben tudatta, hogy eredményes volt a nyomozás Elie Wiesel szülőházának a meggyalázása ügyében. Az író szülőházára szombatra virradóra festettek antiszemita, gyalázkodó falfirkákat.

A rendőrkapitányság közölte: a Valcea megyei rendőrkapitánysággal együttműködve azonosították azt a Ramnicul Valcea-i lakcímmel rendelkező 37 éves férfit, akit a gyalázkodó falfirkák felfestésével gyanúsítanak. A rendőrség hozzáfűzte: rongálás és antiszemita nézetek terjesztése miatt folytatódik az ügyészség által felügyelt vizsgálat a gyanúsított ellen.

Elie Wiesel múzeumként berendezett máramarosszigeti szülőházának homlokzatán szombat hajnalban jelentek meg rikító, vörös festékkel felmázolt gyalázkodó feliratok. Az egyik falfirka közvécének nevezi az emlékházat, egy másik szerint “a zsidó már a pokolban van Hitlerrel”, a harmadik pedig egy Angela Merkel német kancellárnak, Donald Trump amerikai elnöknek és Vlagyimir Putyin orosz államfőnek címzett obszcén káromkodás.

Az emlékház meggyalázása nemzetközi visszhangot váltott ki, és a washingtoni holokauszt múzeum, valamint a Nemzetközi Auschwitz Bizottság illetékesei a román hatóságokat is felelőssé tették az antiszemitizmus megnyilvánulása miatt.

Az 1928-ban Máramarosszigeten született, 2016-ban New Yorkban elhunyt Elie Wiesel munkássága nyomán számos országban a tananyag és a közbeszéd részévé vált a holokauszt tanulságainak levonása. Egyaránt tisztelték Amerikában és Izraelben, tevékenységéért 1986-ban Nobel-békedíjjal tüntették ki.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.