Állami vagyonelemek online értékesítése

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) által működtetett elektronikus aukciós rendszeren keresztül már nemcsak ingatlanok és ingóságok, hanem társasági részesedések értékesítésére is lehetőség nyílik, a fejlesztéssel teljessé vált az állami vagyonelemek online értékesítésének köre.

 

Az MNV közleménye szerint kedden csaknem 80 társasági részesedést hirdettek meg, független szakértő piaci értékbecslése alapján meghatározott kikiáltási áron. A társaságok jellemzően nem látnak el közfeladatot, így állami tulajdonban tartásuk sem vagyonpolitikai, sem költséghatékonysági szempontból nem indokolt.

A 2015 szeptembere óta működtetett online aukciós felület segítségével nyílt meg a lehetőség az állami vagyonelemek elektronikus értékesítése előtt. Az indulás óta a költségvetésnek több mint 37 milliárd forint bevételt eredményezett a mintegy 1400 ingatlan értékesítése.

A nemzeti vagyonkezelő kiemelte: a teljes körű transzparenciát biztosító aukciós rendszer lényege, hogy bárhonnan elérhető, így azon keresztül bárki licitálhat. Költséghatékony, gyors, rugalmas értékesítési folyamatokat tesz lehetővé, a potenciális vevők szélesebb köréhez eljutva pedig éles versenyhelyzetet teremt.

A rendszer maradéktalanul megfelel az állami vagyongazdálkodással szemben támasztott szigorú törvényi követelményeknek – áll az MNV közleményében.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.