Budaörsön a narancs és a citrom is megterem

(Budaörs, 2018. július 31. – Budaörsi Infó) Budaörsön él egy idős úr, akinek a keze alatt még a citromfa is termést hoz. 1957-ben kezdett el növényekkel foglalkozni, főként leanderrel és citrommal. Különböző szemzési technikákat próbált ki, aminek eredménye az lett, hogy mára már a házuk teljes kertjét hatalmas leanderek, egy gyönyörű citrom- és narancsfák ékesítik.

 

 

Krix György 15 éve lakik Budaörsön. Régebben a munka mellett nem sok ideje maradt kertészkedésre, viszont, amikor 20 évvel ezelőtt nyugdíjba ment, akkor ismét belevetette magát a virágok világába.

Minden évben meghirdetik városunkban a Virágos Budaörs versenyt, ahol az ő udvaruk szinte minden évben dobogós helyezést ér el.

 

Mikor ültette az első leanderét?

“1970-ben édesanyám Baján élt, és nagyon sok szép leandere volt. Tőle kaptam két meggyökeresedett ágacskát, pirosat és fehéret. Azóta foglalkozom ezzel a növénnyel, most, pedig közel 150 db van a kertben.”

 

leander

 

Mi a titka annak, hogy önnél megérik a citrom és a narancs is?

“Az egyik titok, hogy szeretni kell a növényt, élvezni kell a munkát vele, a másik pedig, hogy szerencse is kell hozzá. Én a kertészkedést nem tanultam, csak magamtól, mindig valamire rájöttem.

Azért csinálom, mert ez már szenvedéllyé vált. A mai fiataloknak a mechanikai dolgok a szenvedélyük, nekem pedig ez.”

 

bacsicitromm3

 

Miért és hogyan szeretett bele a kertészkedésbe?

“Otthon Vaskúton gyerekként a nagypapám szerette a virágot. Anyámnak pedig nem volt rá ideje, apámnak nem volt hozzá türelme, nekem kellett a nagyapámnak segíteni, s így megszerettem a kerti munkát.

Amikor Vaskútról elzavartak minket, Baján egy szőlőben találtunk menedéket, akkor szerencsémre nagyapám még élt, ő megtanított metszeni, oltani és minden más hasznos kerti munkára. Volt a szőlőben egy 3 méteres út, megengedték, hogy oda azt tegyünk, amit akarunk. Én oda barackmagot, őszibarackmagot, mandulát ültettem el.

Akkor kezdtem el a vad alanyokra szemezni nemes őszibarackot, majd pedig a csemetéket elvittem a piacra. Az árkokból kiszedtem a vad ribizlit, arra ráoltottam pöszmétét (egrest) vagy ribizlit. Ez is egy újdonság volt ott a környéken, hogy a ribizli meg az egres fán terem. Csodájára is jártak.”

 

narancs

 

Mivel tölti most a hétköznapjait?

“Kihasználom az időt és kertészkedésre fordítom. Viszont már olyan sok szép virágot, csemetét, fácskát sikerült felnevelnem, hogy alig férnek el a kertünkben. Jut belőlük ajándékozásra meg eladásra is.

Bízom benne, hogy még néhány éven keresztül tudok ennek a szenvedélyemnek élni.”

 

krix

 

(Budaörsi INFÓ)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.