10 éves a Budaörsi Infó – Mi történt 2016-ban?

(Budaörs, 2018. július 30. – Budaörsi Infó) Elindult a visszaszámlálás. 2018. októberében a Budaörsi Infó egy rendhagyó kiállítással várja az érdeklődőket a budaörsi Városháza aulájában. 10 éves születésnapunkhoz érve visszatekintünk az elmúlt évekre, és megmutatjuk önöknek városunk néhány sajtótörténeti pillanatát. Hónapról hónapra egy-egy év eseményeiből emelünk ki részleteket, hogy átgondolhassuk mi minden változott azóta.

 

 

2016 januárjában rendhagyó újítással kezdtük az évet. Nyilvános interjúkat szerveztünk Rédl Ádámmal, ahová bárki becsatlakozhatott és kérdéseket tehetett fel az éppen aktuális témákban.

 

nyilvanos_interju_redl_adam

 

Ebben a hónapban cikkeztünk arról is, hogy megújult a Budaörsi Mentőállomás. 900 ezer forintot nyertek és további 275 ezer forintot kaptak az Önkormányzattól is az épület belső festésére.

2016-ban volt 30 éves városunk. Ezt a szép kerek jubileumot egy képeskönyvvel ünnepelte Budaörs. A könyvek eladásából befolyt összeget pedig a nyugdíjasház felújítására ajánlották fel.

 

16_01_20_budaors_30_eves_budaors_konyv5

 

Februárban a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola udvarán demonstrációval tiltakoztak a szülők és tanárok az állam oktatási reformjai ellen. A februári képviselő-testületi ülés után szólította fel a Jobbik és a Fidesz helyi szervezete dr. Bakó Krisztinát, hogy mondjon le, mert egyik felszólalásában összefüggést vont a honfoglaló magyarok és a migránsok között.

Ez év áprilisában számoltunk be önöknek arról is, hogy Fejlesztő Pedagógia című szakfolyóirat kiadója a továbbiakban egy budaörsi kiadó lesz.

 

fejleszto_600px_2015_02

 

A Kesjár Csaba Általános Iskola udvaráról is ekkortájt vágták ki a nagy fűzfát. 2015-ben borították be a Városháza aulájának padlóját egy hatalmas légi térképpel, ami azóta is dísze az épületnek.

A térképet a Budaörs 2030 Távlatok programon belül helyezték el, ami azt hivatott bemutatni, hogy milyennek szeretnénk a városunkat látni évek múlva.

Az áprilisi képviselő-testületi ülésen választottak először az országban esélyegyenlőségi szószólót is. A testület választása Nyikes Fatimére a Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének elnökére esett.

 

fatime2

 

Ekkor ültették el a Városi Ifjúsági Klubban az Ifjúság fáját is, ami azóta már szépen felcseperedett. 2016. májusában cikkeztünk először arról, hogy Bauhaus áruház épülhet Budaörsön. Mint tudjuk ez az ügy azóta sem zárult le. Még mindig nem lehet tudni hogy valóban megvalósul-e a projekt.

Májusban elvi nyilatkozatot fogadott el a testület az oktatás államosítása kapcsán, amelyben az önkormányzat tiltakozott az ellen, hogy az állam teljesen elvegye az iskolákat. Hosszas nyomozás után végre sikerült elfogni azt a férfit is, aki folyamatosan bombával fenyegette a helyi áruházakat.

Júniusban olvashattak lapunkban Sárközi Edináról is, aki megnyerte az első budaörsi Ki-mit tudot. Júliusban még mindig az oktatás államosítása volt a fő témánk. Valamennyi budaörsi oktatási intézmény csatlakozott a demonstrációhoz, amit a Városháza előtti téren tartottak.

Ebben az évben Szakály Mátyás pedagógus díjat kapott Gáll László Imréné Mariann, Ványi Ágnes és Farkasinszki Tamásné Magdolna.

2016-ban érkezett el az a kritikus pont is, amikor leállt a budaörsi tűzoltó-laktanya felújítása is a szomszéd panasza miatt. Azóta szerencsére már sikerült befejezni a felújítási munkálatokat. Augusztusban egy új utcanévtábla került ki Budaörsön. Az Agip utcát átnevezték Rubik Ernő utcára.

Nagy meghökkenést keltett ebben az évben az is, amikor teherautóról dobáltak dinnyét a termelők a budaörsi Tesco épülete előtt. Ezzel tiltakoztak az áruház alacsony árai ellen.

 

16_07_27_dinnye_demonstracio6

 

Augusztusban Wittinghoff Tamás bejelentette, hogy visszaadja a 2004. augusztus 20-án kapott Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Az oka az volt, hogy nagy felháborodást keltett Bayer Zsolt újságíró Szent István napi kitüntetése. Ezt követően többen visszaadták kitüntetésüket.

 

wittinghoff_kituntes

 

„Emlékmű, ami nem is emlékmű” címmel írtunk először arról, hogy mi is történt a Farkashegy tetején lévő elhanyagolt installációval. Akik járnak arra kirándulni, már találkozhattak a felújított emlékművel.

 

17_10_21_EMLEKMUAVATAS (24)

 

Ebben az évben tüntették ki Bíró Gyulát az év alpolgármester címmel is. A Kamaraerdőn azóta már befejeződtek a munkálatok és elkészült a futópálya és a kutyafuttató is, amit már birtokba is vettek a négy- és kétlábúak is.

A szeptemberi testületi ülésen hallottunk először arról, hogy az állam 2,3 milliárd forintot akar elvonni Budaörstől. Ezt követően Budaörs perre is ment az állammal a szolidaritási elvonással kapcsolatban.

 

torvenyszek_178_06_23_budaors_per3

 

2016-ban tartották meg a II. Őszibarack napokat is városunkban. Fotókiállítás és játékos vetélkedő, valamint egy bál zárta a programokat. Mi lesz a budaörsi iskolákkal? Ez volt a fő kérdés a decemberi számunkban.

 

16_10_24_oszibarack_kiallitas-13

 

A budaörsi iskolák jövőjéről tartottak városi szintű szülői fórumot az 1. Számú Általános Iskola aulájában az Érdi Tankerületi Központ vezetőjének meghívásával. Wittinghoff Tamás évértékelőjében elmondta, hogy a harc éve volt a 2016-os év Budaörs számára. „Ha egyetlen mondatba kellene sűrítenem, hogy mi is történt ebben az esztendőben, akkor azt mondanám, hogy Budaörs számára az egyenletes gyarapodás és az önkormányzatiság megőrzéséért folytatott harc éve volt 2016.”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.