A közjegyző segít – Az egészségügyi ellátás visszautasítása

(Budaörs, 2018. július 26. – Budaörsi Infó) A közjegyző segít elnevezésű szakértői cikksorozatunk tovább folytatódik. Ezúttal az egészségügyi ellátás visszautasításával kapcsolatban kértük dr. Szécsényi-Nagy Kristóf közjegyző szakmai véleményét.

 

Az egészségügyi ellátás visszautasítása során mindenkinek az aktív és a passzív eutanázia jut eszébe. Viszont nagyon sok téves információ van a köztudatban.

 

budaorsiinfo18_07 (3)

 

Milyen jogszabályok vonatkoznak az eutanáziára?

„Az aktív eutanáziát a magyar jogszabályok tiltják.

A passzív eutanáziának azt a formáját, ahol valójában arról van szó, hogy egy bizonyos kezelést, kezeléscsoportot, vagy életmentő beavatkozást visszautasíthat az ember, azt az egészségügyi törvény szabályozza.

Ilyen értelemben van arra lehetőség bizonyos körben, hogy valamilyen betegség esetén egyes beavatkozásokra azt mondja az ember, hogy nem járul hozzá azok elvégzéséhez, illetve nem járul hozzá, hogy rajta életmentő vagy életfenntartó beavatkozást hajtsanak végre.”

 

 

kozjegyzo2

 

Hogyan kell nyilatkozatot tenni?

„A cselekvőképes beteget az egészségügyi ellátás visszautasításának a joga megilleti, kivéve akkor, ha azzal mások életét vagy testi épségét veszélyeztetné.

 

A nyilatkozattételnek két fő esetköre van:

egyrészt közvetlenül a beavatkozást megelőzően– ilyenkor közjegyzői okiratban, teljes bizonyító erejű magánokiratban, írásképtelenség esetén pedig két tanú előtt lehet nyilatkozni –, másrészt az előzetesen tett jognyilatkozat, melyet csak közjegyző előtt lehet tenni.

Utóbbi esetben akár évekkel előre lehet nyilatkozatot tenni, akár egy konkrét ismert betegség miatt, még abban az állapotban, amikor a „beteg” nincs ágyhoz kötve, s amikor a belátási képességével még rendelkezik.

Az előzetes nyilatkozatban vissza lehet utasítani egyes vizsgálatokat, beavatkozásokat. Visszautasíthatóak az egyes életfenntartó, életmentő beavatkozások, arra az esetre, ha a beteg gyógyíthatatlan betegségben szenved és betegsége következtében önmagát fizikailag ellátni képtelen (pl. kómában van), illetve fájdalmai megfelelő gyógykezeléssel sem enyhíthetők.

Végül az ilyen előzetesen tett nyilatkozatban a betegség természetes lefolyását lehetővé téve az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására is lehetőség van, de csak akkor, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet és gyógyíthatatlan.

A közjegyzői okiratba foglalt előzetes nyilatkozatban a cselekvőképes személy – cselekvőképtelensége esetére – megnevezheti azt a cselekvőképes személyt, pl. rokonát, aki a fenti nyilatkozattételi jogát helyette gyakorolhatja.

A nyilatkozatot le kell adni az egészségügyi dokumentációba, vagy oda kell adni a megnevezett hozzátartozónak, hogy ő tudja ezt érvényesíteni. Az ilyen esetekben az egészségügyi személyzet, az orvosok fognak dönteni arról, hogy az okiratban foglaltakat a konkrét műtét, beavatkozás tekintetében hogyan értelmezik.”

 

Mi az amire oda kell figyelnünk?

„Nagyon fontos dolog, hogy itt nem bíróság, közjegyző vagy más jogászok fogják értékelni a nyilatkozatban foglaltakat, hanem az egészségügyi személyzet, az orvosok. Ahhoz, hogy az orvos felelősséggel tudjon dönteni, hogy adott esetben mit tehet és mit nem, a nyilatkozatot orvosi terminológiával kell megfogalmazni.

Ha nem egyértelmű a nyilatkozat, akkor az orvosnak az a kötelezettsége, hogy az életet meghosszabbítsa, életet mentsen.

Éppen ezért egy ilyen okirat elkészítése előtt – különösen ha arra konkrét betegség okán kerül sor – mindig azt javasoljuk az ügyfélnek, szakorvossal is konzultáljon a nyilatkozat szövegét illetően.”

 
Ha sajnálatos módon élnie kell ezzel a jogi lehetőséggel mindenképp forduljon szakember segítségéhez.

 

 

kozjegyzo

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.