Budaörsi Frankhegy-állandó – Élénk lakossági vita a szabályozási tervről

(Budaörs, 2018. július 19. – Budaörsi Infó) A Frankhegy területére vonatkozó Helyi Építési Szabályzatról tartott lakossági fórumot a Főépítészi Iroda 2018. július 18-án. A tervekről augusztus 8-áig várják a lakosság véleményét.

 

 

Budaörs Frankhegy területére vonatkozó Helyi Építési Szabályzat – véleményezési szakasz – lakossági véleményezés céljából lakossági fórumot tartottak 2018. július 18-án a Budaörsi Városházán.

A lakossági fórumon Molnár Mária várostervező építészmérnök, Csík Edina főépítész és Lőrincz Mihály, a műszaki ügyosztály vezetője válaszolt a lakosok kérdéseire.

 

lakossagiforum18_07_08_frankhegy (15)

 

A több mint két és fél órás fórumon, mint ahogy a korábbi alkalmakkor most sem született megegyezés.  A fórumnak az volt a célja, hogy a lakosokat tájékoztassák az ügy jelenlegi állásáról és hogy feltehessék a felmerült kérdéseiket, amiből volt jócskán.

Lőrincz Mihály elmondása szerint 1200 ingatlanról van szó, és a város azt szeretné, hogy lakható legyen az üdülési övezet. Elmondása szerint a jelenlegi állapotok már nem megfelelőek, az utak kiszélesítésére és a közművek bevezetésére lenne szükség, hogy élhetőbb legyen a környezet, viszont ehhez arra is szükség van, hogy az ingatlan tulajdonosok leadják területeik egy részét.

 

lakossagiforum18_07_08_frankhegy (10)

 

Molnár Mária hozzátette, hogy az elsődleges a közlekedési szempontokat megoldani. A közművesítést, a felszíni vízelvezetést. Hozzátette, hogy a tervben lehetővé tették a nyeles telkek kialakítását és már magánutak kialakítására is lenne lehetőség.

Negatív változásként említette, hogy a terveken a pirossal jelzett részek nem lesznek beépíthetőek, hisz azok csak 6-8 méteres telkek.

 

lakossagiforum18_07_08_frankhegy (12)

 

Kikötnék, hogy 16 méternél keskenyebb telekre nem lehetne építkezni.

A lakók hoztak magukkal egy térképet is, és azt mondták, hogy sok eltérés van a kettő között.

 

 

lakossagiforum18_07_08_frankhegy (6)

 

lakossagiforum18_07_08_frankhegy (5)

 

lakossagiforum18_07_08_frankhegy (1)

 

A lakókat főként az érdekelte, hogy az új építési szabályzat mikor lép életbe, és mikor lehet víz a Frankhegyen és ennek milyen feltételei vannak. Ezek a kérdések foglalkoztatják már több mint tíz éve az ottlakó budaörsieket, válaszok viszont még mindig nincsenek.

Lőrincz Mihály elmondta, hogy az irány nem változott, a továbbiakban is lakosoknak kell a kiépítési költségeket állni és a megfelelő méretű út kiépítéséhez a telkek egy részét le kell adni, viszont hozzátette, hogy ez senki számára sem kötelező.

 

lakossagiforum18_07_08_frankhegy (8)

 

Csík Edina közölte, hogy a szabadon álló beépítési mód lenne a megfelelő. Majd pedig a szakmai szempontok tárgyalása következett. A lakók egy része szerint a szakmai szempontok elé kellene helyezni a magántulajdon védelmét, és eszerint döntéseket hozni.

Az is felmerült, hogy ne lehessen feltételként megadni a közművesítést a beépítésnél.

Az kérték a lakosok, hogy az önkormányzat a kúria korábbi döntésének megfelelően rendezze a beépítési szabályokat. Azt szerették volna, hogy azokat a rendeleteket vegyék ki a szabályozásból, amit a kúria meg fog szüntetni, mert csak időhúzásnak jó, jogi mismásolásnak nevezték.

Hardy Géza, a Víziközmű társulás elnöke elmondta, hogy együtt kezdték el a munkát Csík Edinával, és nem érti, hogy miért engedélyezte anno a hivatal, hogy több mint 10 millió forintot kidobjanak a lakók a tervezésre.

 

lakossagiforum18_07_08_frankhegy (4)

 

Felhozta azt az esetet is, amikor Budaörs perrel élt az állammal szemben, mert jogtalannak ítélte meg a szolidaritási hozzájárulás elvonását városunktól.

Ezzel az esettel vontak párhuzamot, most ugyanúgy jogsértésről beszéltek a magántulajdonnal szemben.

 

lakossagiforum18_07_08_frankhegy (7)

 

Volt olyan lakó is, aki azt kérte, hogy mellőzzék az utak kiszélesítését, mert szeretnék, ha megmaradna az utcájuk egy csendes zsákutcának.

Többször elhangzott az is, hogy a szabályozásnak nincs más célja, mint hogy a következő öt-hat évben se lehessen építkezni.

Lőrincz Mihály ismertette a jelenlévőkkel, hogy szakértők végeztek egy hatástanulmányt, amiből egyértelműen látszik, hogy a talaj agyagos, és ezért nagyon csúszásveszélyes.

Egy másik hozzászóló azt állította, hogy Lőrincz Mihály nem mond igazat, mert ő is benne volt abban a csapatban, akik készítették ezt a hatástanulmányt és nem az van benne, hogy csúszásveszélyes a terület, hanem az hogy kúszásveszélyes, és a két fogalom között hatalmas különbség van.

 

lakossagiforum18_07_08_frankhegy (2)

 

Az is elhangzott, hogy a lakóknak nem gond, ha kicsit kényelmetlen, csak legyen végre vizük, viszont az építészasszony nyomatékosította, hogyha megnő a beépíthetőség és nagyobb lesz a forgalom, akkor normális utakra is szükség lesz, hogy elférjen egymás mellett például a tűzoltóautó vagy a szemeteskocsi, egy személyautó mellett.

A lakossági fórumon részt vett egy ingatlanforgalmi szakjogász is, aki ismertette a törvényt tartalmát, miszerint a károsultaknak joguk van kártérítésre, ami után még kamat is jár, ami a rendelet meghozatalától esedékes.

Majd felemlegették azt is, amikor Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármester azt mondta, hogy ő gyerekkorában a frankhegyi területen játszott és szeretné, ha a terület úgy is maradna.

 

lakossagiforum18_07_08_frankhegy (14)

 

Az indulatok az utolsó egy órában már fokozódtak, nyomdafestéket nem tűrő dolgok is elhangzottak. Csík Edina nem értette, hogy miért nem arról beszélnek, hogy hogyan tudják együtt megoldani a problémát és miért csak a kártalanításról beszélnek a lakók.

Többen úgy vélték, hogy politikai szándékosság van a háttérben, de ezt bővebben nem fejtették ki.

Még három hét áll a lakosok rendelkezésére, hogy eljuttassák a hivatalnak az észrevételeiket.

 

lakossagiforum18_07_08_frankhegy (13)

 


 

A dokumentáció teljes anyaga megtekinthető a város honlapján www.budaors.hu a „Főépítészi Iroda és Építési Szolgáltató Pont” gyorslink „Településrendezési eszközök és településfejlesztési tervezések, véleményeztetések dokumentumai” fül alatt.

A tervet papír alapon is megtekinthetik a hivatal nyitvatartási- és ügyfélfogadási idejében az Ügyfélszolgálaton. Továbbá a tervvel kapcsolatban szakmai egyeztetésre, személyes tájékozódásra is lehetőséget biztosítunk a Hivatal Főépítészi Irodáján, ügyfélfogadási időben.

 

A hirdetményben meghatározott, az észrevételek benyújtására nyitva álló, idő alatt a partnerek javaslatokat, észrevételeket tehetnek, véleményt nyilváníthatnak

a) írásban, postai úton a Polgármesteri Hivatal székhelyének címére történő megküldéssel,

b) elektronikus levélben a hirdetményben meghatározott elektronikus levélcímen történő megküldéssel,

c) a lakossági fórumon szóban.

 

Az elkészült tervezettel kapcsolatban felmerülő írásos javaslataikat és észrevételeiket 2018. augusztus 08-ig van lehetőségük megküldeni az alábbi elérhetőségek egyikére:

e-mail cím: foepitesz@budaors.hu

postacím: 2040 Budaörs, Szabadság út 134. Főépítészi Iroda

 


 

 

Korábbi cikkek a témával kapcsolatban:

Lakossági fórum a helyi építési szabályzat módosításáról

Közmeghallgatás volt a Városházán – Frankhegy minden mennyiségben

Társadalmi vita – A Frankhegyen élők figyelmébe

Frankhegyi Vízművek – Civil Fórum (2. epizód)

Vízművek Frankhegyen – Civil Fórum

Vízművek Frankhegyen

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.