Kiállítás, komoly- és könnyűzene is szerepel a Zsidó Kulturális Fesztivál programjában

Kiállítások, komoly- és könnyűzenei koncertek, felolvasóestek, színházi előadások és könyvbemutatók is várják a közönséget a 21. Zsidó Kulturális Fesztiválon augusztus 26. és szeptember 2. között hat budapesti helyszínen.

 

A fesztiválnak a Dohány utcai Zsinagóga, a Goldmark terem, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Ráday utcai 2B Galéria és a Bálint Ház ad otthont – mondta el    Deák Andrea fesztiválkoordinátor a rendezvényt beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Az augusztus 26-i nyitókoncerten a Budapest Klezmer Band és a Barcelona Gipsy balKan Orchestra ad koncertet Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs közreműködésével. A programok között szerepel egyebek mellett a Terminal Workhouse Társulat felolvasószínházi előadása Rubin Eszter Bagel című regénye alapján, a Bob és Bobék Orchestra társulat produkciója, Féner Tamás fotókiállítása, valamint a Malek Andrea Soulistic formáció fellépése Szalóki Ági, Balázs Fecó és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar közreműködésével.

Koncertet adnak a MÁV Szimfonikusok vonósai, Nógrádi Gergely főkántor és barátai, Avishai Cohen és triója, Takács Nikolas és Veres Mónika, valamint a Sabbathsong Klezmer Band vendégeként Nyári Károly és zenekara.

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában Bíró Eszter, Bodrogi Éva és Falusi Mariann ad koncertet, fellép továbbá az Ethnofil együttes, valamint a Klezmerész együttes Bangó Margittal. A Musica Ficta együttes Utazó zenék című produkciójában a keresztény, a muszlim és zsidó világ zenei hagyományának hangjai csendülnek fel a budapesti Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet támogatásával és együttműködésében megszervezett koncerten. Seres Ildikó, Vida Péter és Müller Péter Sziámi tolmácsolásában Seress Rezső dalai szólalnak meg, a Bob és Bobék Orchestra társulat Vanek urat, Piszkos Fredet és Fülig Jimmyt kelti életre.

A Goldmark teremben Csordás Klára mezzoszoprán és Harazdy Miklós zongoraművész zsidó zeneszerzők műveit adja elő, Rubin Eszter Bagel című regénye alapján a Terminal Workhouse Társulat tart felolvasószínházi előadást, Bauer Andrea és művésztársai The man I love címmel adnak estet, Fullajtár Andrea, Grisnik Petra, Simon Kornél és Makranczi Zalán előadásában a fesztiválra összeállított levélválogatás hangzik el. Korcsolán Orsolya hegedűművész zsidó szerzők különböző amerikai filmekhez írt zenéit mutatja be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A 2B Galériában Parti Nagy Lajos nyitja meg Féner Tamás Jákob létrája című fotókiállítását, a Bálint Házban pedig a könyvbemutatóké lesz a főszerep, valamint a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal támogatásának köszönhetően itt mutatják be Az arab világ utolsó virágzó zsidó közössége: Dzserba szigete című kiállítást.

Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke a fesztivál műfaji gazdagságára hívta fel a figyelmet, hiszen – mint mondta – klezmer, dzsessz, világzene, opera, próza és fotóművészet is megtalálható lesz a rendezvényen.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a vidéki programelemeket emelte ki: Debrecenben színházi előadásokkal, Szentendrén pedig tárlattal csatlakoznak a rendezvényhez. Kitért arra is, hogy a Zsidó Kulturális Fesztivált követően kezdődik a Spinoza Zsidó Fesztivál, így Budapesten – Európában szinte egyedülálló módon – egy hónapig színen lesz a zsidó kultúra.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.