Vb-2018 – Puskás-emlékkiállítást rendez a BÁV

A labdarúgó világbajnoksághoz kapcsolódva a BÁV júliusban Puskás Öcsi és az Aranycsapat címmel rendez ingyenes emlékkiállítást, ahol kortárs magyar képző- és iparművészek Puskás Ferencről készített alkotásait tekintheti meg a közönség.

 

Az Aranycsapat kapitánya, olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, akinek számtalan gólkirályi cím fűződik a nevéhez mind a Budapesti Honvéd, mind a Real Madrid játékosaként, edzőként a Föld minden kontinensén dolgozott – emlékeztet a BÁV közleménye.

A BÁV kiállítása – mint írták – bizonyítékul szolgál arra, hogy pályafutása nemcsak a focirajongókat kápráztatja el a mai napig, de a művészeket is megihlette.

A tárlat kurátora, Kertész Csaba 2010-ben kért fel kortárs művészeket, hogy készítsenek Puskás Ferenccel és az őt körülvevő mítosszal kapcsolatos műalkotásokat. Ezeket a műveket Hommage á Puskás Öcsi címmel mutatták be a sportoló születésének 83. évfordulója alkalmából a Home Galériában.

A felkérés nyomán többek között festmények, grafikák, szobrok, object, médiaart és egy művészkönyv is született, amelyeket Kristóf Lajos és az MTI munkatársainak korabeli fotói egészítenek ki.

A kiállított alkotások olyan művészek nevéhez fűződnek, mint Konkoly Gyula, feLugossy László, Rácmolnár Sándor, Bada Dada, ef Zámbó István, drMáriás és Kis Ilona.

Az eredeti tárlat anyaga erre az alkalomra kiegészül Kulinyi István, Regős István és Orosz István alkotásaival. A képek mellett Puskás világhírű csapattársainak, költőknek és íróknak a visszaemlékezései is olvashatók, valamint újra meg lehet nézni az “évszázad mérkőzésének” góljait Szepesi György közvetítésével. A tárlat további érdekessége, hogy a kiállított tárgyakat meg is lehet vásárolni.

A tárlat július 6. és 28. között tekinthető meg a BÁV Apszistermében.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.