Elemzők: a jegybank a kiszámítható lakáshitelek választására akarja ösztönözni a lakosságot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az adósságfék szabályozás módosításával a kiszámítható, hosszú távra rögzített kamatozású lakáshitelek választására akarja ösztönözni a lakosságot, mindez egy stabil és piaci kockázatoknak ellenálló hitelportfólió kialakulását is segíti, mivel a minél hosszabb ideig – akár a futamidő végéig – fix törlesztést garantáló lakáshitelek védelmet nyújtanak az esetleges jövőbeni kamatemelkedés ellen – derül ki a Duna House, az ingatlan.com és a BankRáció.hu MTI-hez eljuttatott elemzéseiből.  

 

Az elemzői vélemények arról azonban már megoszlottak, hogy a jövedelemarányos törlesztő részlet mutató (JTM) októbertől életbe lépő módosításai hogyan befolyásolják a lakáshitelezés, illetve a lakáspiac alakulását.

A Duna House szerint az adósságfék szabályozás októberben életbe lépő módosítása nem veszélyezteti a lakáshitelezés piacát, így marad a hitelállomány jelenlegi növekedési üteme.

Közölték, a Duna House Hitelcentruma által közvetített ügyletek körében már most is többségben vannak a kiszámítható törlesztő részletű lakáskölcsönök. Az év első öt hónapjának adatai alapján a Hitelcentrum által közvetített ügyletek 25 százaléka tartozott a változó kamatozású, 5 évnél rövidebb időtávra fixált hitelek közé, az 5 éves kamatperiódusú hitelek aránya 55 százalék volt, a 10 éves vagy annál hosszabb időre fixált kamatperiódusú hitelek aránya pedig elérte a 25 százalékot.

Ezzel szemben az ingatlan.com és a BankRáció.hu közös közleményében arra mutattak rá, hogy számolni kell az adásvételek számának növekedésével, mert lesznek, akik októberig előrehozzák lakásvásárlásaikat. A hitelezésről pedig megjegyezték, az új szabályozás miatt nagy lendületet kaphatnak a minimum 10 évig fix törlesztő részletet garantáló konstrukciók.

Mindezt azzal magyarázták, hogy a havi 220 ezer forintos nettó átlagfizetés – ha nincs egyéb tartozása az hitelfelvevőnek – június közepén érvényes banki ajánlatok alapján 16-17 millió forintos, minimum 10 évig fix törlesztő részletű, 20 éves futamidővel rendelkező lakáshitel felvételére is elég lehet. Ugyanez a nettó átlagfizetés egy maximum öt évre fixált törlesztésű lakáshitelnél az októbertől érvényes szabályozás értelmében – amely szerint az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztő részleteinek összege nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25 százalékát – csak 10 millió forintos hitelösszegre lenne elegendő.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője és Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője a két szervezet közös közleményében azt javasolták, a hitelfelvevők olyan mértékű hiteltörlesztést vállaljanak be, hogy a hiteltörlesztések kifizetése után is maradjon anyagi mozgásterük.

Az MNB hétfőn közölte, idén októbertől a jövedelem mértékéhez képest alacsonyabb arányban engedi meg az eladósodást a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél, hogy az ügyfelek elkerüljék a túlzott eladósodást.  A közlemény szerint az öt évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghiteleknél az arány a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve 40 százaléka lehet. A legalább 10 évre vagy a futamidő végéig fixált kamatozású forint jelzáloghiteleknél nem módosul a jelenlegi 50, illetve 60 százalékos JTM.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.