Nem hűtik a zebrát a csíkjai

Magyar és svéd kutatók cáfolták, hogy a fekete és a fehér csíkok eltérő hőmérséklete miatt kialakuló légörvények hűtik az állat testét.

 

Charles Darwin és Alfred Russel Wallace 1870-es évekbeli vitája óta foglalkoztatja a kutatókat, mi lehet a szerepe a zebrák csíkos mintázatának. Az eddig született hipotézisek egyike szerint napsütésben a zebracsíkok fölött légörvények alakulnak ki a fekete és a fehér csíkok eltérő hőmérséklete miatt, és ezek az örvények hűtik a zebrák testét.

Ezt a kísérlettel még nem ellenőrzött feltételezést tesztelték az ELTE Természettudományi Kar, az Állatorvostudományi Egyetem és a svéd Lundi Egyetem kutatói.

 

A zebracsíkok rejtélyes szerepére felállított 18 hipotézis négy csoportba sorolható:

– a ragadozók elleni vizuális védelem,

– a szociális kölcsönhatások elősegítése,

– a vérszívó rovarok elleni vizuális védelem,

– a testhőmérséklet szabályozása hűtéssel.

 

Az ELTE Természettudományi Karának kutatói 2012-ben magyarországi terepkísérletekkel már igazolták, hogy a zebracsíkok védenek a vérszívó bögölyök ellen, mivel a csíkos vagy foltos mintázatok vizuálisan kevésbé vonzóak a rovarok számára, mint az egységes színűek.

Ezt követően 2016 és 2017 nyarán egy gödi lovas tanyán folytattak több hónapos terepkísérletet. Ennek során a kutatók lovak, szarvasmarhák és zebrák testének termodinamikai modelljeit vizsgálták. Vízzel töltött fémhordókat vontak be fekete, fehér és szürke lovak és szarvasmarhák kikészített bőrével, valamint egy-egy mesterséges (fekete és fehér marhabőrcsíkokból összevarrt) csíkos és valódi zebrabőrrel.

Ezeket a hordókat a nyári hónapokban árnyékos területre helyezték, miközben a hordók vizének maghőmérsékletét folyamatosan mérték. Kiderült, hogy mindig a fekete bőrrel burkolt hordó maghőmérséklete volt a legmagasabb, a fehér bőrrel borított hordóé a legalacsonyabb, a homogén szürke és zebracsíkos hordók maghőmérséklete pedig e két szélsőérték közé esett.

Ami egyértelműen eldöntötte a zebracsíkok hűtő hatásáról folytatott régi polémiát, az az, hogy a zebracsíkos és a szürke hordók maghőmérsékletei között nem volt szignifikáns különbség.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.