Anyagi biztonság a nyaralás alatt

(Budaörs, 2018. június 3. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Nyaralni jó, új helyeket felfedezni és új emberekkel találkozni mindig élmény. A legtöbbször pozitív élmény, de sajnos van, amikor negatív. Mivel lassan kezdődik a nyaralási szezon, néhány jó tanács, hogy a nyaralás lehetőleg jó emlék maradjon.

 

A helyi rendőrség minden erőfeszítése ellenére sokan akarnak meggazdagodni a gyanútlan turisták kifosztásából az egyszerű zsebtolvajlástól a kirabláson át a szofisztikáltabb csalásokig.

Ezen kívül érhet bennünket nem várt baleset vagy betegség is, ahogy a poggyász elvesztése, illetve az abból történő reptéri lopás is elég mindennapi esemény.

Hogyan tudunk ezek ellen védekezni vagy amennyire lehet, felkészülni a nem várt események kivédésére, vagy a veszteség minimalizálására?

– Ha több bőrönddel utazol, érdemes úgy pakolni, hogy mindenkinek legyen ruhája és tisztálkodási szere minden bőröndben, ha az egyik eltűnne, vagy napokkal később kapnád csak meg. Pakolj úgy otthon, mintha soha nem látnád viszont a bőröndöd. Drága és pótolhatatlan dolgokat soha ne vigyél magaddal a nyaralásra.

– Teljesen felesleges lakatot tenned a bőröndödre, csak magaddal tolsz ki, a reptéri tolvaj csak kinevet. Nézd meg ezt a videót, miért. Helyette vigyázz arra, hogy ne legyen semmi olyan érték a feladott bőröndben, ami vonzza a tolvajokat. (Pénz, műszaki cikk, drága parfüm, stb.) A befóliázás is segít, de felesleges drágán befóliáztatni a reptéren a bőröndödet, vehetsz magadnak sokkal olcsóbban fóliát még az indulás előtt a hipermarketben. Ne felejtsd el, hogy a visszaútra is vigyél magaddal fóliát.

– A drágának tűnő bőröndök vonzzák a tolvajokat. Inkább egy átlagosnak tűnő bőröndöt használj.

– Egyre gyakoribb, hogy a reptéren a csomagkiadás közben lopják el a bőröndöt, ez főleg a belföldi járatoknál igen gyakori, bár a nemzetközi járatokon az utastársak sem angyalok mindig. (“Jaj, ne haragudjon, nekem is ilyesmi bőröndöm van” Igaz, azt éppen otthon hagytam, csak egy bőrönddel jöttem, de kettővel akartam hazamenni.) Köss valami nagyon feltűnő szalagot a bőröndödre, amit messziről látsz, illetve olyan színű bőröndöt válassz, ami elüt a tömegtől. Legyél ott, amikor elkezdik kiadni a bőröndöket.

– Ne felejtsd el, a biztosító csak akkor fizet az ellopott tárgyaid után, ha rendőrségi jegyzőkönyvvel bizonyítod a lopás tényét. Ha komoly kár ért, ragaszkodj a rendőrségi eljáráshoz.

– Fénymásold le az útleveleket és digitalizáld is be és töltsd fel a saját tárhelyedre, mondjuk a Google Drive-ba. (Ilyen mindenkinek van, akinek gmail-es e-mail címe van.). Esetleg küldd el magadnak e-mailben a beszkennelt útleveleket, ha máshogy nem megy. Ha nem mész messze a hoteltől, csak a fénymásolatokat vidd magaddal, az eredeti útlevelek maradjanak a hotelszoba széfjében.

– A feltűnő ékszerek vonzzák a tolvajokat, akkor is, ha egyébként túl nagy értéket nem képviselnek. Ugyanez igaz a vastag pénztárcára is, akkor is, ha az mindenféle vásárlói kártyától, adókártyától és egyéb kacatoktól vastag csak. Érdemes mindezeket itthon hagyni. A könnyen megszerezhető női kistáskák is gyakori célpontok, túl könnyű őket levágni vagy letépni.

– Vigyünk bankkártyákat az útra készpénz helyett/mellett. Indulás előtt tudjuk meg, az adott országban milyen bankkártyákat fogadnak el és mennyire általános a bankkártyák elfogadása a kereskedelmi helyeken.

 

penz (3) forint gazdasag fizetes

– Legyen nálunk több bankkártya, az egyik mindig maradjon a hotelszéfben vésztartaléknak. Az utcán is nálunk lévő kártyán ne legyen sok pénz és ne legyen túl nagy a napi limitje. (Ha ellopnák a kártyát, vagy csak a kártya adatait, vagy arra kényszerítenének, hogy vegyünk fel pénzt vele egy ATM-ből.)

– Védjük a mobiltelefonunkon lévő adatokat képernyőzárral, PIN-kóddal vagy egyéb módon, különösen, ha banki applikáció is van rajta. (Mivel a telefonunkat is ellopták, a mobilra küldött SMS sem ment meg minket a banki utalásoknál.) A böngészőnk által elmentett jelszavak idegen kezekbe kerülése sem feltétlen fog felhőtlen boldogsággal eltölteni bennünket. Ezért az összes tablet, notebook is legyen zárolva, amit magunkkal viszünk. Több mobilnál távolról tudjuk törölni az adatokat lopás esetén, ha ezt előre beállítottuk. Ha nem tudod, hogy kell ezt beállítani, vagy milyen applikáció kell hozzá, kérdezz meg valakit, aki ért hozzá.

– Fontos telefonszámokat írjuk fel egy papírra is, ha eltűnne a telefonunk. Ilyen a helyi nagykövetség száma, de a saját anyánké is, ha haza kellene szólni neki, hogy küldjön pénzt. Ma már alig van ember, aki tud fejből akárcsak 10 telefonszámot is. Ha nem megyünk messze a hoteltől, ne is vigyünk mobiltelefont, vagy legalább egyet hagyunk otthon.

– Válasszunk megfelelő utasbiztosítást. Ha elköltöttünk fél-egymillió forintot, vagy akár még sokkal többet is egy utazásra, ne ezen akarjunk spórolni. Egy hölgy velünk jött ki a legutolsó alkalommal nyaralni, de hetekkel később, nagy kerülővel ért csak haza. A hotelben rosszul lépett, nem vett észre egy lépcsőfokot. Olyan szilánkosra sikerült törnie a csontjait, hogy három hét után kerülővel, egy harmadik reptéren keresztül tudták csak hazaküldeni. (Feküdnie kellett szállítás közben is.) Ha nem volt utasbiztosítása, vagy csak valami alap biztosítása volt, akkor nagyon sok millió forintba került neki ez a nyaralás. Pedig ki sem tette a lábát a hotelből.

Még indulás előtt olvassuk el az utasbiztosítás feltételeit, mire fizet, mire nem, hogyan, hol és meddig kell bejelenteni a kárt. Ha bankkártya mellé kötött utasbiztosításunk van, olvassuk el a térítési limiteket. Ha kevésnek találjuk, inkább kössünk másik utasbiztosítást is. A bankkártya mellé köthető utasbiztosítások általában olcsók, pár ezer forint egy évre, de a legtöbb nem is térít túl sokat. A legtöbb esetben elég az alacsony limit, de például a hölgy esetében biztos kevés volt egy alap utasbiztosítás, amit általában a bankkártyák mellé lehet kötni. (Van olyan bankkártya, ahol választhatsz, milyen csomagot kérsz. Inkább kérd a drágábbat, ha Európán kívül utazol.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.