Hogyan előzhetjük meg a vízkárokat? – A katasztrófavédelem tájékoztatója

(Budaörs, 2018. május 31. – Budaörsi Infó)  A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltsége tájékoztatót készített a lakosság számára, hogy hogyan tudják csökkenteni a károk előfordulását és mértékét.

 

A hirtelen nagy mennyiségben lehulló csapadék, leginkább ott veszélyezteti a lakosságot, ahol nem kellő gondossággal ápolják környezetüket – árkok, csapadékvíz átereszek, aknák gondozatlansága hordalékkal telítettsége.

Sok gondot okoz a viharos szél azokon a helyeken, ahol az épületek tetőszerkezetén lévő héjazat (borítás) nem kerül kellően rögzítésre, illetve annak meglazulásakor a karbantartás nincs elvégezve, továbbá a rossz szerkezetű kémény ledőlése és az ingatlanok héjazatán elmozdult cserepek lecsúszása is okozhat balesetet.

Több ízben vonulnak tűzoltóink olyan esetekhez, amikor a magasra nőt faágak a villanyvezetéket szinte körbe növik és a viharos szél a faágakkal együtt tépi a villanyvezetéket is, melynek földre kerülése baleset-, élet-, és tűzveszélyes. Az elektromos szolgáltatók igyekeznek az utcáról látható és elérhető ilyen ágakat eltávolítani, de nem minden esetben jutnak be az ingatlanok kertjébe, annak érdekében, hogy a vezetékszakítást megelőzzék.

Az ingatlanok kertjében, udvarában a kiöregedett – sokszor levéltelen, hajtás nélküli – fák kivágásáról gondoskodni szükséges, mert egy-egy szélvihar esetén a kiszáradt lehulló faágak, esetenként a földből kiforduló, kidőlő fák is okozhatnak az emberéletben, illetve a járművek, ingatlanok állapotában is komoly károkat.

 

Az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség szeretné felhívni a lakosság figyelmét a vízkárok elkerülésének érdekében az alábbi teendőkre:

– Vízelvezető árkok, csatornák tisztán tartása, rendszeres karbantartása, pincék, garázsok előtti aknák vízelvezetők hordalékmentesítése, tisztán tartása, javasolt vízgyűjtő zsomp (a vízgyűjtőben kialakított kis mélyedés) kialakítása és jó szolgálatot tehet egy zsomp szivattyú is hibás tetőszerkezetek – rögzítetlen palák, tetőfedő lemezek – javítása, rögzítése,

-Tető héjazatán elmozdult cserép helyreigazítása, rögzítése, vezetékekbe – villanyvezeték – benőtt faágak eltávolítás, metszése,

– A fák ültetésénél figyelembe kell venni a fák növekedését, az épülethez, vezetékekhez való távolság felmérésével,
öreg, kiszárad fák kivágatása,

– Az utca szintnél mélyebben fekvő ingatlanok kapubejáróiban vízelvezető padka kiépítése az elöntés ellen
zorulókat, amely tevékenységben szintén részt vesz az önkormányzat.

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.