810-ről 790-re csökkent a bűncselekmények száma tavaly Budaörsön

(Budaörs, 2018. május 30. – Budaörsi Infó) A mai képviselő-testületi ülésen a napirendi pontok között szerepel a Budaörsi Rendőrkapitányság 2017. évi értékelése is. Olvassák el cikkünkben a részletes beszámolót. 

 

 

Budaörs Város bűnügyi és közbiztonsági helyzetének 2017. évi értékeléséről, a Budaörsi Rendőrkapitányságra érkezett bejelentések elemzése, a körzeti megbízottak tevékenysége, illetve a központi statisztikai adatok alapján a következő elemzést végezték: 

 

Bűnügyi helyzet elemzése

Budaörsön 2017-ben 790-re csökkent a bűncselekmények száma a 2016-ban elkövetett 810-ről. Az utóbbi 8 év adatait figyelembe véve ez kiemelkedő.

 

A lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló, kiemelt bűncselekmények az utóbbi nyolc évben a következőképpen alakultak Budaörsön:

 

Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények és a közterületen elkövetett bűncselekmények számának alakulása Budaörs területén

rendorsegistatisztika

 

Az előző évekhez hasonlóan általánosságban elmondható, hogy kiemelten fertőzött rész nincs Budaörsön. Ugyanakkor vannak jobban veszélyeztetett településrészek, ilyenek például betörések szempontjából a hétvégi házas területek, gépkocsi feltörések tekintetében a parkolók, vagy a zseblopások, kisebb vagyon elleni bűncselekményeket nézve az áruházak, bevásárlóközpontok területei.

Folyamatosan figyelemmel kísérte a rendőrség az áruházak területén elkövetett bűncselekmények alakulását, mint pl.: zseblopás, személygépkocsi feltörés, lopás, ,,trükkös lopás”.

A kereskedelmi központok biztonsági vezetőivel rendszeresen tartanak közös megbeszélést a bűncselekmények visszaszorítása, valamint az együttműködés javítása érdekében.

Az áruházak környékén az év végi ünnepekkel kapcsolatos bevásárlási időben rendszeresen fokozott a rendőri jelenlétet biztosítottak.

A besurranások és a lakás-betörések megelőzése érdekében a lakosságot folyamatosan tájékoztatták bűnmegelőzés tanácsokkal, amik a különböző média platformokon jelentek meg.

A bűnügyileg fertőzött területeken bűnmegelőzési célú akciókat szerveztünk, melyben az összes szolgálati ág képviseltette magát.

 

 

budaors_rendorseg_01_2017_okt

 

 

A közterületi munka értékelése

A közterületi munka szervezésénél figyelembe vette a rendőrség a bűnügyi és szabálysértési statisztikai adatokat és a lakosság részről érkező közbiztonságot befolyásoló észrevételeket, valamint a Budaörsi Közterület-felügyelettel folyamatosan egyeztettek a szolgálat szervezése során.

Elsődleges cél volt, hogy a helyi lakosság közvetlen kapcsoltba kerüljön a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrrel és a lakosság által megfogalmazott problémákra azonnal reagáljanak.

Az év során fenntartották a 2013. évben bevezetett 06.00 órától 22.00 óráig tartó gyalogos járőrszolgálatot a város belterületén.

Budaörs Város frekventált belterületén (Templom tértől a Szivárvány utcáig) állandó gyalogos járőrszolgálatot vezényeltek, mely – a visszajelzések alapján – pozitívan befolyásolta Budaörs Város lakosságának szubjektív biztonságérzetét.

A városban rendezett rendezvények biztosítását sikeresen, az események közönségének teljes megelégedése mellett hajtották végre.

 

 

Az együttműködésről

Budaörs Város Önkormányzata továbbra is kiemelt figyelmet fordított a közbiztonságra, így 2017. évben is jelentős mértékben támogatta a Budaörsi Rendőrkapitányság működését.

Az anyagi támogatás mellett a napi kapcsolatokban is érezhető az Önkormányzat vezetésének és munkatársainak segítőkészsége. A példaértékű munkakapcsolat során a lehetőségekhez mérten a legjobb színvonalon szolgálja ki a rendőrség a lakosság igényeit és problémáik kezelését, amely közvetlenül hat a közbiztonság javításában.

Az együttműködési megállapodásunknak köszönhetően a Közterület-felügyelettel hétköznaponként állandó közös járőrszolgálat valósul meg és Budaörs Város rendezvényeinek biztosítását is közösen hajtották végre.

A Közterület-felügyelet vezetésével napi kapcsolatot ápolnak, napi szinten szerveznek közösen szolgálatot a közterületi jelenlét és hatékonyság fokozása érdekében.

A közterületi jelenléten kívül a Budaörsi Város területén működő térfelügyeleti kamerarendszert a Rendőrkapitányságon kialakított központban további 1 fő rendőr lát el szolgálatot.

A Budaörs Város területélen működő, Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesülettel és a Törökugrató Polgárőrséggel is az év során folyamatosan láttak el közös szolgálatokat.

Jelentős segítséget kapnak a polgárőr egyesületektől a rendezvények biztosításokhoz, fokozott ellenőrzések, akciók végrehajtásához.

Budapest XI. kerületi és XXII. kerületi, valamit az Érdi Rendőrkapitányságokkal együttműködésüket tovább mélyítették és havonta szerveztek közös ellenőrzéseket a Budapesttel határos területekre, az utazó bűnelkövetők kiszűrése érdekében.

 

 

Bűn- és baleset megelőzés

A Budaörsi oktatási intézményekkel a tanulók életkorának megfelelően szerveztek bűn – és baleset megelőzési előadásokat, az „iskola rendőre” programba is bekapcsolódtak. A körzeti megbízottak és a bűnmegelőzési előadó segítségével folyamatosan törekedtek a kétirányú információáramlás biztosítására.

A rendőrkapitányságon függetlenített bűnmegelőzési előadó tevékenykedik, aki folyamatosan szervezi és koordinálja az ilyen jellegű tevékenységet. Több saját programot indítottak az óvodáskorúaktól egészen az időskorúakig.

A tanév folyamán, az illetékességi területen lévő általános, és középiskolákban, valamint óvodákban baleset megelőzési órákat tartottak.

A pályázati felhívásokat (,,Pindúr-Pandúr Ki mit tud?” Mini-KRESZ vetélkedő, a „Biztonságos közlekedés gyermekszemmel” rajzpályázat, a „Közlekedik a család”) a helyi sajtóreferens az abban megjelölt korosztályt foglalkoztató intézmények részére, továbbá a helyi médiatartalom­ szolgáltatóknak minden esetben továbbította.

 

 

rendorseggyereknap3

 

Közreműködtek a Hermann Ottó Általános Iskolában szervezett kerékpáros vizsga lebonyolításában.

A Kesjár Csaba Általános Iskolában, a Herman Ottó Általános Iskolában, valamint a Bleyer Jakab Általános Iskolában az 1-4. osztályig közlekedési ismeretetek oktatása, a 7-8. osztályokban a bűnmegelőzési előadások tartása történik folyamatosan.

Részt vettek az „Idesüss Nap” és „BikeSafe /bicikliregisztráció/” programokon, valamint CSI helyszínelő tábort is szerveztek a Csiki Pihenőkertben.

A Máltai Szeretetszolgálattal közösen az idősek részére bűnmegelőzési előadást rendeztek.

Az illetékességi területen általános- és középiskoláknál szeptemberben megszervezték a rendőri jelenlétet a gyalogátkelőhelyeknél. Az iskola rendőrök iskoláikban részt vettek a tanévnyitó ünnepségeken.

 

 

rendorseg

 

 

Összefoglalva a Budaörsi Rendőrkapitányság és személyi állománya – Budaörs Város Önkormányzattinak jelentős segítségével – a 2017. év során jelentkező feladatait maradéktalan végrehajtotta.

Az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a lakossággal és a civil szervezetekkel meglévő kapcsolatok további fejlesztése, a közterületi rendőri jelenlét fokozása.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.