Védőnők Budaörsön – „A családok legfontosabb és legszebb életciklusában lehetek jelen”

(Budaörs, 2018. május 14. – Budaörsi Infó) Előző hónapban az óvónők véleményét, tapasztalatait osztottuk meg olvasónkkal, májusban pedig a védőnőket kerestük fel, hogy megtudjuk, hogy milyen Budaörsön az ő szakmájukban dolgozni.

 

 

A védőnő tevékenysége középpontjában az általa gondozott családok egészségvédelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll.

A magyar védőnők képzettsége kiemelkedően magas fokú és feladata széles körű. Például Nagy-Britanniában a védőnő csak hathetes korban veszi át a gyermeket a szülésznőtől, és iskoláskor kezdetén a „közösségi nővér”-nek adja tovább, Ausztriában pedig a szociális munkások látnak el hasonló feladatkört. Magyarországon kívül Finnországban vannak még hasonló szerepet betöltő nők, máshol a szülésznők látják el a várandós és gyermekágyas anyák gondozását.

A budaörsi védőnőket arról kérdeztük, hogy mi az, ami nehézséget okoz a munkájuk során, mit szeretnek benne, és hogy milyen kedves élményeik voltak az elmúlt években.

A megkérdezettek elmondása szerint az egyre több adminisztráció az, ami a legtöbb időt elveszi tőlük. Mindezek mellett a gyermekvédelem nagyon nagy terhet és felelősséget tett rájuk.

 

baba_agykutatas

 

„A védőnői munka nagyon összetett. Egyszerre kell otthon lenni az egészségügyi, pedagógiai, pszichológiai, szociális és némi jogi területen is, nemcsak a gyermekkor (0-18 év), hanem bizonyos felnőttkori problémákban is.”

 

„Állatorvos szerettem volna lenni lovakkal, tehenekkel foglalkozni… de egy ismerős állatorvos lebeszélt erről (fizikailag nehéz egy nőnek). A segíteni akarás mindenképpen megmaradt bennem, így a gimnáziumban a védőnői hivatás felé tereltek.”

 

„Nagy öröm és megtisztelő, hogy a családok ekkora bizalommal fordulnak felém. Tudok sokat segíteni az életükben és ez jó érzéssel tölt el.”

 

„Sok-sok öröm ér a munkám során, nehéz lenne egyet kiemelni. A legszebb, amikor látom, hogyan válik egy párból a baba érkezésével szép család.”

 

„Gyermekkoromban a nagymamámnál nyaralva szívtam magamba a tanácsadó illatát és fertőződtem meg a védőnői munka szeretetével.”

 

„Szeretem, hogy a bizalmukba fogadnak, számítanak rám, a nehézségekben és az örömökben is jelen lehetek, segíthetek.”

 

„Legkedvesebb élményeim a csillogó kis szemek, ölelő karok és integető kis kezek, amikor találkozunk akár munkán kívül is, pl. az uszodában, boltban.”

 

„Eredetileg orvosira készültem, de nem voltam száz százalékig biztos abban, hogy nekem való az orvosi szakma. Egyszer a barátnőmmel beszélgettem erről, és ő megkérdezte tőlem, nem gondoltam-e a védőnői munkára. Elkezdtem utánanézni, hogy mivel is foglalkozik egy védőnő, és rögtön tudtam, hogy ez a nekem való hivatás. Ez a meggyőződésem azóta is töretlen, nagyon szeretem a szakmám.”

 

„Nem tudnék egyetlen esetet kiemelni, minden napra jut valami kedves élmény.”

 

„A családlátogatásokat szeretem a legjobban, amikor sikerül bizalmon és törődésen alapuló kapcsolatokat alakítani. Érzem, hogy bízik bennem az anyuka, számít rám és követi is a tanácsaimat. A nehézsége is ebben a részben van, mert – szerencsére csak ritkán – de azért néha találkozom elutasító családokkal, akik nehezen nyílnak, nem kérnek a tanácsokból, nem értik miért látogatom őket ilyen “sűrűn” havonta, kéthavonta. Ebben érzem az igazi kihívást, hogy át törjem az ellenállást.”

 

csecsemo_baba_ujszulott_szuleszet_kismama_szuletes

 

 

Jövő hónapban az intézményvezetők tapasztalatait kérdezzük meg. Kövessék figyelemmel közösségi oldalunkat és a Budaörsi Infó Online-t.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.