Ballagási ünnepség a Szent Benedek Iskolában

(Budaörs, 2018. május 5. – Budaörsi Infó) A budaörsi bencés középiskola megtartotta harmadik ballagási ünnepségét Budaörs központjában a Templom téren, 2018. május 04-én, pénteken 15:00-kor.

 

 

A 2014-ben beiratkozott két nappalis szakközépiskolai osztály 49 diákja vehette magára a ballagóknak járó tarisznyát. Osztályfőnökeik Vancsisin Márta tanárnő és Bese Gergő atya vezetésével, valamint Hardi Titusz OSB főigazgató atya imájával kísérve búcsúztak iskolájuktól.

Az ünnepség legmeghatóbb részeként a katolikus templom oltárára helyeztek el egy-egy fehér rózsaszálat, hálát adva Istennek az elmúlt négy esztendőért. 

 

Az iskola igazgatója, dr. Czuczor Gergely az első budaörsi bencés ballagási ünnepségen az alábbi beszéddel búcsúzott a diákoktól:

 

Dícsértessék a Jézus Krisztus!

 

Nagy szeretettel köszöntök mindenkit, aki jelenlétével megtisztelte iskolánk ballagási ünnepségét!

Köszöntöm meghívott vendégeinket, kollégáimat, a kedves szülőket, rokonokat, barátokat és titeket, kedves ballagó diákok.

 

Tisztelt Egybegyűltek!

A ballagási ünnepség mindannyiunk számára egy felemelő, örömteli és boldog pillanat. A jelenlevő szülők, nagyszülők, idősebb testvérek, rokonok részesei voltak már hasonló pillanatnak. Ha magunkba nézünk, biztosan eszünkbe jut egy-egy szép emlék azokról a pillanatokról, amikor mi búcsúztunk egykori iskolánktól. Azt kívánom, hogy a bennünk rejlő gyönyörű emlékhez hasonlóan a most búcsúzó 49 bencés diák szívébe is bevésődjön ez a mai nap. Kívánom, ha bármikor visszagondolnak majd életükben 2018. május 4-re, akkor boldogság és szeretet hassa át érzéseiket.

 

„Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket.” Az Ószövetség Első könyvében olvashatjuk az emberi faj ünnepi teremtését. A Teremtéstörténet határvonala az ember megalkotása a hatodik napon. „Így készült el a föld és az ég minden bennelevővel együtt.” Határvonal ez a mai nap mindannyiunk számára. Szülőként a felnőtt embert köszönthetik, tanárként az éretté vált diákot búcsúztatjuk. Most már csak imádkozhatunk azért, hogy az itt felsorakozott fiatalság beváltsa a hozzájuk fűzött reményeinket.

 

Kedves 12. évfolyam!

Rengeteg örömteli emlék és számos bosszúság jut eszembe, ha rátok tekintek. Ti vagytok az első olyan évfolyam, amely párhuzamos két osztályban végezte el budaörsi bencés középiskolánkat. Nagy büszkeségünkre, közületek kerültek ki az első iskolánkban megkeresztelt diákjaink. Ti voltatok azok, akiknél előszőr kellett grandiózus szalagavatót rendeznünk a létszámotok és a meghívott vendégeitek okán. Ti választottatok először bibliai témájú tablóképet háttérnek. De Ti vagytok azok is, akiknél a tanáriban naponta vágták vissza kollégák a szabócentit és akikkel kapcsolatban szállóigévé vált a „rettenetes osztály” kifejezés.

 

Persze az utolsó tanévre fordulva sokan beletörődtünk a megváltoztathatatlanba, és igyekeztük legalább magunkban megszépíteni az elmúlt négy év veletek való küzdelmeit. A ballagás végén, amikor az oltárra helyezitek a hálátokat jelképező rózsaszálat, gondoljatok arra a sok-sok értetek hozott áldozatra, amellyel felétek fordultak szüleitek, tanáraitok, rokonaitok. Legyetek hálásak nekik!

 

Kedves Ballagó Diákok!

Személyes útravalóul fogadjátok el tőlem a ma reggeli szentmise evangéliumában Szent János könyvében hallott szavakat:

„Jézus így tanított az utolsó vacsorán: Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket! Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek.”

Ha semmi mást, de Jézus idézett tanítását magatokkal viszitek, akkor nem lesz hiábavaló az itt eltöltött négy esztendő. Úgy kell éljetek, hogy mindig méltóak legyetek az ő szeretetére, mert ezzel egyben tanúságot tesztek arról is, hogy a budaörsi bencés iskola diákjai voltatok.

 

szentbenedekballagas2

 

Kedves Végzősök!

A Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium vezetősége és tantestülete nevében kívánok nektek sikeres érettségi vizsgát! Kívánom, hogy boldog emberré váljatok, akik büszkék arra, hogy a budaörsi Szent Benedek Iskola egykori tanulói voltak.

Isten áldjon és őrizzen meg Benneteket!

Laudetur Jesus Christus!”

 

 

(Budaörsi Infó / Fotó: Schwab Robin)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.