Pollenhelyzet – A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja magas lesz

 A pázsitfűfélék pollenszórása várhatóan országszerte tovább erősödik az elkövetkező napokban, pollenkoncentrációjuk jellemzően már most is magas, de helyenként – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén – már elérhette a nagyon magas szintet is – figyelmeztet az Országos Közegészségügyi Intézet a hivatalos Facebook-oldalán csütörtökön közzétett jelentésében.

 

Közölték, a kőris pollenje továbbra is többfelé magas koncentrációban lehet jelen, a tölgy, a platán, a nyír, a fűz, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenszezonja hamarosan véget ér, pollenkoncentrációjuk jellemzően már csak alacsony-közepes szintet ér el.

Elkezdődött néhány nyári gyom virágzása is, a lórom pollenkoncentrációja alacsony, az útifűé helyenként elérheti a közepes szintet.
A kevésbé jelentős allergének közül helyenként magas koncentrációban lehet jelen a fenyőfélék és az eperfafélék, valamint még alacsony koncentrációban a dió és a bükk virágpora, illetve megjelentek a levegőben a vadgesztenye és a bodza virágporszemei is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul – írták.  MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.