Amundi: nem nagy az esélye, de bekövetkezhet egy újabb gazdasági válság

Hektikus, de még normálisnak tekinthető, kilengésekkel tarkított piaci környezetre lehet számítani 2018-ban, ennek esélye 75 százalék, míg egy komoly gazdasági összeomlás 15 százalékos valószínűsséggel következhet be – mondta Philippe Ithurbide, az Amundi globális elemzési vezetője csütörtökön Budapesten a befektető társaság sajtótájékoztatóján.

 

Ezzel párhuzamosan mindössze 10 százalék az esélye annak, hogy 2018-ban fennmaradjon a világban a stabil növekedés, az alacsony infláció és kis volatilitású globális gazdaság, melyek a tavalyi évet jellemezték.

Philippe Ithurbide rámutatott: 2017 “csodálatos év” volt a nemzetközi tőkepiacokon, beindult a világban az összehangolt, egyidejű gazdasági növekedés, alacsony maradt az infláció és a kamatszint, miközben a jegybankok korábbi pénzteremtési akciói miatt rendkívül sok pénz, jelentős likviditás volt a piacokon. Az idei év elején még elég sokan reménykedtek benne, hogy ez az állapot akár egész évben kitarthat, ma viszont már csak 10 százalék esélyt adott ennek az Amundi vezető elemzője.

Rámutatott: 2018 legvalószínűbb tőkepiaci forgatókönyve ma az, hogy a volatilitás megemelkedik, és rendszeresek lesznek a kisebb-nagyobb kilengések a piacokon. A legrosszabb forgatókönyv bekövetkezésének, miszerint 2018-ban drasztikus megingás következhet be a piacon, a valószínűségét 15 százalékra becsüli a szakember.

Úgy vélte, a legnagyobb kockázatot a kötvénypiacok árazása hordozza magában, mert a jegybankok által a teremtett likviditás jelentős része itt csapódott le, hozzátéve, hogy egy 100 bázispontos hozamemelkedés jellemzően 6-7 százalékos veszteséget okozna a kötvényalapoknak Európában és Észak-Amerikában.

Philippe Ithurbide szerint a második piaci kockázati tényező az amerikai részvénypiac lehet, ami számos befektető szerint rendkívül túlértékelt, hozzátéve, hogy első ránézésre valóban “drágának” tűnhet az Egyesült Államok részvénypiaca. A szakember szerint figyelembe kell venni azt is, hogy az amerikai gazdaság dinamikus növekedési időszakot él át. A Fed fokozatos szigorítását ellensúlyozhatják a gazdaságpolitikai intézkedések (például az adócsökkentés), így a vállalati profitok dinamikus emelkedése reális alapot teremthet a részvényárfolyamok további emelkedésének – fűzte hozzá.

Véleménye szerint a harmadik kockázati tényező a kínai hitelpiac. A kínai gazdaság a 2008-ban kitört nagy pénzügyi válság után is dinamikus növekedési pályán maradt, és a kormány továbbra is az évi 6 százalék feletti növekedést célozza. Ennek egyik következménye az eladósodottság növekedése minden téren, így államot, a vállalatokat, a háztartásokat tekintve, ezért a globális kamatszint emelkedése nehéz helyzetbe hozná a kínai gazdaságot – mutatott rá a befektetési szakértő.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.