Kormányellenes tüntetés volt Budapesten

2018. április 14-én rengeteg embert mozgatott meg a múlt heti választás utáni első kormányellenes tüntetés Budapesten. A tömeg az Operánál gyülekezett, innen indultak át az Andrássy-Bajcsy-Zsilinszky-Alkotmány utca útvonalon a Kossuth térre.

 

 

A Kossuth téren aztán többen is beszédet tartottak. A korábbi tüntetésekkel ellentétben most – a kormányellenességen túl – volt konkrét üzenet is: új választást, teljes ellenzéki összefogást és együttműködést kezdeményeztek és követeltek a felszólalók, akik jövő szombatra újra tüntetést hirdettek.

 

tuntetes_bp_2018apr14_andrassy_ut_valasztas

 

A beszédek összesen körülbelül 50 percig tartottak, utána arra kérték a tüntetőket, hogy emeljék a magasba a telefonjaikat, és ezzel is üzenjenek az ellenzéki pártoknak, hogy csak közösen van esély.  Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester – bár ott volt személyesen is – levélben üzent a tüntetőknek. Azt írta, el kell kezdeni építkezni, de nem ezzel az ellenzékkel.

A tömeg gyakran skandálta, hogy “Orbán, takarodj!”, “Viktátor!” illetve, hogy “Mi vagyunk a nép, mi vagyunk a többség!”.

 

tuntetes_bp_2018apr14_kossuth_ter_valasztas

 

A tüntetés – a kormánymédia előzetes hergelése ellenére – békés volt, a tömegben az összes ellenzéki pártból voltak politikusok. Ez is egy újdonság a korábbiakhoz képest: MSZP-s, jobbikos, liberális és kiábrándult jobboldaliak is együtt tüntettek.

Ott volt Vona Gábor, Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes, Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Fodor Gábor, Juhász Péter is.

Egy csomó külföldi város magyarjai is tüntettek szolidaritásból.

 

 

(Forrás: index.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.