Budaörs választott

(Budaörs, 2018. április 9. – Budaörsi Infó) A 2018. április 8-án lezajlott országgyűlési választás eredménye 98,89%-ban ismertek, a külhoni szavazatok minimálisan képesek csak az arányokon választani. Amint ismeretes, Pest megyei 2-es választókörzetben – ahova városunk, Budaörs is tartozik – volt az egyik legszorosabb verseny a képviselői mandátumért, a kormánypárti, végül nyertes Csenger-Zalán Zsolt és a fő kihívója, az LMP társelnöke, Szél Bernadett között ezen a feldolgozási arányon mindössze 786 szavazat volt a különbség. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a Budaörsön található 20 darab szavazókör viszont nem tükrözi a teljes választókörzet végeredményét. Mert mit is mutatnak a budaörsi számok?

 

 

Képviselőjelöltre a 20 szavazókörből 19-ben Szél Bernadettre szavaztak a legtöbben Budaörsön, és csupán a hármas számú szavazókörben (a Jókai Mór Művelődési Központban) nyert Csenger-Zalán Zsolt, 16 szavazattal. Szél 8508, Csenger-Zalán 6431 összesített szavazatot kapott nálunk, a harmadik a Jobbikos budaörsi önkormányzati képviselőnő, Császárné Kollár Tímea lett 1404 darab szavazattal. A Kétfarkú Kutyapárt képviselője 427 szavazatot kapott a húsz szavazókörből összesen, tehát kerekítve átlagosan 21 darabot.

A pártlistára leadott szavazatok száma viszont kevésbé követte a képviselőkre adottakat, lévén az ellenzékből sokan visszaléptek Szél Bernadett javára. Pártként a legtöbbet a Fidesz-KDNP kapta, 6331 beikszeléssel, a második az MSZP-Párbeszéd listája lett 2710 szavazattal, és csak a harmadik lett Budaörsön az LMP, 2674 vokksal. A Jobbikra 2008-an tették le a választásukat a városban, így negyedikek lettek. A Demokratikus Koalíciót 1058, a Magyar Kétfarkú Kutyapártot 448 és a Momentumot 910 választópolgár kínálta meg bejelölésével.

Ha összehasonlítjuk a számokat, Budaörsön a következő eredményekhez jutunk:

Szél Bernadettnek 2077 szavazattal több jutott, mint a nyertes Csenger-Zalán Zsoltnak, akit főleg a kisebb településeken (pld. Tök, Tinnye, Perbál stb.) bezsebelt nagyarányú eredménye juttatott a dobogó legfelső helyére. Nálunk 25%-al több szavazat jutott az LMP miniszterelnök-jelöltjének.

Ha a politikai láthatatlan törésvonal mentén vizsgáljuk a számokat, akkor az ún. „jobboldal” (Fidesz+Jobbik) az ún. „baloldal” (MSZP+DK) ellenében 69%-os fölényt mutatott a történelmi vasárnapon Budaörsön (az LMP-t nem számoltuk be sehova, lévén „más”).

Ha csak a kormánypártokra vetjük tekintetünket – akik ismeretesen könnyen mozgósíthatók és lojálisak – akkor úgy látszik, a jövőre esedékes önkormányzati választásokon az abszolút többséggel rendelkező BFE (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) csapata kihívás elé nézhet, ugyanis az országgyűlési választások alapján Budaörsön legkevesebb minden harmadik (39%) szavazó kormánypárti kötődésű, a pártlistára érkezett szavazatok tükrében.

 

(Budaörsi Infó / Mendemondász)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.