A Budaörsi NŐ 2018 – Polgár Marianne-nak több mint 285 rendezvény fűződik a nevéhez

(Budaörs, 2018. március 20. – Budaörsi Infó/A Budaörsi NŐ) A Budaörsi NŐ fotókiállítást idén szervezték meg negyedjére Budaörsön. A kiállítás ezúttal is tíz – munkájukban és közösségi szerepvállalásukban -, kiemelkedő hölgyet mutat be, akik azért tesznek, dolgoznak nap mint nap, hogy nekünk budaörsieknek és Budaörsnek jobb legyen. A fotókat 2018. március 30-ig lehet megtekinteni a budaörsi Városházán. Cikk-sorozatunkban bemutatjuk az idei 10 budaörsi NŐT.  

 

 

A Budaörsi NŐ fotókiállítás megnyitóját  2018. március 8-án tartották a budaörsi Városházán.

A kiállításon 10 portréképet láthatnak az érdeklődők, minden hölgy képe mellett pedig egy bemutató írást.

A képek mellett 1-1 kézzel készített tükröt találnak, amit árverésre bocsátottak a szervezők. A licitekből befolyt összeggel pedig – a megszokottakhoz híven – egy budaörsi egyesületet/alapítványt támogatnak.

 

1barackos_budaorsinotukor

 

De ki is a kiválasztott 10, és miért pont ők? Olvassák el cikk-sorozatunkban.

Minden nap egy új hölgyet mutatunk be a kiállításon olvasható leírás alapján.

 

abudaorsinok2018

 

Polgár Marianne

 

Polgár Marianne a Szatmár megyei Pátyodon született. Tanulmányait Debrecenben és Budapesten folytatta. 3 gyermeke: két lánya és egy fia van. Eleinte alkalmazott grafikusként dolgozott, később a festészet területén is sikeresen működött.

Eddig 19 önálló és 6 közös kiállítása volt. Szereti a kihívásokat: 10 évig tervezett jelvényeket, plaketteket, számos cég arculatát, kampányát, kiállítását, utolsóként, mint a 2017. évi Kolorcity pályázat egyik nyertesének, három óriás falfestmény terve valósult meg Kazincbarcikán hatalmas épület homlokzatokon.

Speciális területe a heraldika, azaz a címertan. Származása miatt, szinte gyerekként kezdett el családi címereket festeni, majd ezt követte a városcímerek tervezése (utolsó munkája: Balatonakarattya címere) és az egyházi heraldika.

Megfestette a magyar katolikus főpapok közel 600 darab címerét, az összességében hét évszázadot felölelő anyag jelenleg a Székesfehérvári Egyházmegye birtokában van. Címeranyaga számos városban bemutatásra került, így közülük a legnagyobb, a Millennium tiszteletére rendezett nagyszabású budapesti kiállításon. „Megjelent újságcikkei, írásai, könyvszerkesztései igényességről és jó stílusérzékről árulkodnak. Sokrétű, gazdag, kultúrát szolgáló életpályájáért javaslom a Bánffy Miklós díjra.” – írta róla Jókai Anna Kossuth-Nagydíjas írónő az ajánlásában.

Férje munkája révén járt Japánban, ahol lenyűgözte a felkelő nap országának varázslatos világa. Művészetében is visszatérnek a japán emlékek: a tradicionális motívumok, a táj és a kertek békét és harmóniát árasztó szépsége, a madarak és növények színpompás világa. A természet szeretete már gyermekként beleivódott. Nagymamája módszeresen tanította a növényismeretet sétáik során, és egy „zsebkendőnyi” kertrészen, szabadon kertészkedhetett.

 

abudaorsino2018 (9)

 

Csak 1992-ben, Budaörsre költözésekor jutott saját kerthez. Nap-hegyi „birodalma” a japán világot tükrözi tematikus növénygyűjteményével. 2017 óta részt vesz a Kertnézőben országos programban, kertjét évente több alkalommal, szervezett formában csodálhatja meg az érdeklődő. Vegyszermentes, madár- és rovarbarát haszonkertje „A legszebb konyhakertek”- Magyarország legszebb konyhakertjei országos versenyen 2351 kertből az 53 országos nyertes között volt. Marianne szervezte az első „Virágos Budaörsért” kertszépítő versenyt, egyik alapítója a Budaörsi Dr. Luntz Ottokár Kertbarát Körnek. Hosszú évek óta tervezi a szebbnél-szebb Úr-napi virágszőnyegeket.

Alapítója, elnöke a 16. éve működő Magyar Történelmi Szalon kulturális egyesületnek, több mint 285 rendezvény: tudományos és ismeretterjesztő előadás, zenés irodalmi est, színpadi produkció, konferencia és kiállítás fűződik a nevéhez, mellyel gazdagította Budaörs kulturális életét.

Egyik legsikeresebb rendezvénysorozata a „Csengő rímek – csillogó borok” volt, amely a Budai Borvidék múltjának és jelenének bemutatására szolgált, összefogva a terület borászait, a helyi vendéglőket, kulturális intézményeket, de főleg a helyi civileket.

Polgár Marianne azért kerül bemutatásra A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert figyelmessége, embersége, szaktudása kiemeli társai közül. Munkássága, közjó iránti elkötelezettsége példaértékű, s ahogy Sík Sándor szavaival vallja: Tégy minden jót, amit / Megtehetsz, / Ott, ahol vagy, / Úgy, ahogy teheted, / Akkorát, amekkorát tehetsz, / De mindig, szüntelen / ez legyen / A programod!

 

 

abudaorsino2018 (14)

 

A sorozat korábbi írásai idekattintva olvashatók:

 A Budaörsi NŐ 2018 – Nyikes Fatime: Az elsődleges az EMBER

A Budaörsi NŐ 2018 – Vágóné Némethy Adrien: Azt gondolom, hogy ha valami elég értékes ahhoz, hogy a célom legyen azért érdemes dolgozni!

A Budaörsi NŐ 2018 – Glósz Zsuzsa: A kulcsszó a befogadó család

 

(Budaörsi Infó/A Budaörsi NŐ)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.