A Budaörsi NŐ 2018 – Nyikes Fatime: Az elsődleges az EMBER

(Budaörs, 2018. március 13. – Budaörsi Infó/A Budaörsi NŐ) A Budaörsi NŐ fotókiállítást idén szervezték meg negyedjére Budaörsön. A kiállítás ezúttal is tíz – munkájukban és közösségi szerepvállalásukban -, kiemelkedő hölgyet mutat be, akik azért tesznek, dolgoznak nap mint nap, hogy nekünk budaörsieknek és Budaörsnek jobb legyen. A fotókat 2018. március 30-ig lehet megtekinteni a budaörsi Városházán. Cikk-sorozatunkban bemutatjuk az idei 10 budaörsi NŐT.  

 

 

A Budaörsi NŐ fotókiállítás megnyitóját  2018. március 8-án tartották a budaörsi Városházán.

A kiállításon 10 portréképet láthatnak az érdeklődők, minden hölgy képe mellett pedig egy bemutató írást.

A képek mellett 1-1 kézzel készített tükröt találnak, amit árverésre bocsátottak a szervezők. A licitekből befolyt összeggel pedig – a megszokottakhoz híven – egy budaörsi egyesületet/alapítványt támogatnak.

 

 

8viragos_tukor_budaorsino

De ki is a kiválasztott 10, és miért pont ők? Olvassák el cikk-sorozatunkban.

Minden nap egy új hölgyet mutatunk be a kiállításon olvasható leírás alapján.

 

abudaorsinok2018

 

 

Nyikes Fatime

 

Saját elmondása szerint a szíve budaörsi, mert a város nyitottsága és a hangulata fontos számára.

Látását felnőtt korában vesztette el, ami nem akadályozta meg abban, hogy több diplomát és szakképesítést is szerezzen.

Néhány éve Aranyanyu-döntős volt.

A Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének elnöke és mozgató rugója, valamint Budaörs helyi esélyegyenlőségi szószólója.

Kitartása, optimizmusa és mindig mosolygó személyisége példaértékű.

 

 

Nyikes Fatime:

Budaörsi a szívem, mert ennek a városnak a nyitottsága, hangulata az igazán otthonos nekem. Ennek egyik fő oka, hogy az általam vezetett egyesület itt kapott helyet. A másik, hogy itt azt érzem, az emberi interakciók során nem a látássérültet látják elsősorban bennem, hanem az embert, szakembert és nőt.

Akár egyesületi vezetőként, akár szószólóként, mindenhol partnerséget találok, és ez olyan érték, amitől az ember motivált tud maradni a szociális területen munkálkodása során, valamint abban a hitben, hogy valóban az elsődleges: az EMBER.

Amiért igazán hálás vagyok az életnek, az kisfiam megszületése, hogy édesanya lehetek.

Pályámmal kapcsolatban szívesen gondolok Aranyanyu döntősségemre, mert ez a díj nem is annyira nekem, a személyemnek, hanem a munkám eredményességének szólt – így értékeltem.

A másik, ami nagy öröm számomra, az a szószólói megbízatásom, melyet az országban Budaörs hívott létre elsőként a sérülékeny csoportok esélyegyenlőségének minél teljesebb biztosítására. Munkám során híd lehetek a rászorulók, a városvezetés, a hivatalok és szakemberek között. Büszke vagyok erre a megbízatásra, hiszen ez egyfajta bizalom, amit munkámmal igyekszem is megszolgálni.

 

abudaorsino2018 (10)

 

Nyikes Fatime nem sokkal azután, hogy virágkötőként elkezdett dolgozni, először egyik, néhány év múlva pedig másik szemére is elveszítette látását, megvakult. A trauma feldolgozását követően arra az elhatározásra jutott, hogy megváltozott körülményei ellenére is boldog, teljes életet fog élni.

Továbbképezte magát, 2001-ben meg is szerezte az első diplomáját és szociális munkásként kezdett el dolgozni. Gyerekkora óta közel állt hozzá ez a terület, hiszen látássérült szülei mellett megszokott közeggé vált számára a rászorulók segítése. Mesterfokú szociális munkás, szervezetfejlesztő szupervisor, gyógypedagógiai asszisztens lett, és megalakulása óta a Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesület (BULÁKE) elnöke, mely szervezet a látássérült személyek társadalmi integrációjának támogatásával, érdekképviseletével és rehabilitációs foglalkoztatásával foglalkozik.

A BULÁKE aktív, önfenntartó, lelkes közössége az élő példa minden társadalmi előítélet megcáfolására, a testi-lelki egészségére gondosan figyelő Fatime pedig a csapat mozgatórugója. Saját tapasztalataiból tudja, hogy mennyire nehéz egy ilyen változást feldolgozni, épp ezért tudja hitelesen, őszinte odaadással végezni munkáját. Annak ellenére, hogy amikor megérzi a virágüzleteknél a virágok illatát, és elfogja a nosztalgia, mégis úgy gondolja, hogy most van igazán a helyén.

 

nyikesfatimebudaorsino

 

Nyikes Fatimét azért mutatták be a 2018-as A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert életútjával és munkájával példát mutat mind sorstársai, mind a társadalom többi tagja számára – kitartásra, életfelfogása, életszeretete optimizmusra ösztönöz.

 

 

(Budaörsi Infó/A Budaörsi NŐ)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.