Pablo Picasso műveiből nyílt kiállítás Pápán

Pablo Picasso műveiből nyílt kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban március 11-én. A tárlat látogatói több mint száz grafikát, valamint könyvillusztrációt láthatnak.

 

Boros Katalin az MTI-nek elmondta, hogy Picasso életművének eddig kevéssé ismert szeletét szeretnék bemutatni a március 11-étől látogatható tárlaton, mellyel Magyarországon elsőként Pápán találkozhatnak az érdeklődők.

Láthatóak egyebek mellett a dadaizmus költője, Tristan Tzara verseihez és Jean Cocteau írásaihoz készült illusztrációk, valamint Picasso 1962-ben megjelent Toros y Toreros című kötetéhez készült művek.

Az alkotások tulajdonosa, Thomas Emmerling nürnbergi műgyűjtő a művekről úgy fogalmaz: Picasso művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak, de mindegyikről visszaköszön a rá oly jellemző cinizmus – teszi hozzá a szervező.

A kiállított művek mellett a szervezők bepillantást nyújtanak a 20. század egyik legellentmondásosabbnak tartott művészének életébe is. A látogatók megismerkedhetnek azon nők – gyakran tragikus és boldogtalan – sorsával is, akik feleségként, szeretőként befolyásolták Picasso életművét, a bemutatandó kisfilmeken pedig alkotás közben láthatják a mestert – mondta Boros Katalin.

 

pablo_picasso_kiallitas_papa_2018marc11

 

Picasso már egészen fiatalon foglalkozott szűkebb hazájának, Andalúziának mór kalligráfiai hagyományaival. A második világháborút követően született műveiben megteremtette a könyvillusztrációt mint önálló műfajt, ennek gyümölcsét láthatják a kiállításon – fogalmazott a szervező.

Pablo Picasso a legtermékenyebb alkotók közé tartozik, több mint 50 ezer műalkotás fűződik a nevéhez.

A Thomas Emmerling-gyűjtemény részét képező művek az elmúlt évben Lengyelországban, korábban Luxemburgban és Romániában voltak láthatók.

A Que viva Picasso, azaz Éljen Picasso című tárlat október 31-éig látogatható az Esterházy-kastélyban.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.