Választás 2018 – Több mint 24 ezren szerepelnek eddig a külképviseleti névjegyzékben

Eddig 24 283-an jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe, csaknem kétszer annyian, mint 2014-ben.

 

Azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak.

A Nemzeti Választási Iroda adatai 2014-ben 29 nappal a választást megelőzően a mostaninál mintegy feleannyian, 14 800-an szerepeltek a névjegyzékben.

Április 8-án 117 külképviseleten lehet szavazni, eddig a legtöbben, 3936-an Londonban voksolnának, Münchenben 1823-an, Stuttgartban 1427-en, Berlinben 1118-an, Hágában 1110-en, Brüsszelben 1034-en, Bernben 1068-an. Beregszászon 744-en, Düsseldorfban 684-en, Manchesterben 637-en, Bécsben 630-an, Párizsban 624-en, Csíkszeredán 612-en, Dublinban 561-en, Koppenhágában 529-en, New Yorkban 514-en, Stockholmban 440-en, és az újonnan megnyitott Edinburgh-i külképviseleten 434-en jelezték szavazási szándékukat.

A külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet még négy hétig, március 31-éig lehet benyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon. Ha a választópolgár igényli, a kitöltésben segítséget nyújtanak a helyi választási információs szolgálatok (http://www.valasztas.hu/elerhetosegek), illetve a központi választási információs szolgálat, amely a visz@nvi.hu e-mail címen fogad elektronikus leveleket és a 06-1-795-3310-as telefonszámon érhető el munkaidőben.

A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy – nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében – nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat a külképviseleteken, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

 

NVI: március 24-ig regisztrálhatnak a határon túli választók

Március 24-ig regisztrálhatnak a határon túli választók az április 8-i országgyűlési választásra, a külképviseleti szavazáshoz pedig március 31. a bejelentkezés határideje – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke egy péntek esti tévéműsorban.

Pálffy Ilona közölte, eddig 359 ezren regisztráltak a határon túliak közül, és a levélcsomagokat szeretnék nekik a jövő hét végéig kiküldeni, ezért azt javasolta, hogy akik még nem regisztráltak, ne várjanak ezzel a március 24-i időpontig.

Szólt arról is, hogy a külképviseleteken csaknem négyszer annyian jelentkeztek be, mint négy éve.

Pálffy Ilona elmondta: a választási bizottságoknak péntek éjfélig kell dönteniük arról, hogy melyik választókerületben hány jelöltet vesznek nyilvántartásba.

Hozzátette, jelenleg átlagosan 20-23 induló várható egy választókerületben, a legtöbben Hajdúszoboszlón lehetnek, ott 53-an szerepelnek a nyilvántartásban. Úgy fogalmazott: “el nem tudjuk képzelni, mekkora szavazólap lesz” ott, mert 31-32 név volt a legtöbb az előző választáson, és az a felsorolás is “méteres” volt.

Kitért arra: hasonló méretű szavazólap lehet a pártlisták esetében is, ahol 33 párt van versenyben, míg 2014-ben 18 volt. A jelöltek a választás kezdetéig léphetnek vissza.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.