Kit válasszak? – Szél Bernadett: Csenger-Zalán Zsolt konkrétan semmit nem tett az itt élő emberekért

(Budaörs, 2018. március 8. – Budaörsi Infó) Segítségül olvasóinknak az eligazodásban azonos kérdés-sort állított össze a Budaörsi Infó szerkesztősége a 2018. április 8-án esedékes országgyűlési választáson a Budaörsöt is magába foglaló Pest megyei 2-es választókörzetben induló képviselő-jelöltek számára. Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt is és az LMP színeiben indul a választáson. Nem ért egyet a szolidaritási hozzájárulással és visszaadná az önkormányzatoknak az iskolákat.

 

 

Ön országosan is nagy ismertséggel rendelkezik. Kérjük mutatkozzon be azon budaörsi olvasóinknak is, akik esetleg ezen interjú alapján ismerhetik meg Önt és politikai hitvallását!

“A politikai pályám az LMP-vel indult, a zöld-párt képviselőjelöltje lettem a körzetben 2010-ben.

Statisztikusként dolgoztam, ezt váltotta fel a politika.

Fontos tudniuk, hogy nem azért léptem erre a pályára, mert annyira vonzott, hanem pont azért, mert erőteljes változtatásokat akartam.

Fokozatosan vállaltam egyre többet, országgyűlési képviselő lettem, majd az LMP társelnöke és tavaly szeptemberben miniszterelnök-jelöltje, de a céljaim nem változtak: tennünk kell, nem hagyhatjuk, hogy Magyarország a következő évtizedeknek is vesztese legyen a politikusai miatt.”

 

Mondja el, kérjük, hogy van-e valamilyen budaörsi kötődése, mennyire ismeri a város belső életét, a lakói mindennapjait, céljait, az őket esetleg leginkább érdeklő témákat, problémákat?

“Több mint tíz éve élek a szomszédban, Budakeszin a családommal és gyakran járok Budaörsön, láthatnak is engem boltokban, cukrászdákban, vagy éppen a játszótéren a gyermekeimmel.

Soha nem indultam máshol egyéniben, hiszen én ennek a térségnek a gondjait ismerem, ezekkel a problémákkal kell nekem is együtt élni minden nap.

Én szólaltam fel a legaktívabban az útdíj ellen a Parlamentben, sőt, rendkívüli ülést is összehívattunk. Hozzáteszem, sajnos a Fidesz –  Csenger-Zalán Zsolttal együtt –  nem támogatta, hogy tisztességgel végig is csináljuk az ülést, de erről neki kell elszámolni Önök irányában.

Nem értünk egyet a szolidaritási hozzájárulással és mi visszaadnánk az önkormányzatoknak az iskolákat – Budaörs számára ez alapvető fontosságú.”

 

Ezen ismeretei alapján, mivel tudná leginkább meggyőzni az itt lakókat, hogy képviseletükre Ön lehetne a leginkább megfelelő választás?

“Ha engem tisztelnek meg a választók a bizalmukkal, akkor a rám jellemző elszántsággal és kitartással fogok kiállni az Önök érdekeiért, mindannyiunkért.

Önök velem érezni fogják, hogy van képviselőjük az Országgyűlésben!

Engem mindig meg fognak találni, mert én ott élek és járok-kelek, ahol Önök, és ez így is fog maradni.

A térség minden polgármesterével is szoros kapcsolatot fogok ápolni, mert dolgozni akarok Önökért és ehhez alapvető a jó munkaviszony a településvezetőkkel.

Hozzáteszem: aki a zöld értékek mentén politizál, nem bal- vagy jobboldali, könnyebben tud összetetten, mégis egyértelműen és korszerűen szemlélni kérdéseket. Erre is számíthatnak.”

 

Ismeri-e és mélységében mennyire a helyi politikai viszonyokat? Milyennek látja annak színvonalát?

“Kicsit talán messziről indulva, de muszáj kiemelnem, én még azért léptem be az LMP-be és lettem politikus, mert igen elégedetlen voltam már a 2010 előtti politikával és világosan tudtam, hogy a 21. században egy korszakváltó, zöld formáció csak jót hozhat Magyarországnak. Ezen akartam dolgozni.

Emlékszem milyen lelkesek és tulajdonképpen naivak voltunk, amikor 2010-ben bekerültünk a parlamentbe. Aztán jött a fideszes úthenger, és elég gyorsan ki kellett józanodnunk.

Most 2018 van. Ami országszerte történt a magyar politika színvonalával, azt korábban elképzelni sem tudtuk.

Úgy látom, Budaörs ebből a szempontból egy sziget, pontosan a helyi vezetés minősége miatt, de Önöket is utoléri az országos politika. Sőt, alaposan hátráltatni próbálják Önöket. Ezért is fontos, hogy országos szinten is erős és az ország 21. századi átalakításán dolgozó ember legyen a képviselőjük.”

 

Mindezen ismeretei alapján, úgy gondolja, hogy esélyesként szállhat-e ringbe a helyiek szavazataiért? Mivel tudná meggyőzni például a még bizonytalanokat, hogy szavazzanak Önre?

“Önök is tudják, hogy ha engem tisztelnek meg a bizalmukkal, Önöknek markáns hangja lesz a parlamentben.

Ez nem így volt az elmúlt években, Csenger-Zalán Zsolt konkrétan semmit nem tett az itt élő emberekért, egyszer sem szólalt meg, amikor a helyi érdekeket meg kellett volna védeni. (Sőt, még bagatellizálta is a gondjainkat.) Nem zavarta az útdíj, nem zavarta a szolidaritási adó, se az iskolák lenyúlása: ez konkrétan engem nem mint politikust háborít fel, hanem mint itt élő állampolgárt.

Másrészt Önök is tudják, érzik, hogy az elmúlt években az ég világon mindenről szólt a közélet, csak az emberek valódi problémáiról nem. A politikusok bezárkóztak a saját kicsi világukba, és ott vívják a sehova nem vezető tíz-húsz éves vitáikat.

Magyarországon minden adott ahhoz, hogy a következő évtizedek nyertesei legyünk, de ehhez új vezetőkre, új irányra és új politikára van szükség. Én ebben a szellemben dolgozom.”

 

Sok budaörsit érdekelheti pl. az útdíj, az iskolák államosítása és ennek folyományaként a várostól elvont igazságtalan mértékű ún. szolidaritási járulék, a járási központ kérdése, az egészségügy, a szociális ellátás helyzete és nem utolsó sorban az országos témák közül, a migráció és a korrupció kérdése. Ezeken a területeken, milyen álláspontot képvisel és mit ígérne vagy mondana el a helyieknek?

“Az útdíjról semmi jót nem tudok mondani, egy primitív pénzbehajtás, amit el kell törölni. Senki nem törődött a kormányban a következményekkel, senki nem gondolta végig, csak meglátták a bevétel lehetőségét. Az itt lévő települések autóforgalmát jobb tömegközlekedéssel, profi kerékpárutakkal és leginkább átgondolt tervezéssel lehet csökkenteni.

A szolidaritási adó konkrétan nem más, mint a füstadó modern formája. Jön a központi hatalom és kisemmizi a városokat, hogy aztán úri hóbortjaikra költsék a pénzt. Mi nem hogy a szolidaritási adót törölnénk el, de véget vetnénk az értelmetlen központosításnak. Ide tartozik, hogy minden önkormányzat visszakapná az iskoláit, akik ezt akarják, és Budaörs nyilván így is járna el.

Az egészségügy a Fidesz kormányzásának állatorvosi lova: a szemünk láttára vált fizetőssé a Fidesz miatt. Hagyták szétzuhanni és továbbra sincs tervük arra, hogy miként tudnák működőképessé tenni a rendszert.

Szerintünk az egészségügy rendbetételének két alapfeltétele van. Egyrészt többet kell rá költeni, erre pedig van pénz, csak ma egyszerűen ellopják. Hatalmas gond az orvoshiány, ápolóhiány, ezért mi dupláznánk a béreket. Másrészt a megelőzésre kell koncentrálni: rengeteg esetben meg tudjuk előzni a betegségek komolyra fordulását, ha megfelelő figyelmet kap a prevenció, ehhez fel kell tölteni a háziorvosi praxisokat és ki kell alakítani egy olyan rendszert, ami nem csak akkor törődik az emberek egészségével, amikor már betegek.

A migráció valós probléma, amit a kormány jelen állás szerint nem megoldani akar, hanem fenntartani, pontosan annak érdekében, hogy ezzel félelemben tarthassa és ezáltal manipulálhassa a magyar embereket. Mi nem támogatjuk a felülről nyitott kvótát és nem bontanánk le a kerítést.

A megoldás kulcsa pedig az, hogy a probléma gyökerét tudjuk kezelni: azt kell elérni, hogy az emberek ne kényszerüljenek otthonuk elhagyására, ebben nemzetközi együttműködés kell, mint ahogy addig is Magyarországnak az uniós államokkal közösen kell dolgoznia a megoldáson.”

 

Kérjük mondja el zárásként mindazt, amit még szívesen tudtára adna Budaörs város lakóinak magáról, terveiről, mindarról, ami esetleg érintené a helyieket, ha Ön lehetne a képviselőjük a parlamentben!

“Önök megérdemlik, hogy aktív, együttműködő, Önök között élő képviselőjük legyen.

A pártpolitikai ellentéteken túl is azt láttam, hogy a Fidesz az elmúlt években leginkább elnyomni akarta a helyi közösségek hangját, ezzel szemben én képviselni szeretném Önöket.

Pontosan tudom, azzal zsarolnak helyben fideszes képviselők, hogy azért van rájuk szükség, mert ők majd forrásokat hoznak a térségbe –  na most ezekről már rég nem ők döntenek, hanem az oligarcháik. Nem sok értelme van rájuk szavazni, mert biodíszletre semmi szükség nincs.

Két számot mondok, ami tökéletes lakmuszpapírja ennek: ebben a parlamenti ciklusban a velem szemben induló Csenger-Zalán Zsoltnak mindössze 55 felszólalása és javaslata volt. Nekem 1215.

Nem fogok fűt-fát ígérni, bár zöld-politikustól ez talán nem lenne váratlan, mindenesetre a nagyotmondásból már mindenkinek elege van, úgyhogy részemről egy fix: ha rám szavaznak, Önöknek látható és számon kérhető képviselete lesz az Országgyűlésben. És már ez is hatalmas lépés lenne az elmúlt évekhez képest.”

 

 


A 2018. április 8-ai országgyűlési választás történelmi jelentőségű. 2018. április 9-én bármi is lesz a közel 100%-osan feldolgozott végeredmény, annak következményeit minden egyes Magyarországon élő állampolgár a saját bőrén fogja érezni, és nem csupán a következő választásokig. 

Becsüljük meg a választási jogunkat azzal, hogy április 8-án élünk vele!


 

 

A sorozatban még olvasható:

Kit válasszak? – Szemző Áron: Én a városvezetéssel összhangban, céltudatosan igyekszem majd a város érdekeit előremozdítani

Kit válasszak? – Császárné Kollár Tímea: Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel!

Kit válasszak? – Betlehem Csaba: A Láthatatlan Ember nem szeretne beleállni a “hivatásos” politikusok sorába

 

Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) ezidáig nem élt a lehetőséggel, még nem válaszolt a megkeresésre.

Tóth Zoltán (DK) visszalépett Széll Bernadett (LMP) javára.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.