A budaörsi házak a legdrágábbak – Tél ide vagy oda, az agglomerációban nem fagyott be az ingatlanpiac

(Budaörs, 2018. március 3. – Budaörsi Infó) Ugyan az ingatlanpiac sztárjai az új lakások, azért a használt társaikat sem kell félteni. Attól függetlenül, hogy nincsenek a rivaldafényben, a szegmens továbbra is jelentős bővülést mutat, amely az árakra és a tranzakciószámokra egyaránt érvényes.

 

 

Mit mutatnak a KSH adatai?

Lassan a csapból is az új lakások folynak, bár a két évvel ezelőtt tapasztalható információdömpinghez képest már kisebb dózisban kapjuk az ezzel kapcsolatos híreket. A KSH nemrég megjelent jelentése szerint tavaly több mint 14 ezer új lakás épült, ami 44%-kal túlszárnyalja az előző évet, a kiadott építési engedélyek száma pedig megközelítette a 38 ezret – ezzel 20%-kal lekörözte 2016-ot.

A számok mögött megbújó tények, hogy Budapesten nem készült el több otthon, de a városokban, illetve községekben másfélszeres volt az emelkedés. A kiadott engedélyek alapján várhatóan folytatódni fog az építkezések bővülése, de ez csak rövidtávra érvényes – vagyis az 5%-os áfa várható kifutásáig.

 

havazas_budaors_2018jan14

 

 

Hova vezet a kapkodás?

Ma már csak emlék, hogy a 2000-es évek elején szintén a lakáspiac állt a figyelem középpontjában. Ebben az időszakban volt a vásárlóknak egy olyan csoportja, akik megengedhették volna maguknak az új lakást, de inkább az újszerű mellett tették le a voksukat. Az indok egyszerű volt: az új társaikról nagyon sok minőségi hibával kapcsolatos rémhír terjengett.

Napjainkban az új lakások ismét felkapottak, nagyon sok rekordsebességgel, már a tervezőasztalról megtalálja a gazdáját. A munkaerőhiányból fakadó költségemelkedés, valamint a várhatóan 2019 végén kifutó kedvezményes áfa azonban felveti a kérdést, vajon ez a kapkodás meg fog- látszani a minőségen.

 

lakotelep555

 

Új év, új lendület az agglomeráció ingatlanpiacán

A használt lakások áremelkedését nem törte meg a téli hideg – legalábbis a fővárosi agglomerációban. Persze nem a néhány évvel ezelőtt tapasztalható, kétszámjegyű ugrásokra kell gondolni, de a változás azért érezhető.

Érden stagnálás, Vecsésen pedig igen kismértékű – 1%-os – csökkenés mutatkozott, Budaörsön, Szigetszentmiklóson és Dunakeszin viszont 2-3%-os, Solymáron 4%-os, Budakeszin pedig 8%-os növekedéssel indult az év.

 

diagrammingatlan

Az átlagos ingatlanárak változása a budapesti agglomeráció egyes városaiban 2017. december és 2018. január között

 

 

Mi van a százalékok mögött?

Természetesen az ingatlanpiaci szereplőket elsősorban a tendenciák mögött megbújó átlagárak izgatják, hiszen az árváltozások inkább az egyes területek népszerűségét tükrözik. Az agglomerációban elsősorban a családi házakat keresik, ezért most ennek a típust vizsgáljuk meg közelebbről.

A környék viszonylatából kiemelkednek a Budaörsön eladó családi házak, melyek megközelítik a 445 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárat. Ehhez képest a Budakeszin meghirdetett társaik 16%-kal, a solymáriak 20%-kal, a vecsésiek pedig 42%-kal maradnak el. Mindez 73-187 ezer Ft/m2-es különbségeket takar.

 

ingatlan_diagramm32

A családi házak átlagos négyzetméterárai a budapesti agglomeráció egyes városaiban (Ft/m2, 2018. januári adatok alapján)

 

 

budaors_szabadsag_ut_kozpont_korforgalom_2017aug

 

 

Idén nem várnak nagy meglepetést

A szakértők szerint a piacon nem várható idén hirtelen változás. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt években tapasztalható fokozatos bővülés folytatódhat az árak, valamint a forgalom tekintetében, a fókuszban pedig továbbra is az új lakások lesznek. A területek közötti árolló viszont mérséklődhet, vagyis a kevésbé kedvelt területek lassan elkezdhetnek felzárkózni, a népszerű városokban pedig kiegyensúlyozottá válhat a piac.

 

(Budaörsi Infó/Ingatlannet.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.