Hóesésben életmentő a madáretetés

A Magyarországon áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején kiemelten fontos, hiszen a madarak ebben az időszakban sokkal kevesebb táplálékhoz tudnak hozzájutni.

 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület MTI-hez eljuttatott keddi közleménye szerint nagyon fontos a kihelyezett madáretetőket folyamatosan élelemmel feltölteni. Tanácsos a megvásárolt magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni.

A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható, és célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, vagy kisebb farönkök üregeibe rejteni.

A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni, ezért az eledelt a lehető legszárazabb helyekre érdemes tenni, és az etetőtálkát tisztán tartani. A napraforgó-magvak a csuszkát, a pintyet, a feketerigót, a mátyásmadarat vagy a harkályt tartják életben, a köles, a repcemag pedig más fajok téli eledele. Sózott, cukrozott magvak nem valók a madáretetőkbe.

A kertekben a talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak a madaraknak télen, a fűben meghúzódó rovarok, vagy az áttelelő lárvák pedig téli táplálékul szolgálnak nekik.  MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.