10 éves a Budaörsi Infó – Mi történt 2012-ben?

(Budaörsi Infó, 2018. február 26. – Budaörsi Infó) Ebben az évben ünnepli a Budaörsi Infó fennállásának 10-dik évfordulóját. Ezt a jubileumot egy sajtótörténeti kiállítással ünnepeljük meg a Budaörsi Városházán 2018. októberében. Addig pedig minden hónapban felelevenítünk 1-1 évet, és áttekintjük, hogy mi történt Budaörsön. Tartsanak velünk egy kis időutazásra 2012-be. 

 

 

2012 januárjában választották meg Simon Erikát a Jókai Mór Művelődési Központ igazgatójának, aki azóta is igazgatja az intézményt. Az Illyés Gyula Gimnázium ekkor került be a 100 legjobb magyar középiskola című kötetbe, ahol az előkelő tizenhetedik helyet foglalta el.

 

2016_04_29_ballagas_illyes5

 

Elismerésre méltó, hogy még ennél is előkelőbb pozícióját továbbra is tartja évről évre. 2012. februári lapszámunkban indult egy új rovat Gasztronavigátor címmel. Szerkesztője, a sokak által ismert Mák Éva, akkor disznóságokat osztott meg olvasóinkkal, de természetesen csak olyanokat, amiket egy szakácskönyv lapjai is elbírnak. Receptjeit azóta is megtalálják minden lapszámunkban. Ezeket sok budaörsi háziasszony gyűjti azóta.

 

Mák Éva Konyhája

Mák Éva Konyhája

 

Aki dohányos az emlékszik meg arra is, hogy februárban vezették be a dohánystoppot is. Ha visszagondolunk nem volt rossz ötlet. Márciusban nyitott újra a Városi Ifjúsági Klub is. Március 3-­án két sikeres koncerttel kezdődött el a programsorozat, ami a mai napig töretlen sikerrel működik.

Áprilisban több olvasói levél is érkezett a szerkesztőségünkbe, miszerint „megy a hegy.” A kőhegyi lakosok arról panaszkodtak, hogy az ingatlanjuk alatt húzódó pincék állaga folyamatosan romlik, a lakóházak falai repedeznek.

 

kohegy_budaors_01_

 

A városvezetés a 2012. évi költségvetésben 15 millió forintos céltartalékot különített el, elsősorban az önkormányzati tulajdonú pincék és támfalak rekonstruálására. Ekkor döntött a képviselő­-testület arról is, hogy az önkormányzatnak továbbra is elkötelezettnek kell lennie a budaörsi oktatási intézmények akkori színvonalának megőrzéséhez.

Az oktatási törvény szövegének értelmezése alapján Budaörsnek a köznevelési szerződés keretén belül volt arra lehetősége, hogy visszavegye az oktatási intézményeket, de ez esetben nem igényelhetett állami támogatást, kivéve épületfejlesztésre. Ezen a területen nagyot fordult a világ, a jelenlegi államosított helyzetet pedig ismerjük. Erről bővebben is olvashatnak hírportálunkon.

 

budaorsi_info_0000

 

Májusban a budaörsi tűzoltók Guiness­ rekordjáról számoltunk be. Egy Szivárvány utcai négyemeletes házhoz riasztották őket, mert egy férfi véletlenül kizárta magát. 20 tűzoltó, egy rendőr és egy polgárőr dolgozott a probléma megoldásán. A lakáskulcsos mentés közel félmillió forintjába került az adófizetőknek. Ez a történet megérdemli, hogy bekerüljön a Guiness ­rekordok könyvébe mint a legdrágább és legbonyolultabban kinyitott ajtó története.

Júniusban egy rangos díjjal lett gazdagabb a Budaörs Rádió. Az Intim Belső Egészségért alapítvány közvécé rádiópályázatán lett első. Még egyszer gratulálunk! Szép munka volt.

 

Budaörs_Budakeszi

Gyakorlatilag ekkor dőlt el az is, hogy Budaörs és térségének a járásközpontja Budakeszin lesz kialakítva.

 

10_eves_a_budaorsi_info_2_2018febr

 

Júliusban a testület határozott: telekalakítási és építési tilalmat rendelt el a Szabadság út, ­Lejtő utca, ­Koszorú utca által határolt területen az Úthegyen. A döntés leginkább egy német áruházlánc beruházási szándékát akadályozta meg.

Ebben a hónapban a testület 2,6 millió forint plusz támogatást biztosított a közterület-­felügyelet részére. Így a rendőrökkel közösen a közterület felügyelők is járőrözhettek a városban a legakciódúsabb időszakokban.

A városi tévét működtető Televízió Budaörsért Alapítvány ekkor adta ki közleményben, hogy július 1­-től leállítják a műsorszolgáltatást. Ezt pénzügyi nehézségekkel indokolták. Végül viszont elhalasztották a megszűnést, mert a testület nagyságrendileg 10 millió Ft-­os támogatás kifizetéséről döntött a javukra. A Televízió azóta is működik.

Augusztusban egy végtelennek tűnő történetet ismerhettek meg olvasóink a budaörsi piacról. Akkor a budaörsi kertek egyik legnagyobb barátjával Nagy Sándor Lászlóné Ágival beszélgettünk a témával kapcsolatban. Azóta a budaörsi lakótelepen már két éve működik egy gazdapiac a Magyar Piacszövetség fenntartásában.

 

gazdapiac5

 

Szeptemberben kórusharc bontakozott ki városunkban. Csalás és sikkasztás ­kísérlet gyanújával fűszerezett jogvita dúlt a budaörsi kórusnál. A köztiszteletben álló és kiváló előadásokat nyújtó kórus két táborra szakadt, amikor a kórust menedzselő alapítvány kuratóriuma megvált Krasznai Gáspár kórusvezetőtől.

Szeptember utolsó hétvégéjén termelői piac nyílt Budaörsön a Baross utca és Sport utca kereszteződésében, ami azóta meg is szűnt. 2012 októberében rendezték meg Budaörsön a rekorderek versenyét a Herman Ottó Általános Iskolában. A versenyszámot minden jelentkező saját maga határozhatta meg. Extrém rekordokkal is lehetett indulni, mint például a bowlinggolyós zsonglőrködés, vagy a 24 órás folyamatos hajvágás.

Novemberben a megújult postákról is beszámoltunk. A Stefánia úti kézbesítő posta építése július 2-­án, a Szabadság úti felvevő posta kivitelezése augusztus 6­-án kezdődött meg.

Megújuló energiában is gondolkodott a városvezetés ez évben. Még 2006­-ban a város építési irodájának vezetője és a polgármester arra gondoltak, hogy a budai termálvíz forrás nálunk is megtalálható. Szakemberek próbafúrást végeztek, és kiderült hogy 46 Celsius fokos víz hozható a felszínre a Kamaraerdőn, ami gyógyhatású.

Ekkor arról számoltunk be, hogy leghamarabb 2013 augusztusában kezdődhetnek a munkálatok, de 2018-­ig mindenképpen el kell kezdeni a víz kinyerését, mert amennyiben ez nem történik meg a település elveszítheti a termálvíz kinyeréséhez kapott engedélyét. Ezekkel az eseményekkel telt el a 2012-es évünk. Kövessék figyelemmel internetes hírportálunkat ahol visszatekintő cikkeink utánkövetéséről is olvashatnak.

Várjuk önöket sok szeretettel 2018. októberében a Városházán.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.