A fizetés fájdalma

(Budaörs, 2018. február 25. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) A viselkedés közgazdaságtan egyik alaptétele, hogy az emberek nem szívesen adnak ki pénzt a kezükből, mármint maga a konkrét cselekedet tölti el őket lelkiismeret-furdalással vagy rosszabb esetben szinte fájdalommal.

 

 

Ezért van az, hogy egy gyorséttermi lánc felmérése alapján a hitelkártyával vásárlók 53%-kal többet költenek, mint a készpénzzel fizetők. Egy másik felmérés azt mutatta ki, hogyan nőtt az egészségtelen ételek impulzív vásárlása a bankkártyák elterjedésével párhuzamosan.

A hitelkártyás vásárlásnál nem a saját pénzünket költjük (legalábbis így érezzük) és a kiadás nem is azonnal érezhető, csak majd sok nap múlva a havi záráskor. Akkor sem konkrétan fizetünk egy összeget a gyorséttermi étkezésért, hanem egy nagy havi pénzköltési masszában eltűnnek az egyes tételek. Így nem fáj az adott étkezés kiadása, ahogy a megvásárolt ruha ára sem fáj annyira.

Az emberek ha találnak pénzt, azt fájdalom nélkül elköltik, mert nem az övék volt. Miközben pont annyival nőne a megtakarításuk, mintha a saját pénzüket tették volna félre. Nem kellene nagyobb fájdalmat jelenteni a saját pénzből való költésnek, mint a talált pénz elköltésének.

Ugyanezért vesznek meg a vállalkozók mindent a saját cégük számlájára, mert úgymond az nem az ő pénzük. Pedig de. Kifizetnék a kb. 30% adót és utána a saját számlájukon lenne a pénz. De sokkal drágább autót vesznek céges pénzből, mint amennyit saját pénzből vennének. Hamarabb vesz feleslegesen egymillióért irodabútort a cég pénzéből, mint háromszázezerért szekrénysort otthonra.

(Most nem az adózás részéről beszélek, hanem arról, hogy amíg nem érzi sajátjának a pénzt, sokkal könnyebben költi el. Pedig az pont annyira az ő pénze, mint az, amelyik a magán bankszámláján van. Ha nem költene el egymilliót feleslegesen irodabútorra, adózás után hétszázezer lehetne a magánszámláján. De ebből a hétszázból már nem venne bútort otthonra, mert akkor már sokallja az árát, hiszen azt már a saját pénzének érzi.)

 

penz (3) forint gazdasag fizetes

 

Egy nyaralás során a legjobb érzés, ha három hónappal előtte kifizettünk minden költséget előre. Ilyenkor már el is felejtettük a nyaralás költségeit a nyaralás alatt. A második kevésbé fájdalmas, ha a nyaralás után egy összegben kell fizetni mindenért, a legnehezebb, ha minden egyes kiadásért naponta akár többször is fizetnünk kell. Ilyenkor a legnehezebb elfeledkezni arról, hogy mennyit is költünk a nyaralásra. Ez akkor is így van, ha a végén kevesebbet költünk, mint egy előre kifizetett nyaralás esetén. Akkor is így viselkedünk, ha racionálisan akkor járnánk a legjobban, ha minél később fizetnénk valamiért. (Addig is tudnánk másba fektetni a pénzt.)

Sokkal szívesebben kiadsz egy étteremben egy összeget all you can eat esetén, mint ugyanannyit fizetni a végén az összes tételért. Mindig azt számolnád, mennyi lesz a második-harmadik pohár üdítő, egyél-e levest és a többi. Hiába sejted vagy tudod, hogy a végén nem lesz több a számla, mint az előre fizetés esetén, akkor is sokkal jobban fájna a pénzköltés a második esetben.

A tankolás sokkal jobban fáj, mint az áramszámla. Ott állsz a benzinkúton és látod, hogy eszeveszett tempóban pörög a számláló és perceken belül ki kell fizetned 10-15 ezer forintot a vásárolt üzemanyagért. Az áramszámlád ennél több, de azt havonta egyszer csendben levonják a számládról, azt is utólag, egy hónappal később. Az sokkal kevésbé fáj, nem érzel olyan kínt, mint amikor már megint tankolni kell menned.

Az ajándékozás akkor jó, ha ettől a kíntól szabadítja meg a megajándékozottat. Olyat tudsz neki venni, amit ő is szeretne magának, de nem viszi rá a lélek, hogy annyit kiadjon érte. Ilyenkor tulajdonképpen a fájdalommentességet adod ajándékba és ekkor örül legjobban a megajándékozott. (Ezért is vannak bajban a tehetősebb családok az ajándékozással. Kevés olyan dolog van, amire vágyna a megajándékozott, de még nem vette meg magának, vagy fájna neki megvenni.)

Minél távolabb van a vásárlás ideje és a konkrét fizetés, illetve minél kevésbé van jelen konkrét pénz vagy pénzhelyettesítő a vásárlás alkalmával, annál kevésbé érzünk fájdalmat vagy lelkiismeret-furdalást a vásárlás miatt.

Ezt ismerte fel sok online cég is. Az Amazon egyszerűen zseniális abban, hogy egyszer elkéri a kártyaadataidat, aztán bármilyen vásárlást fájdalommentesen, egy kattintással el tudsz intézni.

 

pénz, megtakarítás

 

A könyvesboltban egy négyezer forintos könyvet háromszor is visszateszel a polcra és erősen gondolkodsz rajta, ér-e ez a könyv ilyen sokat. Ugyanilyen drága könyvből digitális formában gondolkodás nélkül megveszel hármat az Amazonon egyetlen gombnyomással, nem is érzed, hogy egyáltalán fizettél érte. Maximum majd a hónap végén, ha esetleg végigböngészed a kártyás vásárlásaidat, lesz néhány tétel az Amazontól.

De nem fogod valódi pénzköltésnek érezni. Ha minden egyes alkalommal be kellene pötyögni a kártyaadataidat, fele annyit sem költenél az Amazonon. Ha készpénzzel kellene fizetni mindig, még kevesebbet költenél.

Az Amazon most vette meg az egyik nagy amerikai élelmiszerláncot és kísérleti jelleggel bevezette néhány speciálisan átalakított üzletben a pénz nélküli vásárlást. Előre regisztrálsz, bemész a boltba, leveszel mindent a polcokról, amit akarsz és kisétálsz. Még csak lassítanod sem kell kifelé menet. Szenzorok és számítógépek garmadája figyeli, mit vettél le a polcokról és mit raktál vissza, a háttérben levonják a számládról a pénzt. Te pedig úgy érzed magad, hogy ingyen kaptad azt, amit összeszedtél magadnak a boltban és legközelebb is ide jössz majd vásárolni.

Ezt a fájdalmat felismerve te is tudod növelni, vagy csökkenteni ennek az érzését, attól függően, hogy a pénzszórással vagy a túlságos takarékoskodással (garasoskodással) van-e bajod.

Ha túl sokat költesz, érdemes készpénzt használod mindig, vagy legalább SMS-t kérni minden egyes vásárlásodról, hogy ne csak egy massza legyen a költés a hónap végén, hanem minden egyes költésnek legyen saját súlya. A kávénak a büfében, a mozinak, a ruhavásárlásnak és így tovább. Próbáld meg érezni, hogy most tényleg szegényebb lettél ötszáz, ezerötszáz vagy ötezer forinttal.

Ha te is úgy érzed, hogy túlságosan fogadhoz vered a garast, igyekezz mindent számláról fizetni, vagy kártyával. Keresd az all inclusive utakat, akkor is, ha drágábbak, mint ha te magad fizetnél mindent külön-külön. Akkor nyaraláson nem azon fog kattogni az agyad, hogy de szívesen innál még egy pohárt bort, de ennyiért nem veszel. Hanem arra fogsz gondolni, hogy ki van fizetve, akkor is, ha nem iszom most egyet.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.