A közjegyző segít – Az elektronikus ügyintézés

(Budaörs, 2018. február 20. – Budaörsi Infó) A közjegyző segít elnevezésű szakértői cikksorozatunk tovább folytatódik. Ezúttal az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatban kértük dr. Szécsényi-Nagy Kristóf közjegyző szakmai véleményét.

 

Idén január elsejétől változott nagyot a világ a hatóságoknál történő ügyintézésben, mert az úgynevezett elektronikus ügyintézési törvény egy nagy változtatáson esett át. Ennek megfelelően a legtöbb hatósági, bírósági ügyben bizonyos körben lehetőség, bizonyos körben kötelező az elektronikus ügyintézés.

 

Milyen esetben lehet hasznunkra az elektronikus ügyintézés?

“Ha egy magánszemély a továbbiakban nem postai úton szeretné a kapcsolatot tartana a hivatallal, mondjuk egy bírósággal, akkor lehetősége van az állam által fenntartott elektronikus rendszeren keresztül (régen ügyfélkapunak, ma már tárhelynek hívnak) elektronikusan kommunikálni a különböző szervezetekkel. Ami azt jelenti, hogy ő a különböző nyilatkozatait az ügyfélazonosítást követően – ha eddig volt ügyfélkapuja, akkor annak felhasználónevével és jelszavával – tud használni.

Ha még nincs ügyfélkapuja, akkor ezt az okmányirodában tud nyitni. Ezt követően dokumentumokat tud erre a rendszerre feltölteni, és bizonyos körben hitelesítéssel ellátva el tudja juttatni azokat a különböző hivatali szervekhez. Ezek a szervezetek – ha az ügyfél az elektronikus ügyintézést választotta – az irataikat szintén elektronikus úton, az ügyfél tárhelyére fogják küldeni.”

 

kozjegyzo

 

Mi az, amit fontos tudnunk az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatban?

“Onnantól kezdve, hogy használja ezt a rendszert, az ügyfélnek lesz a felelőssége, hogy az elektronikus tárhelyét megnézze, akár naponta is. Ugyanazok a kézbesítési szabályok érvényesülnek, mint a postánál.

Ha 2×5 munkanapon belül nem veszi át az ügyfél ezeket az elektronikus iratokat, akkor ugyanúgy kézbesítettnek minősülnek, mintha postán érkeztek volna.

Tehát ezzel nem csak lehetőség, hanem nagyon komoly felelősség is jár. Magánszemélyként csak az válassza ezt a kommunikációs utat a hivatalokkal, aki biztos abban, hogy ez az ő részéről is vállalható. Fontos tudni, hogy az e­mailben történő kommunikáció nem hiteles, nem megbízható, ezért a törvény értelmében az nem minősül elektronikus ügyintézésnek, hivatalos ügyben az e­-mail nem használható.

A cégeknek és egyéb jogi személyeknek, gazdálkodó szervezeteknek, köztük az egyéni vállalkozóknak. Az új szabályok szerint a legtöbb eljárásban a gazdálkodó szervezetek alapvetően elektronikus úton tartják a kapcsolatot a hatóságokkal, bíróságokkal, bizonyos körben a közjegyzőkkel is. Nekik január elsejéig kötelező volt úgynevezett cégkaput létrehozni. A cégkaput a kormányzat által erre a célra létrehozott portálon lehet viszonylag gyorsan létrehozni.

Ha valaki a cég törvényes képviselője, akkor ő megadja a cég adószámát, nevét, egyéb adatait, a számítógép az adatok alapján lekéri a cég cégadatait, s ha azok egyeznek, akkor másodpercek alatt a rendszer egymáshoz rendeli őket. Innentől kezdve a cég vezetője tud iratokat átvenni, beküldeni.

Ha valaki meghatalmazottként szeretne eljárni a cég nevében, akkor erre is lehetőség van, azzal, hogy ilyenkor a meghatalmazást vagy közjegyzői okiratba kell foglalni, vagy ha magánokiratban van a meghatalmazás, akkor ezt közjegyzővel kell hitelesíttetni, vagy pedig közjegyző által készített hiteles aláírási címpéldány kell.

Ezzel az illető a hatóság előtt tudja igazolni, hogy a meghatalmazáson lévő aláírás megegyezik a cégvezető aláírásával. Ezeket a dokumentumokat közjegyző által hitelesített elektronikus formában fel kell tölteni szintén a cégkapu honlap felületére, és ott az illetékes szervek elbírálják, hogy valóban egyeznek e az aláírások.

Az egyéni vállalkozók gazdálkodó szervezetnek minősülnek, ezért bizonyos eljárásokban, így pl. peres eljárásokban, vagy közjegyző előtti fizetési meghagyásos eljárásokban kötelező lesz számukra az elektronikus ügyintézés.”

 

Miért ajánlaná a magánszemélyeknek is az elektronikus ügyintézést?

“A magánszemélynek azért jó ez az elektronikus ügyintézés, mert pl. ha van egy hagyatéki eljárás, ahol az örökös huzamosabb ideig külföldön van a munkája miatt, vele szemben a postai kézbesítés rendkívül nehézkes. A tárhelyen keresztül viszont felgyorsulnak a kézbesítési folyamatok, egyszerűbb a kommunikáció.”

 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.