Mozgóurna igénylése – Mit tegyen, ha akadályoztatása miatt nem tud részt venni a szavazáson?

(Budaörs, 2018. február 19. – Budaörsi Infó) 2018. február 12-én kezdték el kézbesíteni a 7,9 millió választópolgárnak az április 8-ai országgyűlési választásról szóló értesítőt. Ha a szavazás napján nem tud megjelenni a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben, mert egészségi állapota (pl. kórházban van), fogyatékossága vagy fogva tartása (pl. előzetes letartóztatás, szabadságvesztés) ebben megakadályozza, mozgóurnát is kérhet. A törvény kizárólag a fenti esetekben engedi meg a mozgóurna igénybevételét, más indokokra tekintettel (pl. munkahelyi elfoglaltság) nem vehető igénybe.

 

 

A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb február 19-éig postázzák az értesítőt a lakcímükre arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza.

Azok, akik korábban már regisztráltak nemzetiségi választópolgárként az országgyűlési választásra, ezt az információt is megtalálják az értesítőjükön.

Az értesítő tartalmazza továbbá a szavazás helyét, idejét, és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát.

 

 

Mozgóurna igénylése az országgyűlési választásokra

 

Kérelem benyújtása online legkésőbb a szavazás napján 15 óráig

– kérelem benyújtása papír alapon (személyesen vagy postán)

– a helyi választási irodában a szavazást megelőző második napon (péntek) 16.00 óráig vagy

– a szavazatszámláló bizottsághoz a szavazás napján 15.00 óráig.

 

 

Budaörsön a Választási Iroda elérhetőségei

 

Cím: 2040 Budaörs, Szabadság út 134.

E-mail címe: valasztas@budaors.hu

Telefonos elérhetősége: +36 23-447-815

 

 

A mozgóurna igénylésének szabályai

 

A kérelmet a szavazást megelőző második napon (péntek) 16.00 óráig lehet visszavonni.

A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát, valamint, ha nem a lakcímére kéri, akkor a pontos címet is, ahova a mozgóurna kivitelét kéri.

Figyelem! A kérelemben feltüntetett személyes adatainak meg kell egyezniük az Ön lakcímkártyáján feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja.

A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság két tagja felkeresi Önt lakóhelyén vagy az Ön által megadott más címen (pl. kórházban), annak érdekében, hogy szavazatát a mozgóurnába dobja be.

Figyelem! Aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon”, azaz személyesen nem szavazhat.

 

 

Mozgóurna igénylése, ha nem a lakóhelyére kéri

 

Ha Ön a lakóhelyétől eltérő településen – vagy ugyanazon a településen, de másik szavazókör területén – tartózkodik, erre a címre is igényelhet mozgóurnát. Ebben az esetben először át kell jelentkeznie a szavazás napi tartózkodási helyére, és ezt követően kell igényelnie a mozgóurnát a fentebb leírtak szerint.

Önnek a kérelem benyújtása során arra is lehetősége van, hogy megadjon egy olyan értesítési címet (akár külföldi címet is), ahova a helyi választási iroda megküldi Önnek a döntésről szóló értesítést.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.