Érted, veled! – Ifjúsági nagykövetek Budaörsön

(Budaörs, 2018. február 15. – Budaörsi Infó) A Városi Ifjúsági Klub 2017-ben több országos projektbe is becsatlakozott a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság szervezésében, amelyek a fiatalok helyi igényeit mérték fel, valamint az ifjúság társadalmi szerepének erősítését tűzték ki célul.

 

 

Ezek folytatásaként 2018-ban velük együttműködve egy aktív diákokból álló csapatot szeretnének létrehozni, akik a Városi Ifjúsági Klub nagyköveteiként felmérik, aktualizálják és kommunikálják a helyi igényeket, ötleteket, hogy a fiatalok valóban otthonuknak érezzék Budaörsöt, akár itt laknak akár csak tanulnak a városban.

Ennek első lépcsőfokaként két budaörsi diák és az Ifjúsági Klub egyik munkatársa részt vett egy négy napos nyitó képzésen Veszprémben, hogy erősítsék a fiatalok társadalmi részvételét Budakeszi és Érdi Járás területén.

Az Erasmus+ program támogatásával jött létre a Bevonzó projekt, amelynek az a célja, hogy különböző településekről bevont szakemberek, döntéshozók és fiatalok csoportjai egymással megismerkedjenek, valamint megtervezzék az előttük álló több hónapos helyi folyamatok céljait és konkrét tevékenységeit.

Másodsorban a program a résztvevők összekovácsolódását segíti, amely az együttműködésre is hat.

A programon öt település képviseltette magát: Törökbálint, Biatorbágy, Páty, Budakeszi és Budaörs.

 

vik_nagykovet2

 

Városunkból a Szent Benedek iskola két diákja Schwáb Robin és Hetey Attila, valamint a Városi Ifjúsági Klub munkatársa, Wágner Bendegúz vett részt.

 

vik_nagykovet4

 

A négynapos program 2018. január 25-­től 28-­ig tartott. Ismerkedéssel és interaktív játékokkal kezdődött, majd pedig arra motiválták a diákokat, hogy közösen gondolkodjanak arról, hogy miként tudnának a településen belül egy aktív közösséget kialakítani és az öt település miként tudna együtt dolgozni.

 

vik_nagykovet42

 

Wágner Bendegúz a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a képzés segítségével sikerült közvetlen kapcsolatot kialakítaniuk a résztvevőknek, és elindult az együttműködésre való törekvés a többi településsel, közös gondolkodás, tervezés.

„Sok lehetőséget látok ebben a projektben, hisz a legtöbb településen az okoz problémát, hogy hogyan aktivizálják a fiatalokat, miként vonják be őket a közösségi életbe.

Budaörs szerencsés helyzetben van olyan szempontból, hogy rendelkezünk egy Klubbal, aminek elég nagy a befogadóképessége ahhoz, hogy különböző közösségi rendezvényeket szervezzünk.

A Bevonzó projektnek több Mérföldkő találkozója lesz, amelynek a célja, hogy a tervezést folyamatosan segítsék. Budaörsön idén még nyár előtt lesz ilyen találkozó a Városi Ifjúsági Klubban.

A projekt célja, hogy minden településen létrejöjjön egy helyi szintű nagyobb találkozó, amely 2018 őszén várható. Szeretnénk minél több budaörsi nagykövetet mozgósítani, és kialakítani egy olyan fiatalokból álló hálózatot, akik jobbá tehetik városunk közösségi életét.

Nem csak probléma felvetésekben és megoldásokban gondolkodunk, hanem közös innovatív programok kitalálásában a diákok bevonásában. Nekik, értük dolgozunk, viszont nélkülük nem haladhatunk a megfelelő irányban.”

 

vik_nagykovet

 

Innentől kezdve a Városi Ifjúsági Klub nagykövetei rendszeresen együtt dolgoznak az ifjúsági nagykövetekkel, készülve a következő találkozóra.

Ennek a munkának az is a célja, hogy folytassák az együttgondolkodást annak érdekében, hogy létrehozzanak egy csapatot, ami a környékbeli fiatalok számára egy olyan közösséget tud kialakítani, ahová jó tartozni.

A távlati cél minél több ifjúsági célú rendezvény közös szervezése, ahol a különböző települések együtt vesznek részt. Szeptemberben egy nyitott fórumot tartanak majd a budaörsi nagykövetek annak érdekében, hogy a helyi fiatalokat mozgósítsák és minél több diákot bevonzzanak a közös munkába. Iskolával kapcsolatos felvetéseket, fejlesztő ötleteket szeretnének megvitatni, és megoldásokat keresni olyan nehézségekre, ami felmerülhet a mindennapokban, mint például a különórák, a közlekedés vagy az ifjúsági rendezvények.

 

Schwáb Robin és Hetey Attila a Budaörsi Infónak elmondták, hogy a négynapos program ideje alatt megismerkedtek a környező települések lehetőségeivel és az ottani problémákkal.

„Az elején azt hittük, hogy nem lesz sok dolgunk, de a program végére rájöttünk, hogy nagyon is sok feladat áll még előttünk.

Sok korunkbeli Budapestre jár szórakozni, és így kevésbé aktív a helyi közösség.

Szeretnénk ezen változtatni, egy pezsgő fiatal csapatot létrehozni, hogy menő legyen, hogyha valaki Budaörsön marad a hétvégén. Szeretnénk hogy helyi szintű döntéshozatalban is számítson a mi véleményünk.

Betekintést kaptunk arra, hogy az európai szintű ifjúsági érdekképviselet intézményi rendszere hogyan áll össze és hogy milyen pályázati lehetőségek vannak, amelyekkel mi is élhetünk.

Amikor hazaértünk az volt az első dolgunk, hogy felkerestük az osztályfőnökünket, aki a Szent Benedek Iskolában a Diák Önkormányzat vezetője és egyeztettünk vele arról, hogy hogyan tudnánk együtt dolgozni a jövőben.”

 

A projektbe még be lehet csatlakozni! A helyi szakközépiskolák és a gimnázium diákjait várja az Ifjúsági Klub, hogy bővítsék az ifjúsági nagykövetek hálózatát.

Minél több diák vesz részt a közös munkában annál inkább tudják majd alakítani a Budaörs és környékbeli fiatalok közösségi életét úgy, hogy az számukra a lehető legtöbb lehetőséget nyújtsa.

 

(A témával a Budaörsi Infó februári száma is kiemelten foglalkozik. Képünk a nyomtatott újság címlapfotója.)

 

(Budaörsi INFÓ)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.