Az EKÁER segítségével újabb számlázási láncot tárt fel a NAV

(Budaörs, 2018. február 10. – Budaörsi Infó/NAV) Árukészletét és bankszámláját is zárolták annak a kereskedőnek, amelyik egy számlázási láncolattal okozott kárt a költségvetésnek. Az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER) adatai vezették nyomra a NAV munkatársait.

A NAV a műanyag granulátum kereskedelemére specializálódott, eredetileg húskereskedő vállalkozás bankszámláját zárolta. Az EKÁER adataiból kiderült, hogy a cég rendszeresen vásárolt az unió tagállamaiból, összesen 431 millió forint értékben műanyag granulátumot, azonban bevallásaiban közösségi beszerzést nem tüntetett fel.

A NAV pénzügyi nyomozói feltárták, hogy a vállalkozás egy adókijátszásra szerveződött számlázási láncolat tagja. A láncolat vállalkozásai nem folytattak tényleges tevékenységet, csak papíron „utaztatták” az árut, a lánc végén álló magyar cég pedig visszaigényelte az áfát, amit egyik cég sem fizetett be a költségvetésbe. A NAV Pest megyei munkatársai vagyonfeltárás után az adózó bankszámláját zárolták, és 116 millió forint követeléssel terhelték a társaságot. Ezen kívül a vállalkozás raktárában lefoglalták a több mint 88 tonnás árukészletet, aminek az értéke csaknem 39 millió forint. Az ügyben adóigazgatási és büntetőeljárás van folyamatban.

(Budaörsi Infó/NAV)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.