XII. Méhnyakrák Megelőzési hét volt Budaörsön

(Budaörs, 2018. február 3. – Budaörsi Infó) 2018. február 2-án a budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban a Mályvavirág Alapítvány idei XII. Méhnyakrák Megelőzési Hetének keretében tartottak rendezvényt. A polgármester levélben köszöntötte a résztvevőket.

 

 

A méhnyakrák megelőzhető, mégis sokan szenvednek tőle, mert aggályaik vannak a betegséggel és a vizsgálattal kapcsolatban. Ezeket szerették volna eloszlatni a rendezvénysorozattal.

rendezvény célja a méhnyakrák kialakulásának megelőzésére, szűrésekre való figyelemfelhívás, tájékoztatás.

Közös program gyöngyfűzéssel karkötő készítés volt, melyet a méhnyakrákban megbetegedett érintetteknek küldenek el a Mályvavirág Alapítvány képviselője által, együttérzésünk és támogatásuk kifejezésére.

Az alapítvány immár ötödik alkalommal csatlakozik az Európai Méhnyakrák Szövetség által 2007-ben elindított kezdeményezéshez. Magyarországon minden évben valamilyen figyelemfelkeltő, attraktív, már-már meghökkentő módon szeretnék felhívni a figyelmet a betegségre. Idén például “Beszélő bugyik bisztrót” szerveznek, ahol női és férfi alsóneműket formázó plakátokra írják majd rá a méhnyakrákkal kapcsolatos fontos tudnivalókat, tévhiteket és azok cáfolatát.

 

mehnyakrakeloadas (4)

 

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere bár nem tudott részt venni az eseményen, de a levélben köszöntötte a jelenlévőket.

“Immár második alkalommal ad helyet Budaörs a Méhnyakrák megelőzési hét eseményeinek.

Annyira fontosnak tartom ezt a kezdeményezést, hogy mindenképpen szerettem volna személyesen is itt lenni, de sajnos a városvezetői teendőim ezt most nem teszik lehetővé.

Így csak egy levélben tudom megköszönni a szervezőknek és a jelenlévőknek, hogy ők már a cselekvésig is eljutottak a méhnyakrák elleni küzdelemben.

Akár a rendezvény mottója is lehetne, az egyszerű tény, hogy a méhnyakrák időben kiszűrhető, és, ha még korai állapotban fedezik fel, akkor száz százalékban gyógyítható.

Ebből következik, hogy tényleg hallatlan jelentősége van a szűrésnek. A helyzet sajnos mégis az, hogy nagyon sok nő nem megy el a kivizsgálásokra.

Magyarországon az európai átlag alatti a szűrési hajlandóság és a védőoltást sem adatja be magának mindenki. Ennek szomorú eredménye, hogy évente több száz nő hal meg értelmetlenül ebben a betegségben.

Az idei kampány egyik nagyon találó plakátján azokat a kifogásokat gyűjtötték össze, amelyekkel kibúvókat keresnek maguknak az érintettek. Ilyeneket olvashatunk közöttük: Ez a vizsgálat túl intim és lehet, hogy fájni is fog; Nekem erre nincsen időm; Én már idős vagyok, engem ez a probléma már nem érint; Azt sem tudom, hogy nekem miért kellene elmennem?

Ugye ismerősek? Pedig az a kis fáradtság és kellemetlenség egészen konkrétan életet menthet. Ezt kell megértetnünk minden nővel.

Ezt az üzenetet próbálják minél többeknek átadni a méhnyakrák elleni küzdelem hetén, országosan immár a 12. alkalommal.  

Az újabb kutatásoknak köszönhetően a betegség kialakulása védőoltással meg is előzhető.

A mi önkormányzatunk már hosszú évek óta támogatja a HPV oltás finanszírozását. Nemrégiben a szociális rendeletünkbe is beépítettük, hogy a rászorulók számára, akik nem esnek bele az államilag támogatott életkorba, az önkormányzat biztosítja az oltás költségeit.

Nagy szükség lenne arra is, hogy minél több férfi demonstrálja, ő is odafigyel erre a problémára, mert ez nem csak a nők ügye. Hiszen a nők egyben feleségek, szülők, nagymamák, barátok és barátnők. Pontosan erről szól az idei kampány másik szlogenje is: „Törődj magaddal, mert másoknak is fontos vagy!”

Köszönöm, hogy Budaörs is a megelőzési hét egyik fontos helyszíne lehet.

Bízom benne, hogy munkájuk révén évről-évre többen döbbennek majd rá, hogy a baj megelőzhető. “

 

mehnyakrakeloadas (1)

 

mehnyakrakeloadas (2)

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.