RMDSZ ügyvezető: Mihai Tudose miniszterelnök vonja vissza a nyilatkozatát, és kérjen bocsánatot

A magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatának visszavonására és bocsánatkérésre kérte Mihai Tudose román miniszterelnököt Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke.

 

Az egyik közösségi portálon tett román nyelvű bejegyzésében Porcsalmi Bálint felelőtlennek és a miniszterelnöki tisztséghez méltatlannak minősítette a román kormányfő szerdán késő este tett nyilatkozatát. Úgy vélte, hogy “a primitív és középkori viszonyokra jellemző” nyilatkozatával a miniszterelnök “leplezetlenül megfenyegette” a székelyföldi magyar közösséget.

“A miniszterelnök vagy nem tájékozott, vagy semmit nem értett meg az RMDSZ arra vonatkozó javaslatából, hogy kezdődjön őszinte párbeszéd a románokkal az autonómiáról” – fogalmazott Porcsalmi Bálint. Hozzátette: Mihai Tudose jelezheti, hogy nem ért egyet egy nyilatkozattal vagy egy politikai projekttel, “de nem küldheti akasztófára azokat, akik nem értenek egyet vele”.

A politikus arra utalt, hogy időközben a Dcnews.ro portál közzétette a miniszterelnök teljes nyilatkozatának a leiratát. Ebben azok a részek is szerepelnek, amelyek a szerda esti tévéadásban a rossz telefonkapcsolat miatt alig voltak kivehetőek. E leírás szerint a kormányfő a következőket is mondta: “Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

Az RMDSZ ügyvezetője azonban az állásfoglalásában a nyilatkozat egy pontatlan átiratára hivatkozott, amelyben az állt: “ha a székely zászlót felvonják az ottani intézményekre, akkor ők is ott fognak lógni a zászló mellett”.

Az RMDSZ Borboly Csabának, a szövetség Országos Önkormányzati Tanácsa elnökének a tiltakozó állásfoglalását is eljuttatta csütörtök este az MTI-hez. Borboly Románia alkotmányát idézte, melynek 6. cikkelye kimondja: az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. “Márpedig a székely zászló identitásunk kifejezésének egyik fő eleme, amelyről nem mondunk le” – jelentette ki a politikus, aki a székelyföldi Hargita megye önkormányzatát vezeti.

A miniszterelnök a szerda esti interjúban azt is megemlítette, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a magyar pártok felvetését, alábecsülni sem kell, de túlságosan nagy jelentőséget sem kell tulajdonítani neki. Úgy vélte, hogy az autonómianyilatkozatnak csupán az a célja, hogy román-magyar marakodással teljen el Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának a centenáriumi éve.

Mihai Tudosét azzal kapcsolatban kérdezte szerdán a Realitatea hírtelevízió, hogy hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról.

 

 

 

Preşedintele executiv UDMR: Premierul Mihai Tudose să-şi retragă decaraţia şi să-şi ceară scuze maghiarilor

 

 

Bálint Porcsalmi, preşedintele executiv al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) i-a cerut lui Mihai Tudose, prim-ministrul României, să-şi retragă declaraţia referitoare la strădaniile maghiarilor de a obţine autonomia, şi să-şi ceară scuze.

 

Bálint Porcsalmi, într-o postare în limba română publicată pe una dintre reţelele de socializare, a calificat declaraţia făcută miercuri seara târziu de către şeful guvernului român drept iresponsabilă şi nedemnă de funcţia de prim-ministru. El a considerat că prin mesajul său “primitiv, caracteristic Evului Mediu” premierul a “ameninţat nevoalat” comunitatea maghiară din Ţinutul Secuiesc.

“Premierul ori nu este informat, ori nu a înţeles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu românii pe tema autonomiei” – a scris Bálint Porcsalmi. El a mai adăugat că permierul Mihai Tudose îşi poate exprima dezacordul faţă de o declaraţie politică sau un proiect politic, “însă nu-i poate trimite la spânzurătoare pe cei cu care nu este de aceeaşi părere”.

Între timp, portalul de ştiri Dcnews.ro a publicat transcrierea integrală a declaraţiei prim-ministrului român. Aceasta cuprinde şi pasajele care – din cauza calităţii proaste a legăturii telefonice – cu greu au putut fi înţelese în timpul emisiunii de televiziune difuzate miercuri seara. Conform acestei transcrieri, şeful guvernului român a mai spus: “Voi avea aceeaşi atitudine ca atunci când au încercat să ridice un steag la nu ştiu ce zi. Când eu am transmis foarte clar că dacă steagul ăla flutură în vânt, atunci şi responsabilii de acolo flutură şi ei lângă steag.”

Prim-ministrul Mihai Tudose a mai afirmat că problema ridicată de partidele maghiare nu poate fi ignorată sau minimalizată, dar nici prea multă importanţă nu-i trebuie acordată. El a opinat că declaraţia referitoare la statutul de autonomie are doar un singur scop, ca anul centenarului proclamării unirii Ardealului cu România să fie marcat de harţa permanentă dintre români şi maghiari.

Mihai Tudose a fost întrebat miercuri în cadrul unei emisiuni de la Realitatea TV despre faptul că luni Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au semnat o declaraţie comună referitoare la armonizarea diferitelor concepţii de autonomie ale maghiarilor din Transilvania.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.