Cafeteria változások 2018-ban

(Budaörs, 2018. január 7. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Sok munkahelyen január közepéig kell nyilatkozni az igényelt cafeteriáról, ezért érdemes tudni két fontos változásról.

 

 

Bevezették a diákhitel törlesztésének a támogatását, 27,6 ezer forintig kérhető ez az elem, azonban mind a hitel meglétét, mind a törlesztés tényét igazolni kell. Ha van diákhiteled, érdemes kérni ezt a lehetőséget. (Ahogy azt tudni lehetett, az anya diákhitelének felét egyébként is elengedik a második gyerek születésekor, a harmadik gyerek esetén pedig a teljes összeget. Ezt azért fontos szem előtt tartani, ha gyereket tervezel és nő vagy. Hogy miért csak a nő diákhitelét engedik el, arra még nem sikerült rájönni.)

Másik fontos változás, hogy az adómentesen adható mobilitási lakhatási (“albérlet-“) támogatás összegét egyrészt emelték, másrészt enyhítették a szabályokat. Most már az első két évben akár 83 ezer forint is lehet a támogatás havi összege, ha a munkavállalónak a munkahely 60 kilométeres körzetében nincs többségi tulajdonában lakóingatlana.

Ezen túl az általános járulékcsökkentés miatt a cafeteria elemek adóterhelése is némileg csökkentek, jellemzően 40,7%-ra.

 

(Bár nem cafeteria, de sokakat érinthet, hogy szintén bevezették, hogy a jelzáloggal rendelkező családok hiteléből egy-egy millió forintot átvállal az állam a harmadik és további gyerekek születése után. Erről már itt írtam bővebben. További változásokról, mint növekvő adókedvezmény a kétgyerekes családoknak és a GYED összegének változása bővebb infó a EMMI közleményében.)

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.