Csabay Károly: 2018-ban is nívós választékkal várjuk olvasóinkat

(Budaörs, 2018. január 3. – Budaörsi Infó) A Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár igazgatóját, Csabay Károlyt kértük, hogy foglalja össze számunkra, hogy hogyan telt a 2017-es év Budaörs e fontos intézményének életében.

 

 

Csabay Károly a Budaörsi Infónak elmondta, hogy  a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár – ez a ma 67 éves intézmény – a kulturális intézmények között az egyik legrégebbi épületben székel.

“Az évszázados épület utoljára 2000-ben – azaz 17 éve – esett át nagyobb felújításon. Nagyon ráfért – és ráfér – az ingatlant érintő minden műszaki javítás, felújítás, korszerűsítés.

Fenntartónk, Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete méltányolva ezt a szükségességet, az idei, 2017-es évben a könyvtár elektromos hálózatának teljes cseréjére, felújítására, az épület közösségi tereinek kifestésére és további kisebb korszerűsítési műszaki feladatok ellátására szavazott meg pénzforrást. Az említetteken kívül a könyvtárnak megújult a telefonközpontja, az internet-hálózata, a biztonsági rendszere – ez utóbbi a mozgásérzékelők mellett füst – és tűzérzékelőkkel valamint két további figyelőkamerával egészült ki.

 

konyvtar_felujitas2

Felújíátás előtt

 

Ugyanebből a “kalapból” volt alkalmunk elindítani az épület nyílászáróinak cseréjét: a kicserélt ablakokkal az olvasóközönség a gyermekkönyvtári részlegben már találkozhat, a nyílászárócsere terveink szerint a 2018-as tárgyévben folytatódni fog az épület Baross utcai frontján. Ugyancsak a gyermekkönyvtári részlegben újult meg a két helyiség padlózata. Régebben vizesedett raktári célú helyiségünk szigetelő “kezelésen” esett át, most ismét tudjuk könyvek raktározására igénybe venni.

 

varosi_konyvtar (3)

Felújítás után

 

Egy festés, amint a kedves Olvasó otthoni tapasztalataiból nyilván tudja, a bútorok mozgatásával jár. A könyvtár bútorai természetesen és elsősorban a könyvespolcok. A felnőtt- és a gyermekkönyvtár teljes olvasó terében minden könyvet le kellett pakolnunk a polcokról, bedobozolni; a dobozokat egy szállító cég szállította el átmeneti raktározásra; majd a felújítási munkálatok végeztével ugyanezt a mennyiséget a helyükre visszakerült polcokra visszapakolni.

 

konyvtar_felujitas

 

varosi_konyvtar (9)

 

Az előbb említett műveletet a könyvtárosoknak 45 ezer könyvvel kellett elvégezni. A könyvtári logisztikában a szakirodalom 30 dkg/könyv egységgel számol. Eszerint a könyvtárosok által megmozgatott dokumentummennyiség tömege 13 és fél tonna (!).

Mint könyvtárigazgató, ezen a helyen is szeretném könyvtáros kollégáimnak – a 11 hölgynek és az egyetlen férfikollégának – nagyon megköszönni áldozatos munkájukat. Le a kalappal érte!

Elmondhatom, hogy ezzel az elismeréssel nem vagyok egyedül: Wittinghoff Tamás polgármester úr hasonlóan vélekedett, amikor könyvtárunkat meglátogatta a felújítás után: a kollektívának bruttó egy havi rendkívüli jutalmazást javasolt, amit a Képviselő-testület el is fogadott; a kollégák a jutalmat meg is kapták.

 

varosi_konyvtar (7)

 

2018 a folytatás éve lesz terveink szerint: a nyílászárócsere folytatódik a már említett Baross utcai fronton, továbbá a zenei részlegben. Két muzeális értékű, matuzsálemi korú gázkazánunkat tervezzük lecserélni, amitől a könyvtár gázszámlájának a látványos csökkenését várjuk. Tervezünk ezen kívül néhány kisebb igazítást még az épületen illetve annak műszaki berendezésein.

Ugyanakkor az Olvasó, aki ezt olvassa, hovatovább arra a következtetésre jut, hogy ez a könyvtár csak egy épület, csak egy műszaki eszközhalmaz, amelynek a karbantartása és felújítása a könyvtárosok illetve a Fenntartó feladata. Szeretném ezért hangsúlyozni, hogy a Fenntartó jóvoltából a korábbi évekhez képest jelentősen megnövekedett dokumentumbeszerzési keretnek köszönhetően a megszokott és elvárt igényességű szerzeményezéssel 2018-ban is nívós választékkal várjuk olvasóinkat; könyvtári kulturális programjaink úgy a felnőtt-, mint a gyermekrészleget illetően a megszokott színvonalon lesznek várhatóak; és végre beindítjuk igazgatói pályázatomban is megígért célunkat: a könyvtár helyismereti/helytörténeti adatbázisának fejlesztését.

 

varosi_konyvtar (1)

 

Mi könyvtárosok a magunk részéről bízunk abban, hogy erőben-egészségben és a megfelelő szellemi munícióval felvértezve a legmagasabb szinten fogjuk tudni szolgálni Budaörs olvasóközönségét.

Ahogy eddig is…

A Budaörsi Infó minden kedves olvasójának boldog új esztendőt kíván a könyvtárigazgató.”

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.