BÚÉK BUDAÖRS 2018 – Wittinghoff Tamás polgármester újévi köszöntője

(Budaörs, 2018. január 1. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó szerkesztőségének tavalyi hagyományteremtő kezdeményezése nyomán, idén is – országos és nemzetközi mintára – Wittinghoff Tamás polgármester újévi köszöntőt és visszatekintőt írt a budaörsiek számára, hiszen itt helyben mégiscsak a minket leginkább érintő történések a legfontosabbak. BÚÉK BUDAÖRS!

 

 

Wittinghoff Tamás újévi köszöntője

 

Az óév búcsúztatása és az újév beköszönte hagyományosan az az időszak, amikor visszatekintünk a magunk mögött hagyott esztendőre.

Szerencsés, ha ilyenkor nem csupán a szubjektív benyomásainkra, hanem a tényekre összpontosítunk, akár eredményeinkről, akár a gondjainkról van szó.

Ebben az évben is elkészíttettük egy független piackutató céggel azt a felmérést, amelyben arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak az itt élők az önmaguk és a város helyzetéről, valamint az önkormányzat munkájáról.

Számomra a legkedvesebb és legsokatmondóbb adat az volt, hogy a válaszadók döntő többsége szeret, vagy nagyon szeret Budaörsön élni – összesítve a megkérdezettek 99,2 százaléka véli így.

 

statisztika_budaors17

 

Természetesen örömteli az is, hogy jelentősen nőtt a családjuk anyagi helyzetével elégedettek aránya, és azoké is, akik a más településeken élő ismerősökhöz képest jobbnak ítélik meg saját családjuk létfeltételeit. Csak két apró, de jellemző adat: a budaörsieknek 93,3 százaléka rendelkezik interneteléréssel, míg személyautója a megkérdezettek 90,3 százalékának van.

A Polgármesteri Hivatal számára fontos visszajelzés, és persze az ügyfeleknek sem mindegy, hogy milyen az ügyintézés gyorsasága, hatékonysága, ügyfélközpontúsága. Szerencsére ezen a területen is folyamatos a javulás.

Budaörs teljesítményét több díjjal is elismerték 2017-ben. Megkaptuk például a Humanitárius és a Gyerekbarát települési díjakat. Utóbbihoz kapcsolódóan gyermekjogi szolgáltatást is működtetünk. De éppoly fontos egy másik elismerés, amelyet a Tanodának köszönhetünk. Ezt a munkát még a kormány is díjazta, a pozitív önkormányzati gyakorlatok számára kiírt pályázaton, ahol második helyezést értünk el.

A 2017. év legfontosabb eredményének mégis azt tartom, hogy a szolgáltatásaink és intézményeink megőrizték az eddig elért kiváló színvonalat, miközben sok mindennel gyarapodott is a város.

A legnagyobb volumenű és környezetvédelmi szempontból felbecsülhetetlen értékű beruházásunk 2017-ben, annak a rendszernek a kiépítése volt, amelynek eredményeképpen mostantól az itt keletkező szennyvizet a csepeli tisztítóba vezetjük el, és onnan ömlik a Dunába. A XXI. századi színvonalú fejlesztést Budapesttel közösen, európai uniós pénzből valósítottuk meg.

Emellett teljesen megújult a Tűzoltó laktanya, a könyvtár, belterületi utak, járdák, hidak játszóterek szépültek meg. Három közintézményünknél történtek energiakorszerűsítési beruházások, mintegy negyedmilliárd forintnyi ráfordítással. Új gasztroenterológiai rendelő nyílt a Budaörsi Egészségügyi Központban. A Hosszúréti-patak menti közpark 8,5 hektárra bővült. Hogy csak néhányat említsek a sokféle fejlesztés közül.

 

felujitas_tuzoltosag_17_08 (17)

 

Szerencsére a kulturális életünk is egyre gazdagabb, így sokan találnak helyben kikapcsolódási lehetőséget. Egy-egy színházi előadásunk országosan is eseményszámba megy, nemzetközileg számon tartják már a Primanima fesztivált, és izgalmas munka folyik a Babtérben is.

Számtalan nagy sikert értek el sportolóink, egyesületeink 2017-ben. Legyen szó egyéni, vagy csapat teljesítményről.

Mindezeket az eredményeket azonban egyre fokozódó nehézségek közepette értük el. Visszaszorulóban a helyi autonómia. A tervezhetőséget a folyamatosan változó jogi szabályozás teszi nehézzé. A rendszerint ésszerűtlen központosítások szétzilálják az önkormányzati rendszert. Elég csak az építésügyre, a szemétszállításra vagy éppen az oktatás államosítására utalnom.

 

Városunkat külön sújtja, hogy minket, egy akár lex-Budaörsnek is tekinthető „különadóval” is megsarcolják. A megtévesztően és cinikusan, szolidaritási hozzájárulásnak nevezett új adófajtát úgy alakították ki, hogy Budaörs fizeti az egész országra kirótt összeg több mint tíz százalékát. Mintha egymillió lakosú nagyváros lennénk. Az évente kétmilliárdot is meghaladó elvonás már egy ilyen komoly bevétellel rendelkező településnek is nagy érvágást jelent.

Az idei év azzal telt és jövőre is ez a fő feladtunk, hogy ellensúlyozzuk ezt a törvénybe is ütköző elvonást. Szigorítani kellett a kiadásokon, visszafogni a beruházásokat és növelni a bevételeket. Ez utóbbit igyekeztünk úgy megoldani, hogy az iparűzési adó mértéke még ezután is itt legyen a legalacsonyabb a környező településekhez képest. Az adóemelések döntő része nem a lakosságot, hanem a vállalkozásokat érinti. Őket is úgy, hogy egy-egy vállalkozás alig érezze meg gazdálkodása során a változás. Azaz széles bázison, minimális az emelés, amely összességében a bevételeinket egyensúlyba hozza kiadásainkkal.

 

A 2017. év egyik figyelemre méltó és szomorú jelensége volt, hogy az állam egyre több közpénzt költ politikai kampányokra, amelyek gyűlöletet keltenek és ellenséget igyekeznek gyártani például olyan civil szervezetekből is, amelyek nélkülözhetetlenül értékes munkát végeznek. Rászorultakat támogatnak, súlyos betegeket látnak el, hátrányos helyzetű gyermekek oktatását, felzárkóztatását végzik.  Rendkívül veszélyesnek tartom, hogy újabban a településeket is megpróbálják bevonni ebbe a nemtelen politikai harcba. Néha az ember újra a harmincas években érzi magát. Mintha mit sem tanultak volna egyesek a történelemből. Vagy lehet, hogy túl sokat is?

Budaörs eddig is és ezután is határozottan vissza fogja utasítani ezeket a próbálkozásokat.

Városunk éppen azzal vívott ki megbecsülést magának az országban, hogy a fejlettsége mellett sokszínű, toleráns, többségében egymásra odafigyelő, szociálisan érzékeny és szolidáris emberek lakják. Ebből nem fogunk engedni, mert ez a záloga annak, hogy településünk továbbra is szerethető, békés hely legyen.

Amikor Önök ezeket a sorokat olvassák, már eldurrantak az éjféli pezsgős üvegek, és nekivágtunk egy újabb évnek.

Jó lenne hinni, hogy 2018-ban a közélet lecsendesedik, a politika kivonul a magánéletünkből, s több nyugalmat, kevesebb bosszúságot hoz az Újesztendő. Persze aki e sorokat olvassa, joggal kérdezheti, pont egy választási évtől várok józanságot? Naiv nem vagyok, de nagyon ránk férne már a sok gyűlölködés, populizmus helyett a civilizált társadalmakra jellemző, kulturált hangnem.

Rajtunk is múlik, mindez bekövetkezhet-e…

 

Kívánok mindenkinek jó egészséget, kitartást, sok sikert és örömöt! Boldog Újesztendőt!

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.