Az illegálisan vett pirotechnikai eszközök veszélyeire figyelmeztet az ORFK

Az illegálisan vásárolt pirotechnikai eszközök veszélyeire figyelmeztetett Cserényi József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) igazgatásrendészeti főosztálya rendészeti osztályának kiemelt főreferense egy tévéműsorban szerdán.

 

Cserényi József elmondta: Magyarországon csak bevizsgált pirotechnikai eszköz hozható forgalomba, külföldön nem mindenhol, ezért ezeket a termékeket olcsóbban lehet beszerezni. Ezért sokan áthozzák a határon és feketén árulják. Az árust 150 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal sújthatják és elkobozzák a termékeket.

Hangsúlyozta: aki ilyet vásárolt, “orosz rulettet” játszik; nem tudja, mit vett, nem magyar nyelvű még a használati utasítás sem, tehát ha nem ismeri nagyon jól a terméket, használni sem tudja.

Jelezte: gyakori az is, hogy otthon próbálják a pirotechnikai eszközök hatásfokát javítani, ez nagyon veszélyes, ráadásul jogilag az átalakítás gyártásnak minősül, ami engedélyköteles.

Cserényi József felidézte: pirotechnikai eszközt árusítani december 28-tól december 31-ig, felhasználni december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet. Tárolni sem tűzveszélyes anyagokkal együtt, sem pedig nedves helyen nem szabad, mert ha átnedvesedik és kiszárad, nagyon labilissá válik, és már attól elindulhat, ha leejtik – tette hozzá. Kiemelte azt is: a pirotechnikai termékeket oldalról kell elindítani, nem szabad föléjük hajolni.

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.