Jövőre megnősül Harry herceg

Harry herceg eljegyezte és jövőre feleségül veszi amerikai barátnőjét, Meghan Markle-t.

 

 

A hírt hétfőn jelentette be hivatalosan Harry édesapja, Károly brit trónörökös.

A walesi herceg londoni hivatala, a Clarence House által közzétett nyilatkozat szerint a 33 éves Harry és a 36 esztendős Meghan Markle esküvője 2018 tavaszán lesz. A közlemény szerint a pontos dátumot az udvar “megfelelő időpontban” ismerteti majd.

A Clarence House bejelentése szerint Harry novemberben jegyezte el barátnőjét Londonban, és erről tájékoztatta nagymamáját, a 91 éves II. Erzsébet királynőt. A herceg “kérte és meg is kapta Markle kisasszony szüleinek áldását is” a frigyre – áll a közleményben.

A házaspár a londoni Kensington-palotában lakik majd.

A brit bulvársajtó már a múlt hét végén tényként kezelte Harry herceg és Meghan Markle eljegyzésének “pillanatokon belüli” bejelentését. A londoni fogadóirodák is megneszelhettek valamit, mivel hirtelen beszüntették a tétek felvételét arra a fogadási lehetőségre, hogy Harry eljegyzi-e, valamint feleségül veszi-e barátnőjét.

A találgatások özöne már azután elindult, hogy a királynő nemrégiben teán fogadta Harryt és Meghan Markle-t a londoni Buckingham-palotában.

Egy ilyen látogatás korántsem puszta formalitás: a királyi házasságokat szabályozó brit törvény ugyanis kimondja, hogy a trónutódlási sor első hat helyén álló hozzátartozók házasságát az uralkodónak előzetesen jóvá kell hagynia, és az udvari protokoll alapján az uralkodó csak olyan házastársjelölteket fogad, akiknek személyét elfogadja.

Meghan Markle fogadtatásának puszta ténye így a házasság királynői jóváhagyását jelző uralkodói gesztus is volt egyben.

Harry herceg, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia jelenleg az ötödik helyen áll a trónöröklési listán, amelyen Károly, utána Harry bátyja, Vilmos herceg, majd Vilmos és hitvese, Katalin cambridge-i hercegnő két gyermeke, György herceg és Charlotte hercegnő, utánuk Harry, végül András herceg, a királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg másodszülött fia foglalja el az első hat helyet.

A sorrend nemsokára változik, mivel Vilmos és Katalin tavaszra várt harmadik gyermeke kerül az ötödik helyre, maga mögé utasítva Harryt, akire azonban még így is vonatkozik majd az uralkodói jóváhagyás kötelme.

Bátyjához hasonlóan Harry is polgári származású hitvest választott. Vilmos felesége, Kate Middleton – aki a frigy óta a Cambridge hercegnője címet viseli – egy angliai faluban nőtt fel, szülei a British Airways légitársaság alkalmazottai voltak, bár az utóbbi években igen sikeres vállalkozókká váltak.

Meghan Markle személyében ugyanakkor a brit monarchia modern kori történelmében először kerül elvált, afrikai-amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként.

Az idők változását és az udvari protokoll szigorának enyhülését jelzi, hogy 81 esztendővel ezelőtt VIII. Eduárd királynak még le kellett mondania a trónról és a koronáról, mivel ő is egy elvált amerikai állampolgárt kívánt feleségül venni Wallis Simpson személyében.

Ezt akkoriban sem az udvar, sem a brit kormány nem volt hajlandó jóváhagyni, így  VIII. Eduárd 1936. december 10-én, alig 327 napi uralkodás után, a koronázást meg sem várva távozott az Egyesült Királyság éléről, átadva helyét öccsének, Albert yorki hercegnek, a jelenlegi uralkodó édesapjának, aki VI. György néven lépett trónra.

VI. György király 1952-ben bekövetkezett halála óta ül a brit trónon II. Erzsébet királynő, Harry nagymamája. Ma már azonban sem az udvar, sem a brit kormány részéről nem merül fel kifogás Meghan Markle személye ellen, annál is kevésbé, mivel az Egyesült Királyság következő uralkodója, Károly trónörökös – II. Erzsébet királynő elsőszülött fia – maga is elvált első feleségétől, a nem sokkal később tragikus autóbaleset áldozatává vált Diana hercegnőtől, és jelenlegi felesége, Kamilla cornwalli hercegnő is elvált első férjétől.

A Buckingham-palota szóvivője hétfőn bejelentette, hogy a királynő és férje, a 96 éves Fülöp edinburghi herceg “elragadtatással fogadta” az eljegyzés hírét és sok boldogságot kíván az ifjú párnak.
A hétfőn bejelentett eljegyzéssel és a jövő évi esküvővel Harry herceg viharos románcokkal jellemzett eddigi magánéletében teljesen új fejezet kezdődik.

Harry első nagy szerelme a zimbabwei születésű dél-afrikai Chelsy Davy volt. Chelsy és Harry hat évig ápolta meglehetősen zűrös, szakításokkal és könnyes újbóli egymásra találásokkal tarkított románcát, a kapcsolat azonban végül teljesen kifulladt, és az időközben londoni ügyvéddé lett Chelsy Davy azóta nyomtalanul eltűnt a brit sajtó látóköréből is.

A herceg második komoly barátnője a brit arisztokrata családba született Cressida Bonas volt, aki színésznőként, táncosnőként és divatvilágmárkák modelljeként kereste kenyerét. Három éve azonban szakított a herceggel, általános meglepetésre, mivel a brit bulvársajtó akkoriban szintén már az eljegyzés hivatalos bejelentésének időpontját találgatta.

A brit és a világsajtó tavaly ősszel kezdte gyanítani Harry és a Los Angeles-i születésű Meghan Markle kapcsolatát. A herceg és a színésznő tavaly nyáron Kanadában ismerkedett meg, ahol Harry a maradandó sérüléseket szenvedett brit és nemzetközösségi katonák megsegítésére általa kezdeményezett nagyszabású éves nemzetközi sportviadal, az Invictus Games promóciós rendezvényein vett részt.

Meghan Markle-t Harry feleségeként a királyi fenség (Her Royal Highness, HRH) titulus illeti majd meg, és II. Erzsébet királynő döntésén múlik, az újdonsült családtag visel-e majd külön hercegnői címet is, hasonlóan ahhoz, ahogy Vilmos felesége, Katalin a Cambridge hercegnője címben részesült.  MTI

 

 

FRISS

 

Májusban, a windsori kastélyban lesz Harry herceg és Meghan Markle esküvője

Májusban, Windsor kastélyában lesz Harry herceg és amerikai menyasszonya, Meghan Markle esküvője.

A Kensington-palota – Harry édesapja, Károly brit trónörökös londoni hivatala – kedd délután közölte, hogy a 33 éves Harry és a 36 esztendős Meghan Markle a London nyugati határában fekvő ősi királyi rezidencia Szent György-kápolnájában esküszik örök hűséget egymásnak. Az esküvő pontos dátumát később jelentik be.

A közlemény szerint II. Erzsébet királynő, Harry 91 esztendős nagymamája engedélyezte, hogy a jegyespár a windsori kápolnában tartsa esküvőjét. A Kensington-palota hangsúlyozza, hogy az egyházi szertartás, a virágok, a dekoráció és az esküvő utáni fogadás minden költségét a királyi család állja.

Harry és Meghan Markle eljegyzését előző nap jelentették be Londonban.

A windsori kastély Szent György-kápolnájában áldotta meg 2005-ben Károly trónörökös és második felesége, Kamilla cornwalli hercegnő polgári frigyét Rowan Williams, aki Canterbury érsekeként az anglikán egyház akkori vallási főméltósága volt.

Arról egyelőre nincs hivatalos bejelentés, hogy Harry és az elvált Meghan Markle jövő májusi esküvői szertartását Canterbury jelenlegi érseke, Justin Welby tartja-e. A tájékoztatás kitért ugyanakkor arra, hogy Harry menyasszonya, aki protestáns, az esküvő előtt felveszi az anglikán hitet, és e hit szerint megkeresztelik. Az anglikán hit Nagy-Britanniában államvallás, az anglikán egyház legfőbb világi vezetője főkormányzói rangban a mindenkori brit uralkodó.

A Kensington-palota szóvivője egyenes utalást tett arra, hogy Meghan Markle amerikai állampolgárként megy feleségül Harry herceghez. Az illetékes szerint az amerikai színésznő fel akarja venni a brit állampolgárságot, és ennek érdekében megteszi a megfelelő lépéseket “a következő években”.

A londoni fogadóirodák a májusi időpontot eltalálták: már a keddi bejelentés előtt is ezt tartották a legvalószínűbb esküvői időpontnak, és így erre a lehetőségre meglehetősen alacsony nyereményesélyeket írtak ki. A helyszín azonban valamelyes meglepetés, ugyanis a fogadóipar favoritja az ősi londoni koronázótemplom, a Westminster-apátság volt. Itt tartotta világraszóló esküvőjét 2011 áprilisában Vilmos herceg – Harry bátyja – és Katalin hercegnő kétezer meghívott vendég, valamint a királynő és a királyi család jelenlétében. A szertartás közvetítését óvatos becslések szerint is kétmilliárd tévénéző követte figyelemmel világszerte.

A windsori kápolna jóval kevésbé megközelíthető a nyilvánosság számára, de a Kensington-palota szóvivője közölte: Harry és Meghan Markle szeretné, ha mindenki az ünnepi esemény részesének érezhetné magát, és máris elkezdték kidolgozni azokat a terveket, amelyek ezt lehetővé teszik. A szóvivő szerint Harry és menyasszonya személyesen irányítja a jeles nap tervezését, és minden döntést megoszt a nyilvánossággal, amint e döntések megszületnek a következő hónapokban.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.