A budaörsi KDNP Szervezete sajtóközleményben reagált a helyi adók emelésére

(Budaörs, 2017. november 23. – Budaörsi Infó) A legutóbbi képviselő testületi ülésen, 2017. november 15-én, az építményadó, a telekadó és a helyi iparűzési adók mértékének az emeléséről is szavaztak a képviselők Budaörsön. Leginkább az ún. szolidaritási járulék címen történt állami elvonásokkal indokolták a lépést. Ezt követően Wittinghoff Tamás nyílt levelet írt a helyi vállalkozóknak. A KDNP Budaörsi Szervezte szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményben reagált.

 

 

Nyílt levélben fordult Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a város gazdálkodó szervezeteihez a helyi adók emelése miatt. A polgármester ebben arról tájékoztatja az érintetteket, hogy az ún. szolidaritási hozzájárulás miatti több mint 2 milliárdos állami elvonás az oka annak, hogy ilyen lépésre kényszerül a város.

Levelében leírta, hogy 2017-től kezdődően drasztikusan megromlott városunk költségvetési helyzete.

„A Magyar Állam – véleményünk szerint alkotmányellenesen és nemzetközi szerződésbe ütköző módon – a bevételünk jelentős részét képező, mintegy 2,1-2,3 milliárd forintot egyszerűen elvett tőlünk, szolidaritási hozzájárulás címén.

Hasonló összegű elvonás várható 2018-ban is. Mi mindent megpróbálunk annak érdekében, hogy ezt a pénzt visszaszerezzük, illetve hogy megakadályozzuk a jövőre nézve a hasonló elvonásokat. Első fokon megnyertük az elvont pénzösszeg visszafizetésére irányuló pert, másodfokon azonban elvesztettük azt. Jelenleg folyamatban van a kúriai eljárás megindítása, párhuzamosan Strasbourgban is panasszal éltünk.

Addig is azonban, amíg ezek az eljárások nem hozzák meg a remélt sikert, kénytelenek vagyunk az életben maradásunkért küzdeni.

Csökkentettük a kiadásainkat, elhalasztottuk a tervezett beruházásokat, illetve kölcsönt vettünk fel a legszükségesebb beruházások elvégzésére. Ez azonban sajnos nem elegendő. Bármennyire fájó, szükség van arra, hogy a bevételeinket is növeljük.

Ezért három adónemben határoztunk el változásokat: az építményadó, a telekadó és a helyi iparűzési adó vonatkozásában. Ezeket az adókat most kényszerűségből megemeljük, úgy, hogy még így is alatta maradjanak a törvényben meghatározott legmagasabb mértéknek.”

Levelében ismerteti, hogy az építményadó a telekadó és a helyi iparűzési adó is változni fog. 

 

 

A KDNP Budaörsi Szervezete erre reagálva adott ki egy sajtóközleményt, amelyben azt írják, hogy Wittinghoff Tamás mentegetőzik a helyi adóemelések miatt, pedig Magyarország Kormánya folyamatosan csökkenti a vállalkozások és az emberek adóterheit, ezzel szemben Budaörsön az adóemelések korszakát kell, hogy megéljük.

Állításuk szerint a polgármester levele súlyos ferdítéseket tartalmaz. Véleményük szerint a költségvetés struktúrájának megváltoztatásával az adóemelések elkerülhetőek lettek volna.

 

 

A KDNP Budaörsi Szervezetének sajtóközleménye:

 

A KDNP Budaörsi Szervezete, megdöbbentőnek tartja Wittinghoff Tamás nyílt levelét, amiben mentegetőzik az elfogadott helyi adóemelések miatt. Miközben Magyarország Kormánya folyamatosan csökkenti a vállalkozások és az emberek adóterheit, Budaörsön az adóemelések korszakát kell, hogy megéljük.

A levélben leírtak súlyos ferdítéseket tartalmaznak a város állapotával kapcsolatban.

A polgármester olyan szerecsenmosdatásba kezdett, amivel saját magát, illetve a baloldalhoz köthető koalíció általa irányított Polgármesteri Hivatalt próbálja mentegetni, a magyarázhatatlan intézkedések miatt.

Fő hivatkozása a szolidaritási hozzájárulás megfizetésének szerinte problémás mivolta. Azt elfelejtette megírni, hogy a hozzájárulás bevezetésével a feladatokat is átvállalta a várostól Magyarország Kormánya, ami, becsléseink szerint 1,3-1,7 milliárd forint megtakarítást jelent éves szinten.

Sajnos pontos összeget a Polgármester úr többszöri felszólításra sem közölt Csenger-Zalán Zsolttal, városunk országgyűlési képviselőjével, aki levélben kérte az adatok megadását. Emlékeztetni szeretnénk a jelenlegi városvezetést arra, hogy Magyarország Kormánya 6,5 milliárd forintos tartozástól szabadította meg a várost, amikor az összes önkormányzat teljes adósságát átvállalta a helyhatóságoktól.

Szeretnénk felhívni Polgármester úr figyelmét, hogy nincs értelme ismételten elszakadnia a valóságtól. Ideje tudomásul venni, hogy a Budaörsön munkát vállaló emberek igen nagy része nem budaörsi lakos.

Ennek megfelelően ezek a munkavállalók nem Budaörsön szerezték meg azt a tudást, amelyet Budaörsön kamatoztatnak, és amelynek hasznát az iparűzési adón keresztül Budaörs városa élvezi. Fontosnak tartjuk, hogy a tudásalapú társdalom felépítéséhez a város is hozzájáruljon.

Ki kell emelnünk, hogy a polgármester által elindított hangulatkeltés megalapozatlan, hiszen az általa megírt, kampányszagú magyarázkodásból kimaradtak azok a több száz-millió forintot jelentő támogatások is, amelyeket Magyarország Kormányának köszönhet a város. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

– A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázata keretében 242,52 millió forint támogatást nyert Budaörs

– Budaörs hulladékgyűjtési rendszerének fejlesztése 282 millió forint támogatásban részesült

– A lakótelep közepén található fűtőmű felújítása, több mint 410 millió forint támogatásban részesült

– Budaörs területén közlekedő helyközi buszjáratok üzemeltetéséhez szükséges hozzájárulást, több mint 125 millió forinttal csökkentette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Ezeken az összegeken túl, további milliók érkeztek csatorna, út, oktatási, közigazgatási fejlesztések támogatására.

Felhívjuk a figyelmet továbbá arra, hogy az adóemelések helyett inkább a saját portáján nézzen körül Polgármester úr, mert a Polgármesteri Hivatal működéséből egyetlen forintot sem kíván megtakarítani az általa jegyzett előterjesztés szerint.

A költségvetés struktúrájának megváltoztatásával, álláspontunk szerint, az adóemelések elkerülhetőek lettek volna. Az adóemelések ellen, az Önkormányzat szakbizottsági ülésein több alkalommal tiltakoztunk, és megtettük alternatív javaslatainkat. A baloldallal együttműködő polgármester azonban mégis elfogadtatta az adók emeléséről szóló javaslatát a képviselőivel. Fenti véleményünket továbbra is fenntartjuk és képviselni fogjuk.

Budaörs, 2017. november 23.

Kapitány Gábor
elnök
KDNP Budaörsi Szervezete

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban

Ülésezett a képviselő-testület – Elfogadták a jövő évi költségvetés koncepcióját

Adókat emel Budaörs

Wittinghoff Tamás polgármester nyílt levelet írt a helyi vállalkozóknak

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.