A Diabétesz Világnapja Budaörsön

(Budaörs, 2017. november 21. – Budaörsi Infó) A Diabétesz Világnapja alkalmából Budaörsön két előadással hívták fel a figyelmet a cukorbetegségre a Jókai Mór Művelődési Központban 2017. november 20-án.

 

 

Az első prezentációt dr. Haltrich Attila mutatta be Az inzulin felfedezése, alkalmazásának magyar vonatkozásai címmel.

A másik előadást dr. Kiss Éva tartotta a Kövérség mint betegség kapcsolata a cukorbetegséggel címmel.

 

DIABETESZeloadas17nov (1)

 

DIABETESZeloadas17nov (4)

 

 

A Diabétesz Világnapról

 

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepelik. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.
Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

A UNite for Diabetes kampány vezetett a cukorbetegség elleni küzdelem világszintű összefogásához, melynek eredményeként 2006. december 20-án az ENSZ Közgyűlés elfogadta a 61/225. sz. Határozatot, amely a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára hívja fel a figyelmet. A Diabétesz Világnap 2007-től az ENSZ által felügyelt és támogatott Világ Egészség Nap.

A cukorbetegség globális probléma, káros emberi, szociális és gazdasági hatásokkal. Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik.

Amennyiben a kormányok most elkezdik népszerűsíteni az egészséges életmód, diéta, rendszeres fizikai aktivitás és életmód változtatás szükségességét a kór terjedése alacsony költséggel visszafordítható.

 

DIABETESZeloadas17nov (2)

 

DIABETESZeloadas17nov (5)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.