Szupergyors internet és wifi-hálózat lesz a nevelési, képzési intézményekben

Megjelent a kormány határozata a digitális oktatáshoz szükséges iskolai sávszélesség biztosításáról, a belső wifi-hálózat kiépítéséről és működtetéséről. 

 

 

A határozat szerint a köznevelés és a szakképzés feladatellátási helyein – beleértve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásában lévő 44 szakképzési centrum 380 tagintézményét, és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) fenntartásában lévő 47 agrárszakképző intézményt és 63 feladatellátási helyet is – a digitális oktatáshoz szükséges sávszélességű szupergyors interneteléréshez és az épületen belüli wifi-hálózat biztosításához szükséges fejlesztések egy állami infrastruktúrán működő hálózat kiépítését célozzák.

A nemzeti fejlesztési miniszternek a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) útján 2019. december 31-ig kell intézkednie a hálózatfejlesztések megvalósításáról.

A sávszélesség-fejlesztések legfeljebb 4,37 milliárd forint beruházási költségére 2018-ban 3,277 milliárd forint, 2019-ben pedig 1,093 milliárd forint fog rendelkezésre állni a költségvetésben.

A sávszélesség-fejlesztések eredményeként létrejövő hálózat – KIFÜ által történő – folyamatos működtetésének, fenntartásának, menedzselésének finanszírozása céljából 2017-re 607 millió forint, 2018-ra 3,033 milliárd forint, 2019-től beépülő jelleggel 4,044 milliárd forint forrást fognak biztosítani.

A wifi-hálózatfejlesztések megvalósításáról 2018. december 31-ig kell a KIFÜ útján intézkednie a nemzeti fejlesztési miniszternek. A létrehozott wifi-hálózat – KIFÜ általi – folyamatos működtetésének, fenntartásának, menedzselésének finanszírozására 2018-től beépülő jelleggel 5,182 milliárd forint forrás fog rendelkezésre állni.

A kormány engedélyezte, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter – a KIFÜ útján – 2018-ban legfeljebb 6,31 milliárd forintig intézkedjen a határozatban megjelölt feladatok ellátása érdekében szükséges kötelezettségvállalások megtételére.

A szaktárcák megvizsgálják, hogy finanszírozható-e a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból  a konvergencia régióban található szakképző intézmények wifi-hálózatának fejlesztése.

A nemzeti fejlesztési miniszternek 2017. december 31-ig – a KIFÜ megalapozó számításai alapján, a KIFÜ útján – részletes megvalósíthatósági tanulmányt és ütemtervet kell készítenie a digitális oktatáshoz szükséges iskolai sávszélességbővítés és belső wifi-hálózat kiépítésének ütemezéséről, a különböző forrásokból finanszírozott fejlesztések összehangolásáról és a kiépült hálózatok működtetéséről.  MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.