Szakértő: a hadsereg fegyelme is okozhat pszichés problémákat

Egyénileg nagyon eltérő, ki mennyire tűri a stresszt, egy gyengébb pszichikumú embernek az is okozhat poszttraumatikus tüneteket, hogy egy légibázison fegyelem, parancsuralmi rendszer, bezártság van – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő egy tévéműsorban hétfőn.

 

Horváth József, akit a vasárnapi texasi lövöldözésről kérdeztek, hangsúlyozta: nem kell Afganisztánban vagy Irakban szolgálni ahhoz, hogy ilyen tünetek kialakuljanak.

Arra a kérdésre, hogy egy poszttraumás stresszben szenvedő ember hogyan vásárolhat fegyvert, a szakértő azt válaszolta, az Egyesült Államok szövetségi rendszerében az egyes államok között nagyok az eltérések a fegyverhez jutás szabályozásában: van, ahol azt megelőzően komoly ellenőrzést tartanak, máshol elég  felmutatni egy személyi igazolványt vagy jogosítványt. Nem kizáró ok a poszttraumás stressz, amelyet ráadásul nem is lehet mindig jól diagnosztizálni – tette hozzá.

Közölte: a magyar honvédségnél is vannak pszichikai szűrések, hiszen nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is alkalmasnak kell lennie valakinek arra, hogy szerződéses katonaként éles lőfegyvert adjanak a kezébe. A magyar katonák a külföldi missziók előtt és visszatérésük után is szűrésen esnek át, hogy minél könnyebben integrálódjanak újra a társadalomba, a családba vagy a hadsereg különböző egységeibe – mondta Horváth József.

A 26 éves támadó, Devin Kelley vasárnap délelőtt istentisztelet közben kezdett lövöldözni a dél-texasi Sutherland Springsben egy baptista templomban. Huszonhat embert megölt és több mint húszat súlyosan megsebesített. Freeman Martin, a texasi kormányzat közbiztonságért felelős hivatalának regionális igazgatója hétfőn elmondta: a tömegmészárlást nem fajgyűlöletből vagy vallási okokból követte el az ámokfutó, hanem szinte bizonyosan családi belső viták miatt. A férfi korábban katona volt, és úgynevezett poszttraumatikus stresszben szenvedett.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.