Így nézhetett ki egy 18. századi “boszorkány”

Egy 313 éve elhunyt “boszorkány” arcát rekonstruálták a Dundee-i Egyetem munkatársai.

Lilias Adie egy boszorkányper elítéltje volt. Az eljárás során “beismerte”, hogy “közösült az ördöggel”. Akkoriban úgy tartották, hogy a boszorkányok innen merítik az erejüket. A nyugat-skóciai Torryburnből származó asszony a börtönben halt meg, 1704-ben.

Lilias Adie arcának rekonstrukcióját a BBC Radio Scotland Times Travels nevű programja készítette el. Kutatók szerint azért nem készült még rekonstrukció skót “boszorkányokról”, mert a többségük maradványai megsemmisültek a kivégzések során.

A helyreállításon dolgozó szakértő szerint borzasztó körülmények áldozatává vált az asszony.

Llias Adiet megégetésre ítélték, ám a nő meghalt a börtönben, egyesek szerint öngyilkosságot követett el. Maradványait egy hatalmas szikla alá temették, feltehetőleg azért, hogy megakadályozzák, hogy visszatérjen a halálból.

Sírját a 19. században tárta fel régészek egy csoportja.

A vád feljegyzései arra utalnak, hogy a nő a hatvanas éveiben járhatott. Nem volt hajlandó terhelő vallomást tenni másokra. Faggatói újabb boszorkányneveket akartak tőle megtudni, ám ő azt állította, hogy az összejöveteleken mindenki maszkkal fedte el az arcát.

Nagy lelkierővel, és hatalmas igazságérzettel rendelkezhetett, szomorú belegondolni, hogy szörnyetegként tekintettek rá. (tudomany.ma.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.