Offshore-botrány – A brit uralkodó vagyonkezelője is az érintett befektetők között van

A brit korona vagyonportfolióját kezelő, a mindenkori uralkodó független jövedelemforrásaként szolgáló ősi hitbizomány is érintett a vasárnap kirobbant újabb nemzetközi offshore-botrányban. A több évszázadra visszanyúló történetű királyi vagyonkezelővel szemben mindazonáltal semmiféle törvénysértés gyanúja nem merült fel.

 

A Paradise-iratok (Paradise Papers) néven kiszivárgott, 13,4 millió aktából álló adattömeg feldolgozásában világszerte 96 sajtó- és médiacég vesz részt, köztük a BBC brit közszolgálati médiatársaság Panorama című tényfeltáró televízióműsorának szerkesztősége és a The Guardian című baloldali brit napilap.

A BBC és a brit lap közös vizsgálatáról vasárnap este közzétett első beszámolók szerint az ősi birtok után jelenleg is a Lancaster hercegségének (Duchy of Lancaster) nevét viselő, 1265-ben létrejött és jelenlegi feladatait különböző formákban 1399 óta ellátó vagyonkezelő 2004-ben 5 millió fontot – mai árfolyamon 1,8 milliárd forintot fektetett a Jubilee Absolute Return Fund Limited nevű alapba, amelynek központja a brit korona fennhatósága alá tartozó Bermudán működik.

Ez a befektetés 2010-ben megszűnt.

A dokumentumok tanúsága szerint a Duchy of Lancaster 2005-ben 7,5 millió dollár névértékű befektetést eszközölt a Kajmán-szigeteken bejegyzett Dover Street VI Cayman Fund LP nevű alapban is.

A Duchy of Lancaster befektetéseiből jutott egy amerikai kiskereskedelmi cég, a BrightHouse nagy-britanniai üzletágának is. A BrightHouse főleg alacsony jövedelmű vásárlóknak nyújt fogyasztási hiteleket, amelyekből a vevők a cégtől háztartási berendezéseket vásárolhatnak.

A BrightHouse-t azonban épp a minap marasztalta el a brit pénzügyi szektor felügyeleti hatósága, a Financial Conduct Authority (FCA), amelyhez fogyasztói bejelentések érkeztek a cég által felszámolt rendkívül magas kamatok miatt. Az FCA a múlt hónap végén arra kötelezte a BrightHouse-t, hogy csaknem negyedmillió ügyfelének nyújtson összesen 14,8 millió font – több mint 5 milliárd forint – visszatérítést.

A csaknem 500 millió fontos vagyonportfoliót kezelő Duchy of Lancaster pénzügyi igazgatója vasárnap közölte a BBC-vel, hogy a hitbizomány befektetési stratégiáját saját befektetési tanácsadóinak ajánlásai határozzák meg, és a Duchy of Lancaster kizárólag “nagy becsben tartott” magántőkealapokban eszközöl befektetéseket.

II. Erzsébet királynő személyesen semmiféle módon nem vesz részt a Duchy of Lancaster befektetési döntéseiben, és a hitbizománytól eredő jövedelme után – bár erre az uralkodói mentesség alapján nem lenne köteles – 1993 óta személyi jövedelemadót fizet.

A BBC és a The Guardian a vasárnap esti feltáró riportokban nyomatékosan hangsúlyozza, hogy a korona vagyonkezelőjével szemben semmiféle törvénysértés gyanúja nem merült fel a kiszivárgott dokumentumtömegben.

A BBC televízió által megszólaltatott szakértők és kommentátorok egybehangzó véleménye szerint azonban a 91 esztendős II. Erzsébet királynőt minden bizonnyal meglehetősen kínosan érinti, hogy a monarchia ősi magánvagyon-kezelő intézménye offshore befektetési ügyletekbe keveredett.

A tavaly kirobbant előző hasonló offshore-botrányban – amelyben a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore cégalapítási tranzakcióiról szivárgott ki több millió bizalmas dokumentum – David Cameron akkori brit miniszterelnök is érintett volt. Azokból az iratokból kiderült ugyanis, hogy a volt kormányfő néhai édesapja, Ian Cameron társalapítóként, társtulajdonosként és társigazgatóként vett részt egy offshore befektetési cégben, amelyet bahamai és svájci székhellyel hoztak létre a Mossack Fonseca közreműködésével.

A The Guardian akkori feltáró írása szerint az 1980-as évek elején Blairmore Holdings néven alapított cég három évtizeden át “egyetlen penny” adót sem fizetett Nagy-Britanniában. David Cameron a botrány kirobbanása után elismerte, hogy neki is voltak részvényei édesapja offshore befektetési vállalkozásában, de ezeket eladta, amikor 2010-ben miniszterelnök lett.

 

 

NBC: az amerikai kereskedelmi miniszternek Putyin családtagjaival vannak közös érdekeltségei

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszternek közös üzleti érdekeltségei vannak Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen családtagjaival – közölte vasárnap az NBC televízió.

Az NBC a nemzetközi offshore-botrány újabb hulláma keretében egy bermudai ügyvédi irodától kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva számolt be Ross oroszországi üzleti kapcsolatairól, azt állítva, hogy kinevezése előtti kongresszusi meghallgatásán Ross ugyan említetést tett róluk, de elmulasztotta részletesen feltárni ezeket az üzleti kapcsolatokat.

A milliárdos Wilbur Ross korábbi beruházási cége révén résztulajdonosa egy Navigator Holdings nevű hajózási szállítmányozási vállalatnak. Tulajdonrészét kinevezése után is megtartotta. A Navigator egyik fontos üzleti partnere egy orosz energetikai cég, amelyet Vlagyimir Putyin veje és az orosz elnök közvetlen környezete irányít.

Az NBC tudósítása szerint a Ross változatlan orosz pénzügyi érdekeltségeire vonatkozó dokumentumokra azon mintegy hétmillió dokumentum között bukkantak rá, amelyet a Nagy-Britanniához tartozó Bermuda szigetcsoporton bejegyzett Appleby ügyvédi iroda irataiból jutattak el a német Süddeutsche Zeitung című lapnak. A Paradise-iratoknak (Paradise Papers) elkeresztelt dokumentumok elektronikus leveleket, üzleti prezentációkat, feljegyzéseket tartalmaznak. Valamennyit annak az oknyomozó újságírókból álló nemzetközi csapatnak adták át, amelyik 2016-ban a Panama-papírok néven ismert botrányt is kirobbantotta. A Panama-aktákként is ismert dokumentumokat annak idején a panamai Mossack Fonseca jogi képviselet szivárogtatta ki: mintegy 240 ezer vállalat és részvénytulajdonos adataival több mint 11 millió dokumentumot adott át az újságíró-csoportnak.

Internetes kiadásában vasárnap a The New York Times című napilap is utalt a Paradise-iratokra. A lap Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági tanácsadó bizottságának vezetője és Rex Tillerson külügyminiszter offshore érdekeltségeiről számolt be. Hozzátette ugyanakkor: nincs nyoma annak, hogy a két politikus törvényt sértett volna.

Vasárnap délután Wilbur Ross a kereskedelmi tárca szóvivője útján közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: kinevezése óta nem foglalkozik üzleti ügyekkel, és szorosan együttműködik a minisztérium etikai kérdésekkel foglalkozó tisztségviselőivel. A közlemény említést tett arról is, hogy Ross támogatta a kongresszus által orosz vállalkozások és egyének ellen megszavazott szankciókat.

Az NBC-hez került dokumentumok ugyanakkor bepillantást engednek a globális offshore világba, ahol a világ legbefolyásosabb vállalatai és kormányzati tisztségviselői mozognak, hogy jogszerűen kibújjanak az adófizetés alól, gondosan elkerülve a közérdeklődést.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.