Legyen Bauhaus áruház Budaörsön? – Mindegyik fél kifejtette az álláspontját (VIDEÓ)

(Budaörs, 2017. október 26. – Budaörsi Infó) 2017. október 25-én maratoni, több mint három órás lakossági tájékoztatót tartott Budaörsön az Immochan Magyarország és a Bauhaus Magyarország a tervezett áruházzal kapcsolatban. A fejlesztő bemutatta terveit, a lakosok pedig feltehették a kérdéseiket és elmondhatták véleményüket. A közös nevezőt egyenlőre sajnos még mindig nem sikerült megtalálni. A lakossági tájékoztatót élőben közvetítettük, a teljes videót cikkünkben találják. 

 

 

Budaörsön tervezik az ország negyedik Bauhaus áruházának a megnyitását, Dunakeszi, Maglód és Szigetszentmiklós után.

2016. májusában mi írtunk először arról, hogy Budaörsön, a Baross utcában élő lakók egy csoportja (a „Lakhelyünk nyugalmáért civil szerveződés”) aláírásgyűjtő akcióba kezdett a tervek ellen. Idén szeptember 20-án több országos médiában hírek jelentek meg az ügyről különböző tálalásban, az önkormányzat reagált ezekre. 

A Budaörsi Infó szeptemberi nyomtatott számában a beruházó részéről a fejlesztés kommunikációs osztályát kérdeztük a pontos részletekről.

2017. október 4-én közmeghallgatást tartottak a budaörsi Városházán, ahol sokadjára is jelezték a lakók, hogy vannak még olyan kérdések az új Bauhaus áruház beruházást illetően, amire szeretnének választ kapni és lakossági fórum megtartását követelték.

2017. október 25-én a tervezett fejlesztéssel kapcsolatos tájékoztatón az ingatlanfejlesztő és a leendő beruházó részletesen bemutatta a tervezett projektet, valamint válaszoltak a lakosok kérdéseire.

 

 

A lakossági tájékoztatón részt vett dr. Bakos Anita, az Immochan jogi igazgatója; Karcagi Róbert, a Bauhaus ügyvezetője és dr. László Jenő, az Immochan jogi képviselője.

A tájékoztatót dr. Bakos Anita kezdte egy hosszabb prezentációval, amiben bemutatta a fejlesztő terveit.

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (3)

 

A projekt megvalósításáról megtudhattuk, hogy jelenleg ott tart, hogy átfogó, előzetes egyeztetések zajlanak az Önkormányzattal a Településszerkezeti Terv és Helyi Építési Szabályzat módosításának feltételeiről.

A prezentációból kiderült, hogy a követező feladatokat kell megoldani a projekt megvalósításához:

Az erdő igénybevételére vonatkozó eljárás lefolytatása.

Az Önkormányzat képviselő-testületének döntése arról, hogy a településrendezési eljárás, vagyis a TSZT és Helyi Építési Szabályzat módosításának folyamata elindítható.

A fejlesztő és az Önkormányzat közötti településrendezési szerződés megkötése, településrendezési eljárás megindítása.

Településrendezési eljárás lefolytatása.

Az Önkormányzat képviselő-testületének döntése a Településszerkezeti Terv és Helyi Építési Szabályzat módosításáról.

A módosított Településszerkezeti Terv és Helyi Építési Szabályzat hatálybalépése- a tervezett fejlesztésre vonatkozó hatósági eljárások megindítása csak ezt követően indulhatnak el.

A Bauhaus szakáruházra és a közlekedésfejlesztésre vonatkozó építési engedélyezési eljárás megindítása.

Telekalakítási, telekcsere- és területátadási megállapodás megkötése az Önkormányzattal, telekalakítási eljárás megindítása.

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (11)

 

Dr. Bakos Anita felvázolta azt is a jelenlévőknek, hogy mi az, amit jelenleg építhetne a fejlesztő a Településszerkezeti Terv és a Helyi Építési Szabályzat módosítása nélkül.

Mint megtudtuk a jelenleg hatályos szabályok szerint a telek legnagyobb beépíthetősége 25%, az épület megengedett legnagyobb épületmagassága 12 méter. 

Ennek megfelelően a fejlesztő attól függően, hogy a közlekedési célra átadandó területek leszabályozásra kerülnek építhetne egy körülbelül 8000-8600 négyzetméter alapterületű épületet, ami kétszintes épület esetén akár 16 000 négyzetméter is lehet.

De mit is nyerhetne Budaörs dr. Bakos Anita prezentációja szerint, ha megvalósulna ez a beruházás? 

Az Önkormányzattal történő településrendezési szerződés tervezete szerint az Immochan Magyarország Kft az alábbi közérdekű fejlesztések megvalósítását vállalta:

A szakáruház mellett megmaradó kb. 1 hektár nagyságú fás területen korszerű közösségi terekkel, közvilágítással ellátott pihenőpark létesítése.

A Nádas-dűlő utcai játszótér felújításának támogatása 30 millió forint összegben.

A részben csökkenő fás terület négyszeresének megfelelő nagyságban új erdő telepítése csereerdősítéssel 3 hektár új, jó minőségű  erdő létesítése Budaörs határain belül.

Közlekedési fejlesztések, amelyek meggyorsítják és egyszerűsítik a kijutást a sztrádára.

Az Önkormányzat vagyona a telekcserék következtében 5000 négyzetméterrel nőne, egy jelenleg kihasználatlan és hasznosítatlan terület helyett rendezett közparkot kapnának a budaörsi lakosok.

Szó esett még a zaj és levegő szennyezésről is. A bemutatott ábrák szerint az áruházak tompítják a zajt, így zajvédő funkciója is lenne a tervezett áruháznak. Felmerült egy új zajvédő fal építése is, amiről megtudtuk, hogy tervezik, bár a jelenlegi, bemutatott terveken még nem szerepel.

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (20)

 

A közlekedési fejlesztésekről is szó esett. Mint kiderült a tervezett átalakítás fő koncepciója a kereskedelmi központot délen határoló út jellegében gyűjtőúttá történő alakítása, fejlesztése. Ennek köszönhetően a tervek szerint a budaörsiek gyorsabban kijuthatnak majd a sztrádára. A gyorsuló forgalom kevesebb torlódást, és kevesebb átmenő forgalomból adódó légszennyezést jelenthet.

A fejlesztés az ígéretek szerint segíti az átmenő forgalmat Budapest és Budaörs között, valamint tehermentesíti Budaörs belső útjait.

 


17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (23)

 

A fás területtel kapcsolatban még azt is elmondták, hogy jelenleg sokan szemétlerakónak használják, így amennyiben a fejlesztés megvalósulna, ez az illegális tevékenység visszaszorítható lenne.

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (26)

 

Az erdős területen egy pihenőpark létrehozását tervezik, amelynek látványterveiből is láthattak részletet a jelenlévők.

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (27)
17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (28)

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (29)

 

A prezentációt követően Schwanner Norbert közlekedésmérnök vázolta a közlekedés fejlesztéssel kapcsolatos méréseiket és elképzeléseiket.

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (31)

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (32)

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (33)

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (34)

 

A tervezett közlekedési fejlesztéseknek köszönhetően, elmondása szerint csökkenne a budaörsiek eljutási idejei egyik A-pontból B-pontba, megközelítőleg két perccel.

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (37)

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (38)

 

Ezután a lakosok vették át a szót. Mint korábban itt is elmondták, hogy nem a Bauhaus áruházzal van problémájuk, hanem azzal, hogy egy túl nagy méretű áruházat tervez a fejlesztő az adott területre, aminek következtében az erdő nagy részét ki kell vágni.

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (40)

 

Egy prezentáció segítéségével foglalták össze és mutatták be, hogy mi az ami problémát vet fel az üggyel kapcsolatban.

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (41)

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (43)

 

Úgy összegezhetnénk, hogy a felszólaló lakosok szerint a lakóövezet nem alkalmas a célra, amit a fejlesztő kitűzött maga elé.

Megítélésük szerint jelentős forgalomnövekedés várható, és a tervezet fejlesztések erre a problémára nem jelentenek megoldást.

Környezetvédelmi aggályok merültek még fel, és az, hogy az erdő fáinak kivágása a tiltakozók szerint nem elfogadható.

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (49)

 

A vita során az is kimondásra került, hogy amennyiben Budaörs Város képviselő-testülete nem engedélyezi a kért változtatásokat a fejlesztő részére, abban az esetben nem tud megvalósulni a beruházás.

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (48)

 

A Lakhelyünk nyugalmáért és a fákért szerveződés a következő videóban foglalta össze észrevételeit:

 

A Bauhaus és a kiserdőA lakossági fórumon bemutatott videónk

Közzétette: Lakhelyünk Nyugalmáért és a Fákért Közösség – 2017. október 25.

 

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere is jelen volt a tájékoztatón, ahol elmondta, hogy jelenleg Budaörs nincs túl jó helyzetben amiatt, hogy az állam nem hogy nem ad támogatást városunk számára, hanem még saját forrásainkból is elvon.

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (46)

 

Kifejtette, hogy Budaörsnek jelenleg minden forintra szüksége van. Elmondása szerint nem mondhatjuk azt, hogy Budaörs egy élhetetlen település, mert az itt lakók 99%-a szerint nem az. Az emberek szeretnek Budaörsön lakni és egyre több ingatlan épül városunkban, az ingatlanok értéke pedig napról napra nő.

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (52)

 

A lakossági tájékoztatón minden fél elmondta a véleményét és az elképzeléseit.

A Bauhaus-nak nagyobb területre van szüksége, Budaörsnek minden lehetséges bevételre, a lakosoknak pedig elmondásuk szerint az erdőre és élhető környezetre.

Amennyiben sikerül megegyezni a feleknek, abban az esetben 2019-ben kerülne sor az áruház kivitelezésére. Bízzunk abban, hogy addigra sikerül kompromisszumra jutni a feleknek. 

 

17_10_25_lakossagi_tajekoztato_bauhaus (50)

 

A témával kapcsolatos korábbi cikkeink:

Bauhaus áruház épülhet Budaörsön – Fantomterv került nyilvánosságra

Közvilágítás, csatornázás, új áruház, lerágott csont – Közmeghallgatás volt Budaörsön

Molinót lógattak be kiállításmegnyitó közben a Városházán.

„Lakhelyünk nyugalmáért civil szerveződés” – A budaörsi Bauhaus beruházásról

Nyílt levél Becz Györgynek – Hétfőn tárgyalja a szakbizottság a Bauhaus beruházás ügyét

Tiltakozók és érdeklődők a Bauhaus családi napi információs pontjánál Budaörsön

A TFVB elfogadta a Bauhaus beruházás tanulmánytervéről szóló tájékoztatást

Ülésezett a képviselő-testület – Két lakossági fórumot is terveznek a Bauhaus építkezéssel kapcsolatban

A budaörsi Önkormányzat reagált az országos lapokban megjelentekre Bauhaus-ügyben

A beruházó szemszögéből – Bauhaus áruház nyílhat Budaörsön

Bauhaus, hajléktalan kérdés, növekvő forgalom – Közmeghallgatás volt Budaörsön

Tájékoztatót tartanak az új Bauhaus beruházással kapcsolatban a lakosságnak

Bauhaus-beruházás – Reagált az Immochan a sajtóban megjelent zsebszerződéses vádakra

Tájékoztatót tartanak az új Bauhaus beruházással kapcsolatban a lakosságnak

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.