Nagy értékű ingóság vásárlásakor ellenőrizni kell a hitelbiztosítéki nyilvántartást

Érdemes betekintenie a hitelbiztosítéki nyilvántartásba annak, aki használt autót vagy egyéb nagy értékű ingóságot vásárol, mert ha a vagyontárgyat zálogjog, lízing vagy más, biztosítéki célú jog terheli,  azt akár a bírósági végrehajtó le is foglalhatják és el is árverezheti – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

 

 

Az MOKK közleménye kitér arra: évről évre jelentős ütemben bővül a 2014-ben, az új polgári törvénykönyv alapján létrehozott hitelbiztosítéki nyilvántartás (hbny), amely mára átfogó adatbázissá vált. 2017-ben több mint 300 ezerre emelkedett a hitelbiztosítéki nyilvántartásban rögzített bejegyzések száma – tudatta a MOKK.

Kiemelték, a hitelbiztosítéki nyilvántartás sok százezer ingóságra – például gépjárműre, gépre, gépsorokra és egyéb vagyontárgyakra tartalmazza az esetleg fennálló zálogjogot, illetve azt, hogy vonatkozik-e arra lízing, tulajdonjog-fenntartással történő eladás vagy faktorálás.

A hbny-be minden olyan cégnek vagy magánszemélynek kötelező regisztrálnia, amely ingóságot lízingel, elzálogosít vagy úgy ad el, illetve szerez meg ilyen eszközöket, hogy azon az eladónak a tulajdonjoga megmarad.

Közölték: ebbe a körbe tartozik például egy részletre vásárolt gépjármű is, amellyel kapcsolatban az eladó a vételár kifizetéséig tulajdonjog-fenntartással él. Ennek biztosítékaként jegyzik be a nyilatkozatot a nyilvántartásba, amelyhez mindkét félnek – az eladónak és a vevőnek – egyaránt be kell regisztrálnia a rendszerbe, illetve a jogosultnak nyilatkozatot is kell tennie. Mivel feltétel, hogy az ingóság bekerüljön a nyilvántartásba, addig a vásárló nem fogja megkapni a kívánt vagyontárgyat, míg be nem regisztrált a rendszerbe.

Gépjármű-vételnél a vevő rákereshet például a gépjármű alvázszámára is. Arra is felhívták a figyelmet, ha a vevő elmulasztja a hbny átnézését, és azon valamilyen biztosítéki célú jogot jegyeztek be, lefoglalása ellen az új tulajdonos semmit sem tehet, nem hivatkozhat jóhiszeműségre sem, hiszen a nyilvántartásba való betekintéssel tudomást szerezhetett volna arról, hogy a gépjármű nem a vele szerződő fél tulajdona – olvasható az MOKK közleményében.  MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.