A forint lakossági állampapírok idei állománynövekedése már kétszerese az egész évre tervezettnek

A forint lakossági állampapírok állománya 6513 milliárd forintot tett ki szeptember végén, 154 milliárd forinttal emelkedett az előző hónaphoz képest és 1445,8 milliárd forinttal január óta, mely kétszerese az egész évre tervezett növekménynek- közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfői tájékoztatójában.

 

 

    Külön kitérnek a Prémium Magyar Állampapírra (PMÁP), amelynek állománya idén 739 milliárd forinttal, 1782 milliárd forintra nőtt.

    Az ÁKK azt is közölte, hogy a deviza lakossági állampapírokkal együtt számolva a lakossági állampapírok állománya szeptember végén 6645 milliárd forint volt.

    A lakossági állampapírok jelentős szerepet töltenek be az adósság finanszírozásában: szeptember végén az állomány a teljes államadósság 25 százaléka volt – olvasható az adósságkezelő anyagában. A többletkibocsátás az esedékes devizatörlesztéseket finanszírozta – emlékeztetnek.

    A közleményben arra is kitérnek, hogy – többek között a lakossági állampapír forgalmazás felfuttatásának is köszönhetően – a központi költségvetés deviza részaránya 23 százalékra süllyedt szeptember végére; ez 2010-ben még 45 százalékon állt. – mti

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.